^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

XXXVIII Dni Otwartych Drzwi

„Nowoczesna uprawa winogron w warunkach podgórskich, innowacje w produkcji wina, soków oraz esencji z resveratrolem”

Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie, Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Cieszynie, w ramach Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich, w dniu 30 września 2016 roku zrealizował projekt pn.:
„Nowoczesna uprawa winogron w warunkach podgórskich ,innowacje w produkcji wina ,soków oraz esencji z resveratrolem"

 

Wyjazd studyjny do miejscowości Mnich, gmina Chybie województwo śląskie.
Program wyjazdu studyjnego skierowany był do rolników, doradców i przetwórców rolno-spożywczych z terenów Podbeskidzia. Zainteresowanie było bardzo duże a pula miejsc tylko dla 45 osób.

 

plakat

 

Projekt w swych założeniach sięga do dziedzictwa kulturowo-gospodarczego obszaru Podbeskidzia i w sposób innowacyjny przywraca potencjał gospodarczo-dochodowy wytwarzania produktów z winogron.
Działanie miało na celu upowszechnienie wiedzy na temat innowacyjnych rozwiązań w sektorze rolno-spożywczym i na obszarach wiejskich oraz dobrych praktyk w tym zakresie, poprzez zapoznanie się z najnowszymi produktami wytwarzanymi w winnicy, mający charakter prozdrowotny, jak również ułatwienie kontaktów pomiędzy rolnikami i jednostkami pracującymi na rzecz rolnictwa i promowania produktów rodzimych.

1

2

 

Sylwia i Roman Gabryś w 2006 r. zakupili niewielkie gospodarstwo w miejscowości Mnich i postanowili oddać się pasji winiarstwa. Winnica potrzebuje opieki jak dziecko, trzeba ją stale pielęgnować doglądać, a jej prawdziwy efekt można zobaczyć najwcześniej po kilku latach. Najlepsze winnice pracują na butelkę wina o niepowtarzalnym smaku całymi pokoleniami. Najlepiej w tutejszym klimacie udają się wina białe, jednak w Mnichu wytwarzane są również czerwone wina. Na razie winnica ma 2,5 ha i stale jest powiększana. Obecnie w winnicy uprawianych jest 16 odmian winogron Leon Milor, Cascada, Rondo, Regent, Aurora, Bianka, Seyval, Blanca, Hibenad. Produkowane są wina białe i czerwone wytrawne i półsłodkie. Winorośl nie ma specjalnych wymagań co do gleby, jednak najlepiej rośnie na glebie lekkiej, przepuszczalnej i łatwo się nagrzewającej. Nie lubi gleb ciężkich i podmokłych. Przed posadzeniem winorośli należy wymieszać ziemię z dobrze rozłożonym kompostem lub obornikiem. Ważne jest by winorośl posadzić w dobrze nasłonecznionym miejscu, bo wtedy będą dorodne owoce. Ponieważ winogrona rozrastają się wystarczy je sadzić w odległości od 1,5-2,0 metrów. Jesienią należy zwrócić uwagę aby łdyga była zdrewniała na wysokości 10-20 cm, bo takie rośliny lepiej znoszą mróz. W pierwszych dwóch latach winorośl nie jest przycinana ze względu na lepszy rozwój masy korzeniowej.

 

Każda z odmian charakteryzuje się innymi parametrami np.
odmiana Aurora – wytrzymuje bez oprysków, odporna na mączniaka oraz mróz, grona średniej wielkości, żółte, łatwa w uprawie i niezawodna w plonowaniu. Jedyny zabieg to usuwanie pędów bez owoców w środku lata.
Odmiana Cascada – duża plenność, niewielkie czarne owoce, przydatna do wyrobów soków i wina
Odmiana Merlot – pochodząca z Francji stosowana do produkcji win czerwonych, odznaczają się one pięknym, czerwonym kolorem, przyjemnym aromatem, nadają się do szybkiego spożycia, odporna na działanie ostrego wilgotnego klimatu.

 

Zbiór winogron odbywa się ręcznie i ręczna jest segregacja owoców, odszypułkowanie i zgniatanie na miazgę odbywają sie w nowoczesnym młynku z odszypułkownicą. Winogron nie powinno się zbierać w czasie deszczu, bo mocno nasiąkają wodą i trzeba poczekać aż pojawi się słońce. Gdy nasłonecznienie utrzymuje się przez kilka dni, to jakość owoców znacznie się poprawia.
Białe winogrona przechodzą na prasę mimośrodowa, z której sok spływa do kadzi i następuje fermentacja. Czerwone winogrona w dalszym etapie przechodzą w otwartych kadziach macerację przez kilka tygodni z dostępem tlenu, po tym okresie wino jest  tłoczone i dostaje się do kadzi, do dalszego dojrzewania. Następnie wina rozlewane są pod ciśnieniem do butelek za pomocą tzw. enolsystemu.

3

 

Również produkowane są soki z winogron, jednak największą innowacją jest produkcja esencji z czerwonych winogron z resveratrolem (antyoksydantem), czyli substancją zwalczającą wolne rodniki, które: wydłużają długość życia, redukują objawy starzenia, zmniejszają stany zapalne, zwiększają elastyczność naczyń krwionośnych, koordynację ruchową, powodują wolniejszy rozwój zaćmy, znacząco obniżają poziom cholesterolu, zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych, obniżają apetyt i zmniejszają szybkość tycia.
Resveratrol to stylbeno- fenol występujący w naturze w dużych ilościach w skórce, pestkach i szypułkach czerwonych winogron. Dzięki temu ochraniane jest grono w momencie dojrzewania. Regularna konsumpcja czerwonego wina, które bogate jest w resveratrol wykazuje zdecydowaną poprawę warunków zdrowia i wydłużenie okresu życia. Resveratrol znalazł się w centrum zainteresowania wśród naukowców i lekarzy, gdy zaczęto przyglądać się mieszkańcom Francji, gdzie duże jest spożycie mięsa, serów żółtych a nie ma zachorowań na choroby układu krążenia. Zaczęto szukać przyczyn w czerwonym winie, które francuzi spożywają do każdego posiłku, a bardziej dokładnie jego tajemniczego składnika, jakim jest resveratrol. Zawiera on bioflawonoidy, które wspomagają ochronę i wzmacniają ogólną odporność organizmu.

4

 

Uczestnicy odwiedzili również firmowy sklepik zaopatrzony w różne gatunki wina, soki oraz esencję z resveratrolem, gdzie można było zakupić przedstawione produkty.

 

5

 

Mamy nadzieję, że wyjazd zachęci osoby związane z uprawą winorośli do poszukiwania innowacyjnych rozwiązań umożliwiających zwiększenie efektywności i dochodowości z gospodarstw. Przyczyni się poprzez aspekt zdrowotny, do szerszej uprawy winogron na Podbeskidziu.

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com