^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Wsparcie dla projektów demonstracyjnych i działań informacyjnych - relacja z demonstracji ekologicznych z zakresu przetwórstwa zbóż, mięsa i mleka

logotypy

Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Częstochowie w ramach zawartego Konsorcjum, wraz z Liderem Konsorcjum Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu, przystąpił do realizacji operacji w ramach poddziałania 1.2 „Wsparcie dla projektów demonstracyjnych i działań informacyjnych” wspófinansowanego przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFRROW) w ramach działania „Transfer wiedzy i działalność informacyjna”, objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Projekt ma na celu upowszechnianie wśród rolników dobrych praktyk lub innowacyjnych rozwiązań stosowanych w ekologicznym systemie produkcji żywności.

W dniach 24-25 października br. w Centrum Doradztwa Rolniczego w Radomiu odbyły się dla rolników z województwa śląskiego demonstracje z przetwórstwa produktów ekologicznych, w tym przetwórstwa zbóż, mięsa i mleka.

Podczas demonstracji z przetwórstwa zbóż zostały omówione zasady założenia i prowadzenia obiektu demonstracyjnego. Następnie przeprowadzono pokaz technologii produkcji trzech ekologicznych produktów zbożowych tj. niskowyciągowej i całoziarnowej mąki orkiszowej oraz całoziarnowej mąki żytniej. Uczestnicy demonstracji dokonali oceny jakości surowca metodą organoleptyczną pod kątem zawartości zanieczyszczeń, porośnięcia ziarna oraz wilgotności. Zapoznali się również z metodami mierzalnymi oceny ziarna, tj. liczba opadania, kwasowość tłuszczowa czy zawartość glutenu. Podczas demonstracji omówiono także zasady magazynowania i czyszczenia zboża, przemiał ziarna, odsiewanie i sortowanie, pakowanie, etykietowanie i przechowywanie gotowego produktu.

Podczas demonstracji z przetwórstwa mięsa zapoznano uczestników z poszczególnymi etapami produkcji ekologicznej kiełbasy średnio rozdrobnionej parzonej i parzonej wędzonej, ze szczególnym uwzględnieniem dobrych praktyk produkcyjnych i higienicznych. Podczas pokazu omówione były aspekty związane z doborem surowca i umiejętnością jego oceny. Omówiono i zademonstrowano takie zabiegi przetwórcze jak rozdrabnianie surowca, peklowanie mięsa, procesy mieszania składników i nadziewania w osłonki, wędzenie, obróbka cieplna oraz chłodzenie i konfekcjonowanie produktów mięsnych. Uczestnicy zostali zapoznani z urządzeniami niezbędnymi do wytwarzania wybranych grup produktowych i optymalnymi warunkami dotyczącymi pomieszczeń przy przetwarzaniu mięsa.

W ramach demonstracji z przetwórstwa mleka zaprezentowano technologię produkcji dwóch ekologicznych produktów mlecznych tj. sera podpuszczkowego oraz sera ziarnistego typu cottage cheese, ze szczególnym uwzględnieniem dobrych praktyk produkcyjnych i higienicznych. Omówiono rodzaje surowca do produkcji, ocenę jego jakości, dodatki i przyprawy użyte do produkcji serów, maszyny, urządzenia niezbędne podczas produkcji oraz poszczególne etapy procesów technologicznych. Podkreślono, że na każdym etapie przetwarzania mleka i produkcji serów, podstawowym elementem wytwarzania bezpiecznej żywności jest higiena ludzka, higiena pomieszczeń, narzędzi, maszyn i urządzeń.

Podczas demonstracji szczególny nacisk położono na wiadomości praktyczne, które uczestnicy będą mogli wykorzystać w swojej działalności. Każdy uczestnik otrzymał zaświadczenie potwierdzające uczestnictwo w demonstracji z danego tematu.

Zapraszamy do udziału w kolejnych demonstracjach!

IMG 1660

IMG 1669

IMG 1671

IMG 1679

IMG 1686

IMG 1691

IMG 1700

IMG 1705IMG 1707IMG 1672

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com