Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie i Politechnika Częstochowska będą wspólnie zaangażowane w projekty naukowo-badawcze dotyczące innowacyjnych rozwiązań technologicznych oraz inne działania mające na celu rozwój nauki i technologii, będą także wspólnie podejmowały starania o pozyskanie funduszy na realizację tych przedsięwzięć.
Podpisanie Porozumienia o współpracy pomiędzy Śląskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Częstochowie i Politechniką Częstochowska odbyło się 6 listopada br. W spotkaniu uczestniczyli dr inż. Leonard Smolarski – Dyrektor ŚODR w Częstochowie, Ewa Widuch – Zastępca Dyrektora ŚODR oraz dr Wojciech Dobrzański. Politechnikę Częstochowską reprezentowali: prof. Rafał Kobyłecki – Prorektor ds. rozwoju, dr inż. Olga Siedlecka-Lamch – inicjatorka współpracy ze strony Politechniki Częstochowskiej, prof. Mariusz Kubanek – Dziekan Wydziału Inżynierii i Sztucznej Inteligencji, prof. Rafał Scherer i prof. Robert Nowicki.
Współpraca pomiędzy stronami będzie realizowana m.in. poprzez udostępnienie zaplecza naukowego wraz z wykwalifikowaną kadrą, organizację konferencji naukowych, spotkań, warsztatów, seminariów i szkoleń dla przedsiębiorstw i innych instytucji, a także praktyk studenckich w ramach realizowanych wspólnie projektów. Ambicją podejmowanych działań jest stworzenie nowoczesnych narzędzi informatycznych opartych na sztucznej inteligencji, które pozwolą na zwiększenie efektywności wybranych procesów produkcji rolnej.
Stoją od lewej: prof. Rafał Scherer, prof. Robert Nowicki, dr inż. Olga Siedlecka-Lamch, prof. Rafał Kobyłecki,
dr inż. Leonard Smolarski, Ewa Widuch, dr Wojciech Dobrzański oraz prof. Mariusz Kubanek
Zespół naukowy wchodzący w skład nowo utworzonego na Politechnice Częstochowskiej Wydziału Informatyki i Sztucznej Inteligencji należy do pionierów sztucznej inteligencji w Polsce. Sztuczna inteligencja ma duży potencjał, aby odmienić przyszłość rolnictwa i wesprzeć rolników w podejmowaniu kluczowych decyzji. Nowoczesne rozwiązania pomogą m.in. zwiększyć wydajność i jakość upraw, obniżyć koszty produkcji, efektywniej wykorzystywać zasoby naturalne, zmniejszać straty i ograniczać ryzyko, a także redukować skalę zanieczyszczenia spowodowane przez środki ochrony roślin czy nawozy sztuczne.
Fot. IZABELA PIJANOWSKA