^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Śląskie Aktualności Rolnicze 2019

Szersza oferta dopuszczalnych substancji w produkcji ekologicznej

 

Logo1 pos 26 width230

W grudniu 2019 roku ukazało się rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2019/2164, wprowadzające zmiany do rozporządzenia Komisji (WE) nr 889/2008 ustanawiającego szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli.

Zmiany te dopuszczają między innymi włączenie kilku nowych substancji do załącznika nr I Nawozy, środki poprawiające właściwości gleby oraz substancje odżywcze.

Do załącznika nr I wpisano: odpady z mięczaków pochodzące wyłącznie ze zrównoważonego rybołówstwa lub z akwakultury ekologicznej, skorupy z jaj z poza chowu przemysłowego, kwasy humusowe i fulwowe oraz biowęgiel, będący produktem rozkładu termicznego materiałów organicznych pochodzenia roślinnego.

Wspomniany biowęgiel może być stosowany wyłącznie jako środek poprawiający właściwości gleby.

Natomiast do załącznika nr II Pestycydy – środki ochrony roślin, dopuszczone do stosowania w rolnictwie ekologicznym, włączono następujące dodatkowe substancje; maltodekstryna, pyretryny pochodzenia roślinnego, terpeny (eugenol, geraniol, tymol) oraz cerewisan, nadtlenek wodoru i chlorek sodu.

Chlorek sodu dopuszczony w wykazie środków ochrony roślin, nie można jednak stosowany do zwalczania chwastów w uprawach ekologicznych.

Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2019/2164, wprowadza także kilka nowych substancji jako dodatki paszowe i sensoryczne przydatne w produkcji pasz ekologicznych dla zwierząt oraz kilka produktów i substancji używanych do produkcji przetworzonej żywności ekologicznej.

Rozszerzenie puli substancji dopuszczonych do stosowania w ekologicznej produkcji rolnej i przetwarzaniu żywności ekologicznej jest wynikiem zatwierdzenia przez Komisje Europejską, zgłoszonych propozycji kilku państw członkowskich. Wymienione wyżej substancje są pochodzenia roślinnego, mikrobiologicznego lub mineralnego, zgodnie z celami i zasadami produkcji ekologicznej.

Dopuszczenie tych nowych substancji stwarza warunki do zwiększenia asortymentu środków produkcji, często niezbędnych do utrzymania i rozwoju produkcji żywności ekologicznej w krajach UE.

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com