^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Szkolenia dla rolników PS WPR

Przetwórstwo nasion i produkcja pasz w obiektach demonstracyjnych w ramach programu białkowego

pokaz pracy ekstruderajpg

Produkcja i wykorzystanie krajowych źródeł białka roślinnego na cele paszowe

W żywieniu monogastrycznych zwierząt gospodarskich (drób, świnie) głównymi krajowymi źródłami białka roślinnego są bobik, groch, łubiny (żółty, wąskolistny, biały) oraz polska soja niemodyfikowana genetycznie, która staje się w naszym kraju coraz bardziej popularna.

SOJA

Skład chemiczny: wysoka zawartość białka (średnio 32,5%) i tłuszczu (18-20%).

Energia metaboliczna: 16,3 MJ/kg dla świń, 13,4 MJ/kg dla drobiu.

Wysoka zawartość energii i tłuszczu ogranicza potrzebę dodatkowego natłuszczania mieszanek paszowych.

Dodatkowe zalety:

- białko w nasionach soi charakteryzuje się dużą wartością biologiczną – jest zasobne w lizynę; - zawiera wysoką zawartość składników mineralnych (w tym wapnia, potasu i fosforu).

Ograniczenia:

- niski poziom aminokwasów siarkowych (metionina,cystyna);                                                                       

-wysoka zawartość substancji antyżywieniowych (inhibitory trypsyny, ureaza, lektyny, saponiny) w nieprzetworzonych nasionach -                                                                      NIE STOSUJEMY SUROWYCH, NIEPRZETWORZONYCH NASION!                     

- wysoki poziom tłuszczu jest czynnikiem ograniczającym  bilansowanie mieszanek, szczególnie dla młodego, rosnącego drobiu, jak i kur nieśnych.                                                                                         

-duża zmienność składu chemicznego w zależności od odmiany, ale też i roku wegetacji.

Zalecana jest obróbka nasion, w szczególności ekstruzja, dzięki której obniża się zawartość inhibitorów proteaz i ureazy (o ponad 90%), poprawia strawność i przyswajalność białka, podnosi zawartości energii metabolicznej, podnosi oporność tłuszczu na utlenianie.

INNE ROŚLINY BIAŁKOWE

Bobik, groch, łubiny: szeroki zakres zawartości białka ogólnego: od 21% (groch) do ponad 38% (łubin żółty) białka, jednakże mało zasobnego w aminokwasy siarkowe.

Energia: umiarkowana zawartość energii, szczególnie u drobiu.

Składniki mineralne: wyższa zawartość wapnia (z wyjątkiem grochu) i fosforu niż w ziarnach zbóż.

Obróbka nasion: rozdrabnianie (śrutowanie) - poprawia strawność. Inne zabiegi: podgrzanie, autoklawowanie (sterylizacja ciśnieniowo-parowa) i ekstruzja -  niekonieczne, jednak obniżają zawartość substancji antyżywieniowych i poprawiają strawność nasion.

PODSUMOWANIE:

Soja ma najwyższą wartość odżywczą (białko, energia), ale koniecznie wymaga obróbki termicznej, aby obniżyć zawartość substancji antyżywieniowych.

Bobik, groch i łubiny mają niższą wartość białka i energii, lecz mniej substancji antyżywieniowych.

SUBSTANCJE ANTYŻYWIENIOWE w nasionach roślin strączkowych mogą ograniczać trawienie i wchłanianie składników pokarmowych oraz negatywnie wpływać na zdrowie pogarszając tym samym wykorzystanie paszy, przyrosty masy ciała i wskaźniki reprodukcyjne. Są one szczególnie kłopotliwe dla zwierząt monogastrycznych (świnie i drób). Przeżuwacze dzięki fermentacji bakteryjnej w żwaczu radzą sobie z nimi znacznie lepiej.

EKSTRUZJA - najczęściej stosowana metoda obróbki nasion roślin białkowych

Proces przeprowadzany w zamkniętym cylindrze z rosnącą temperaturą w zależności od stosowanej technologii w zakresie temperatur 110-150 °C (najczęściej 125-135 °C) i pod ciśnieniem. Powoduje to rozrywanie struktur tkankowych nasion, tworząc plastyczną masę, która jest wypychana przez sita.

eekstruder Zbrosławice wwwekstruder Imielin www

Korzyści: Zwiększa strawność białka poprzez inaktywację inhibitorów trypsyny i innych substancji antyżywieniowych. Może zwiększać strawność białka o 40-55 %.

Ważne jest prawidłowe przeprowadzanie tego procesu, aby uniknąć negatywnych skutków, takich jak denaturacja białka czy zmiany w frakcji tłuszczowej. Długoterminowe przechowywanie przetworzonych nasion wymaga odpowiednich warunków, aby utrzymać ich jakość.

Zasady stosowania nasion roślin białkowych w żywieniu drobiu

Nasiona roślin bobowatych są kluczowym źródłem białka i aminokwasów dla drobiu, dostarczając nawet 75% dziennego zapotrzebowania na aminokwasy. Uprawiane w Polsce głównie: łubin, groch, bobik i soja są stosowane w żywieniu zarówno drobiu rzeźnego, jak i nieśnego.

Łubiny są stosowane dla starszego drobiu (ponad 2 tygodnie życia) w ilościach do 20 % mieszanki. Dla najmłodszego drobiu ich udział jest ograniczony do poniżej 10 %. Wyniki produkcyjne zależą od zawartości substancji antyżywieniowych, zwłaszcza frakcji węglowodanów i alkaloidów. Pastewne odmiany łubinów powinny charakteryzować się niską zawartością alkaloidów. Odmiany prymitywne (gorzkie) mają wysoką zawartość alkaloidów i są niezalecane. Najwartościowsze odmiany: łubin żółty, następnie łubin wąskolistny, a na końcu łubin biały. Nasiona łubinu białego po obłuszczeniu są także wartościowe dla drobiu.

Groch i bobik są stosowane powszechnie w paszach dla drobiu. Można poprawić ich wykorzystanie u  drobiu poprzez baro-termiczne procesy technologiczne, takie jak ekstruzja. Pod warunkiem prawidłowego zbilansowania składników pokarmowych mieszanki, Odmiany o niskiej zawartości substancji antyżywieniowych mogą być stosowane bez większych ograniczeń.

Soja - nasiona nieprzetworzone nie nadają się do stosowania w żywieniu drobiu z powodu wysokiej zawartości substancji antyżywieniowych, pogarszających wykorzystanie paszy. Ekstruzja poprawia wartość pokarmową nasion umożliwiając praktycznie nieograniczone zastosowanie ich w paszach dla drobiu. Ekstrudowane nasiona soi mogą być stosowane w mieszankach dla wszystkich grup produkcyjnych drobiu, w każdym okresie życia. Wysoka zawartość tłuszczu surowego w ekstrudowanych nasionach soi ogranicza ich użycie w paszach dla drobiu nieśnego z powodu mniejszych potrzeb energetycznych.

Nasiona roślin białkowych są wartościowym źródłem białka ogólnego i aminokwasów dla drobiu. Mogą w pewnym stopniu zastępować białko poekstrakcyjnej śruty sojowej, pod warunkiem odpowiedniego zbilansowania mieszanek paszowych oraz stosowania surowców wysokiej jakości.

W czasie wizyt w gospodarstwach typu B, właściciele przedstawili przygotowanie paszy dla drobiu zgodnie z recepturą, w której wykorzystują 10 % śrutowanych nasion grochu i 15 % ekstrudowanych nasion soi.

mieszanka paszowa Zbrosławice wwwZaprezentowany został również proces ekstruzji, tzn. najczęściej stosowaną w praktyce metodę poprawiające wartość odżywczą nasion roślin białkowych.

Demonstracje w tych gospodarstwach pozwoliły zdobyć praktyczną wiedzę na temat zastosowania nasion roślin białkowych dla kur nieśnych, przygotowania nasion do sporządzenia mieszanki paszowej wraz z procesem przetwórczym nasion soi – ekstruzji.

logo białko

 

 

zdjęcie tytułowe: Adam Walasek

zdjęcia: Karina Krasoń

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com