^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Szkolenia dla rolników PS WPR

ZBIÓR I PRZECHOWYWANIE DYNI

DYNIA wystawkajpg

Zbiór dyni należy wykonywać w bezdeszczową pogodę. Owoce wycina się ostrym nożem lub tasakiem. Zostawiając szypułkę o długości ok. 8-10 cm. Nie  wyłamywać całej szypułki, ponieważ pełni ona funkcję ochronną przed wnikaniem patogenów chorobotwórczych do wnętrza owocu.

Zbiera się w pełni dojrzałe owoce razem z szypułkami, kiedy ich skórka jest stwardniała. W polskich warunkach należy je sprzątać z pola przed okresem jesiennego ochłodzenia i temperatur <10°C. Kilkudobowa ekspozycja na takie temperatury (np. w nocy) bardzo skraca okres przechowywania (owoce gniją nawet po 2-3 tygodniach).

Optymalny termin zbioru to początek października.

Zbiór zbyt wczesny – owoce będą niedojrzałe,

zbyt późny – mogą zostać przemrożone.

Owoce układa się na drewnianej podkładce unikając kontaktu z ziemią i pozostawia się je na kilka dni na słońcu. Zebrane w odpowiednim terminie mogą być przechowywane w chłodnym pomieszczeniu nawet dwa lata.

Optymalna temperatura przechowywania:

  • - po zbiorze wynosi 26-30°C, a wilgotność powietrza około 80%,
  • przechowywać tak przez 10-14 dni,
  • - następnie należy obniżyć temperaturę do 5-10°C i wilgotności powietrza
  • 70-80%.

Brak uszkodzeń mechanicznych na skórce dyni i nasadzie ogonka w dużym stopniu warunkuje długi termin przechowywania. Dynie piżmowe im dłużej leżą, tym są smaczniejsze.

zbiór dyni traktorjpg

Zbiór dyni wykonuje się w bezdeszczoą pogodę, ręcznie i układa do skrzyń. Wywozi się z pola.

dynie polejpg

Zbiera się systematycznie wybierająć te już dojrzałe

dynie odmianowe polejpg

Te dynie jeszcze poczekają 1-3 tygodnie

dynia piżmowa ajpg

Te trzy w środku można już zebrać, z prawej strony jeszcze jest nieco zielona a szypułka nie jest zasuszona. Dynia piżmowa Butternut

dynie po zbiorzejpg

Owoce układa się na drewnianej podkładce unikając kontaktu z ziemią i pozostawia się je na kilka dni na słońcu.

Źrodło: 

Metodyka Integrowanej Produkcji Dyni Olbrzymiej i Piżmowej – GIORiN, Warszawa, styczeń 2023 r.

zdjęcia własne: Karina Krasoń w gospodarstwie Ludwik Majnert - Warszawa, wrzesień 2024 r.

 

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com