^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Śląskie Aktualności Rolnicze 2019

ZASADA „ZERO WASTE” A NOWY OBOWIĄZEK SPRZEDAWCÓW ŻYWNOŚCI

marnowanie żywności wikipedia

„Zero waste” często tłumaczone jako brak śmieci lub brak marnowania, jest to poniekąd styl życia, w którym duże znaczenie mają następujące zasady:

- Refuse (odmawiaj)- tzn. nie gódź się na zbędne zanieczyszczenia np. odmawiaj ulotek reklamowych czy jednorazowych opakowań;

- Reduce (ograniczaj)-redukuj liczbę przedmiotów- posiadaj to, co niezbędne do życia;

- Reuse (użyj ponownie)- czyli nie stosuj rozwiązań jednorazowych, a używaj wielorazowych opakowań;

-Recycle (segreguj i przetwarzaj)- zadbaj o to, żeby zbędne rzeczy zostały przerobione na coś pożytecznego;

-Rot (kompostuj)-np. kompostuj odpadki organiczne.

Wprowadzając w życie tzw. zasady „zero waste” czyli brak marnowania nie było by, aż tyle niekorzystnych zjawisk w środowisku naturalnym. Szacuje się, że rocznie z powodu wyrzucanej na świecie żywności trafia do atmosfery ponad 3 miliardy ton gazów cieplarnianych. Zaś ich skutkiem mogą być m.in. susze, powodzie bądź ograniczona podaż wody słodkiej.

Na podstawie prowadzonych badań przez SGGW oraz Instytut Ochrony Środowiska- Państwowego Instytutu Badawczego stwierdzono, że na etapach produkcji pierwotnej, przetwórstwa, dystrybucji i konsumpcji w Polsce rocznie marnuje się prawie 5 milionów ton żywności.

Handel odpowiada za straty na poziomie ok. 7%;

Produkcja i przetwórstwo – tu straty wynoszą ok 30%,

Transport i magazynowanie- generują mniej niż 1% strat;

Gastronomia- nieco powyżej 1 % strat;

zaś najwięcej żywności marnują konsumenci- aż 60%.

Stąd, aby przeciwdziałać marnowaniu żywności sprzedawcy artykułów żywnościowych mają nowy obowiązek.

Zgodnie z ustawą z dnia 19 lipca 2019 roku o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności (Dz. U z 2020 r. poz. 1645) istnieje konieczność składania do Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska Gospodarki Wodnej w Katowicach pisemnego rocznego sprawozdania o marnowanej żywności przez sprzedawców żywności, w terminie do 31 marca roku kalendarzowego następującego po roku, którego dotyczy sprawozdanie.

Zgodnie z art. 5 ust. 8 ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności, sprzedawca żywności w terminie do dnia 30 kwietnia roku kalendarzowego następującego po roku, którego opłata dotyczy wnosi należną opłatę na rachunek bankowy Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej na terenie województwa, w którym znajduje się siedziba sprzedawcy żywości.

Wzór sprawozdania o marnowanej żywności określony został w drodze rozporządzenia przez Ministra Klimatu i Środowiska (Dz. U. 2020 poz. 2246).

 

Źródło:

Materiały ze strony WFOŚiGW w Katowicach,

Materiały szkoleniowe dot. zasady „zero waste”

„Środowisko” 1/2022;

zdjęcie pochodzi ze strony https://pl.wikipedia.org 

 

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com