^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Śląskie Aktualności Rolnicze 2020

Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo rozstrzygnięty

W dniu 20 czerwca 2015 roku odbył się w Częstochowie Regionalny Finał XV edycji konkursu kulinarnego Nasze Kulinarne Dziedzictwo- Smaki Regionów.

NKD logo

 

Organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego i Związek Województw RP, Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego oraz Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie.

 

Konkurs oceniają dwie komisje, pracujące na szczeblu regionalnym: jedna zajmująca się lokalnym i regionalnym produktem żywnościowym, druga - daniami i potrawami regionalnymi. Ponadto osobna Kapituła Krajowa przyznaje laureatom finałów regionalnych statuetki „Perła 2015".

W tym roku w szranki o miano najlepszej potrawy w województwie śląskim stanęło 7 ekip, reprezentujących przekrojowo bogate tradycje kulinarne naszego województwa.

 

Wśród potraw startujących w konkursie znalazły się m.in. starodawna polewka, tradycyjny rosół czy żur z królika. Jako danie główne serwowano takie specjały jak kita z kormika, kugiel (czyli ziemniaczana babka z żeberkami), prażuchy, galaretka z nóżek i inne.

 

Komisja konkursowa, w której skład wchodzili przedstawiciele Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, Wydziału Gospodarki Urzędu Marszałkowskiego Województwa Śląskiego, Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny" w Chorzowie, Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie oraz popularny kucharz (miłośnik kuchni śląskiej) Remigiusz Rączka, nagrodzili następujące potrawy:

 

I miejsce za PASZTET Z ZAJĄCA NA LIŚCIACH POKRZYWY I DZIKA W BOROWIKACH zajęło Gospodarstwo Agroturystyczne RANCZO Kornelli i Krystiana Kiełbasów z Proboszczowic.

 

II miejsce za ŻUR Z KRÓLIKA I KRÓLIKA W ŚMIETANIE Z PODSMAŻONYMI ZIEMNIAKAMI I BURACZKAMI zajął Zakład Produkcji Spożywczej „Smok"
Katarzyny i Jarosława Łyczko z Raciborza.

 

III miejsce ex aequo zajęły
ZYLC (GALARETKĘ Z NÓŻEK) I FASOLĘ (BECOK) ZE SKWARKAMI POPIJANE ZSIADŁYM MLEKIEM z Agroturystyki „Pod Lipowskim Groniem" Izabeli Małysz- Klus z Górek Małych
POLEWKA I PRAŻUCHY Z ODSMAŻANĄ KURĄ I MŁODĄ KAPUSTĄ
od Stowarzyszenia Kół Gospodyń Wiejskich Gminy Wręczyca Wielka

 

Nominacje do nagrody „Perła 2015" otrzymali Katarzyna i Jarosław Łyczko za żur z królika i królika w śmietanie z podsmażanymi ziemniakami i buraczkami.

 

W konkursie uczestniczyły również produkty żywnościowe, rywalizujące o tytuł najlepszego produktu żywnościowego województwa śląskiego. W tej kategorii rywalizowały w sumie 33 produkty.

 

Kuszonco mirabelka, syrop z mleczy, Józefinki z łomastą, Mulka, Urodno rudno w marynacie, Leberwuszt, Psiojucha, Smarowidło z podgardla wieprzowego, Sernik gotowany... uczestnicy tej części konkursu zadbali o to, aby było tajemniczo, ale przede wszystkim smacznie. Komisję konkursową stanowili: przedstawiciele Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie, Agencji Rynku Rolnego Oddział Terenowy w Katowicach, Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, Muzeum Górnośląskiego w Bytomiu oraz Urzędu Marszałkowskiego Województwa Śląskiego. Oto wyniki poszczególnych kategorii:

 

Produkty i przetwory mięsne

 

I nagroda ex aequo:

Jarosław Łyczko z Gorzyc za Karczek wieprzowy wędzony- baleron
ZPH DOBROPOL Dorota i Krzysztof Sękowscy z Radostkowa za Kiełbasę Kmiecia
Rzeźnictwo Wędliniarstwo Czesław Kubica z Czyżowic za Pasztetową wędzoną leberwuszt
Zakład Przetwórstwa Mięsnego Józef Bożek z Godziszki za Kiełbasę wiejską pieczoną

 

Wyróżnienie

Alina Andzel za Koźlęcy pasztet z warzywami

 

Produkty mleczne

 

I nagroda ex aequo:

Urszula Ciura z Częstochowy za Twarożek z zagrody Urszuli
Jan Kędzior z Wisły za Bryndzę wiślańską

 

Wyróżnienia

Zakład Mięsny Pniów Tadeusz Marciniszyn za Schab w słoiku z „Pniowskiego Spichlerza"
Anna Ptasińska z Lgotki za Ser śniadaniowy ze śmietanką

 

Przetwory warzywne

 

Wyróżnienie

ZPH OGRÓD Bożena Badora z Hutek za Paprykę konserwową słodką

 

Produkty zbożowe

 

I nagroda

Piekarnia- Cukiernia Małgorzata Szyguła ze Świniowic za Chleb pieczony w „piekarnioku" na liściach kapusty

Piekarnia Wilamowice sp. z o.o. za Chleb Wilamowicki

 

Wyroby cukiernicze

 

I nagroda

KYMPA. Wypieki Tradycyjne Adam Omorczyk z Ustronia za Tradycyjne ciasteczka cieszyńskie
Piekarnia Wilamowice sp. z o.o. za Kołacz z Wilamowic

 

Wyróżnienie

Danuta Brożyna z Nowej Szarlejki za Wręczyckie paluchy z makiem
Zofia Dwornik KGW Kobiernice za Ciasteczka piaskowe białe

 

Napoje bezalkoholowe

 

I nagroda

Barbara Kędzior z Wisły za Mulkę (żeńczycę)

 

Napoje alkoholowe

 

I nagroda

Gospodarstwo Agroturystyczne RANCZO Kornelia i Krystian Kiełbasa za Nalewkę z żurawiny Żurawi Nówka

 

Wyróżnienia

Zofia Miłoch z Kostkowic za Szypszyniec różany- winko z dzikiej róży
Winnica MNICH Sylwia i Roman Gabryś za Muscat białe wino Mnich

 

Nominacje do nagrody „Perła 2015" otrzymali

Chleb pieczony w „piekarnioku" na liściach kapusty
Karczek wieprzowy wędzony- baleron
Tradycyjne ciasteczka cieszyńskie
Chleb Wilamowicki

 

Ponadto przyznano 4 nagrody specjalne Dyrektora Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie. Zastępca dyrektora ŚODR Jadwiga Bugaj wręczyła je następującym osobom:

 

Urszuli Ciura za Twarożek z zagrody Urszuli
Stanisławie Kawłatow KGW Kobiernice za Roladę drobiowo- serową
Rzeźnictwo- Wędliniarstwo Czesław Kubica za leberwuszt
oraz Stowarzyszeniu Krzewienia Kultury i Dawnych Tradycji za Wręczycką kaczkę sztygara

 

Jak co roku zostały również przyznane nagrody Agencji Rynku Rolnego, które wręczył zastępca dyrektora ARR O/Terenowy w Katowicach- Witold Panas. Otrzymali je:

Zakład Przetwórstwa Mięsnego Józef Bożek za Kiełbasę wiejską pieczoną
Piekarnia- Cukiernia Małgorzata Szyguła ze Świniowic za Chleb pieczony w „piekarnioku" na liściach kapusty
PIEKARNIA WILAMOWICE sp. z o.o. za Kołacz z Wilamowic

 

Wszystkim laureatom składamy serdeczne gratulacje.

 

IMG 6252

IMG 6233IMG 6303IMG 6257IMG 6377IMG 6368IMG 6316IMG 6393IMG 6415IMG 6437IMG 6416

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com