^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Szkolenia dla rolników PS WPR

POWIEDZ MI CO JESZ, A POWIEM CI KIM JESTEŚ ?

Zanim zaczniemy robić zakupy i planować posiłki, które będziemy spożywać, zastanówmy się, co kupujemy, co jest w naszej lodówce, czy preferujemy zdrową żywność, jak najmniej przetworzoną? Ile wkładamy wysiłku w to, żeby kupować zdrowe produkty? Czy czytamy składy produktów, które kupujemy? Warto o tym pamiętać w czasach, w których konsumujemy tak bardzo przetworzoną żywność, która prowadzi do nadwagi i szeregu poważnych chorób cywilizacyjnych, a także różnego rodzaju chorób nowotworowych. Pamiętajmy kupujmy mniej produktów, a stawiajmy na jakość. Jesteśmy tym co jemy. Cytując J. A. Brillat-Savarina, który powiedział: „Powiedz mi co jesz, a powiem Ci kim jesteś?’’

eat

Chcąc zdefiniować żywienie racjonalne, to można powiedzieć, że to tzw. prawidłowe, powinno polegać na dostarczeniu organizmowi wszystkich niezbędnych składników w ilościach i proporcjach odpowiednich dla jego prawidłowego wzrostu, rozwoju i zachowania zdrowia. Zgodnie z zaleceniami nauki o żywieniu, uwzględniając planowanie posiłków na podstawie, norm żywienia i wyżywienia, wartości odżywczej produktów spożywczych, uwarunkowań genetycznych, społecznych oraz kulturowych. Sposób żywienia polega na wyborze produktów żywnościowych metodami ich przygotowania do spożycia i podziału na poszczególne posiłki. Określa on: ile, czego, jak często, w jakiej postaci człowiek lub grupa ludzi powinna spożywać w ciągu dnia, tygodnia, miesiąca ( dieta, racja pokarmowa).

Organizm człowieka składa się z białka – 17 %, tłuszczy – 13%, węglowodanów – 1%, składników mineralnych - 7%, wody – 62%. Woda jest podstawowym składnikiem budulcowym organizmu ludzkiego stanowi około 60% masy ciała człowieka.

Znajduje się między innymi:

- w pocie, krwi, sokach trawiennych i innych cieczach ustrojowych około 90 – 99 % wody,

- w tkankach miękkich ( mięsnie, nerki, płuca, serce, wątroba) 70 – 90%,

- w kościach 25 %,

- w tkance tłuszczowej 10 - 20%,

- we włosach i paznokciach śladowe ilości wody.

           Woda uczestniczy również w regulacji temperatury ciała, jako dobry przewodnik umożliwia wymianę ciepła w organizmie. Parując przyczynia się do usuwania nadmiaru ciepła z potem, co chroni organizm przed przegrzaniem. Dostarcza składniki mineralne, np. F, J, Ca, Fe. Pełni też w organizmie funkcje ochronną, m.in. dla gałki ocznej, rdzenia kręgowego, narządów wewnętrznych, płodu. Niedobór wody w organizmie objawia się poprzez: obfite pocenie się ( wysiłek fizyczny, wysoką temperaturę otoczenia, gorączkę), długotrwałe biegunki, wymioty, nadmierne wydalanie moczu. Objawy odwodnienia to: silne pragnienie, wysychanie jamy ustnej, mała produkcja śliny, brak apetytu, bóle i zawroty głowy, zmęczenie, zaburzenia koordynacji ruchów, skurcze mięśni, spadek sprawności fizycznej, kamica nerkowa. Skutkami odwodnienia są między innymi zmniejszona produkcja moczu (ograniczone usuwanie produktów przemiany materii), zmniejszone wytwarzanie potu ( przegrzanie organizmu). Nadmiar wody w organizmie skutkuje powstawaniem obrzęków ( woda gromadzi się w komórkach), występują nudności i wymioty „ zatrucie” wodą objawia się śpiączką. Zapotrzebowanie na wodę u dorosłego człowieka to minimum 800-1000 cm3/dobę. Przeciętnie należy spożywać 2500 cm3/dobę, w tym kobiety 2000 ml, a mężczyźni 2500 ml. Zawartość wody w poszczególnych produktach spożywczych takich jak: warzywa, owoce, mleko, napoje – 75-95%, mięso i jego przetwory, ryby, przetwory mleczne, jaja 40-75%, pieczywo, masło, margaryna 20-40%, kasze, mąki, makarony strączkowe 10-15%, natomiast śladowe ilości posiadają oleje, smalec, cukier. Dorosły człowiek żyje bez jedzenia jeden miesiąc, a bez wody zależnie od szybkości utraty wody w organizmie - kilka do kilkunastu dni.

Warto zwrócić szczególną uwagę na sposób żywienia dzieci i młodzieży. Żywienie dzieci charakteryzuje się wadami zbliżonymi do błędów popełnianych przez osoby dorosłe z ich otoczenia. Głównie są to: nieregularne spożywanie posiłków, w tym opuszczanie szczególnie I i II śniadań, zbyt mała liczba posiłków dziennie, pojadanie między posiłkami ( ¾ do 90% z różną częstotliwością). Często wybieramy produkty za wysokoenergetyczne, ubogie w witaminy i składniki mineralne ( słodycze, fast - food`y).

Dzieci w wieku przedszkolnym spożywają za mało mleka i jego przetworów, warzyw i owoców, produktów zbożowych ( szczególnie z pełnego przemiału), ryb, jaj. Wśród dzieci występuje zbyt duże spożycie produktów bogatych w cukry i słodycze, tłuszczów (masło), napojów słodzonych ( głównie gazowanych), żywności typu „ fast-food”, mięsa, wędlin, soli. W konsekwencji skutkuje to za dużą lub za małą wartością energetyczną i odżywczą spożywanych posiłków.

Błędami jakościowymi w żywieniu dzieci w wieku przedszkolnym jest opuszczanie posiłków głównych, zbyt mała liczba posiłków, nieregularność ich spożycia, pojadanie między posiłkami (słodycze, napoje słodzone, fast –food`y, pośpiech, nerwowość). Natomiast błędy ilościowe polegają na niewłaściwej wartości energetycznej diet, złych proporcjach w źródłach energii, za mało tłuszczów Tłuszcz, jako składnik energetyczny pożywienia, powinien dostarczać do 30 % energii w diecie, co stanowi bardzo dobre źródło energii: 1 gram tłuszczu to aż 9 kcal energii. Tłuszcze są materiałem budulcowym i częścią składową komórek i tkanek, substancji białej mózgu, - główna forma magazynowania energii. Działają jako źródło energii dla wszystkich tkanek z wyjątkiem erytrocytów, mózgu i nerek i są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pełnią też rolę budulcową. Kwasy tłuszczowe, które wchłaniają się bezpośrednio do krwi żyły wrotnej, a długołańcuchowe, monoglicerydy i cholesterol są wchłaniane w formie lipoprotein do limfy, a dopiero z limfy do krwi. Kwasy tłuszczowe pełnią w organizmie funkcję energetyczną.

   W skutek nieprawidłowego żywienia ( żywność przetworzona) i braku ruchu na otyłość cierpi ponad 60% Polaków. Z biegiem lat i w wyniku postępu technicznego zmniejszyliśmy naszą aktywność fizyczną, w porównaniu z naszymi babciami dziennie o 700 kcal. Żaden gatunek zwierzęcy nie wytworzył otyłości. Skracamy sobie życie, połowa Polaków umiera na choroby układu krążenia. W większości przypadków do powstawania komórek rakowych w organizmie przyczynia się sposób żywienia, nadwaga. Warto podkreślić, że do przedziału wiekowego 25-30 lat powinniśmy osiągnąć odpowiednią gęstość kości, poprzez spożywanie odpowiedniej ilości produktów mlecznych, później już nie jesteśmy w stanie tego nadrobić. Brak witaminy D, wapnia i mała aktywność fizyczna przyczyniają się do powstawania osteoporozy.

Badając sposób życia bierzemy pod uwagę styl życia, uwarunkowania kulturowe, status ekonomiczny, czynniki zdrowotne i czynniki socjaldemokratyczne. Badania sposobu żywienia oblicza się na podstawie danych z bilansów żywnościowych. Starajmy się zdrowo odżywiać, żeby jak najdłużej korzystać w pełni z uroków życia, które jest najcenniejszym darem. Życie to tylko chwila, która bardzo szybko przemija.

Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a twoje lekarstwo powinno być pożywieniem. Niestety wciąż zbyt mało z nas bierze sobie te słowa Hipokratesa do serca. I powoli kopiemy sobie grób. Widelcem.

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com