^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Śląskie Aktualności Rolnicze 2019

Konkurs „Smakujemy lokalnie” rozstrzygnięty. Koło Gospodyń Wiejskich ze Śląska otrzymało 10.000 złotych

KGW w Rudniku 002

Koło Gospodyń Wiejskich w Rudniku z województwa śląskiego wygrało ogólnopolski konkurs grantowy „Smakujemy Lokalnie” zorganizowany przez Carrefour Polska pod patronatem honorowym Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi.
„To było dla nas nie lada wyzwanie, żeby spośród ponad 300 uczestników wybrać 10 zwycięskich i 20 wyróżnionych Kół Gospodyń Wiejskich. Każde zgłoszenie było wyjątkowe i prezentowało bogatą tradycję kulinarną Polski. To niesamowite, że ta tradycja jest wciąż żywa, kultywowana przez pokolenia kobiet, bazująca na staropolskich przepisach i lokalnych produktach. Powinniśmy o nią dbać, jak o nasz największy skarb” – przekonuje Łukasz Konik, ekspert kulinarny i przewodniczący jury konkursu.
Spośród 330 wniosków Jury konkursu wyłoniło 10 zwycięskich Kół Gospodyń Wiejskich, a wśród nich Koło Gospodyń Wiejskich w Rudniku (powiat Raciborski) za zgłoszenie apfelmusu z pierzinom na wierchu, czyli mus jabłkowy stanowiący idealny dodatek zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Zwyciężczynie otrzymają grant w wysokości 10 000 zł na rozwój działalności oraz projekty związane z aktywnościami na rzecz społeczności lokalnej, w tym inicjatywy pobudzające przedsiębiorczość kobiet na wsi. W 2023 roku staną się one również ambasadorkami kolejnej edycji programu „Smakujemy lokalnie” i promotorkami tradycji kulinarnej.
„Od momentu powstania Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi wspiera działalność Kół Gospodyń Wiejskich, które stoją na straży tradycji i kultury swoich Małych Ojczyzn organizując różnego rodzaju wydarzenia, które integrują lokalną społeczność wokół dziedzictwa wsi. Bardzo ważną jego częścią jest dziedzictwo kulinarne i dlatego konkursy takie jak ten są doskonałą okazją zachęcenia KGW do odkrywania zapomnianych już potraw, które „od zawsze” były przygotowywane przez gospodynie w poszczególnych regionach. Dzięki takim inicjatywom wszyscy mamy okazję do spróbowania tych przysmaków, ale także poznania historii okolicy, z której się wywodzą” – mówi Elżbieta Osińska-Kassa z Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi.
Wszystkie Koła – zarówno zwycięskie jak i wyróżnione, oraz te, które w tym roku nie otrzymały nagród, mogą w ramach programu „Smakujemy lokalnie” bezpłatnie nawiązać współpracę z okolicznymi hipermarketami Carrefour, prowadząc tam działania promocyjne czy sprzedaż konsumencką wytwarzanych przez siebie produktów.
„Bardzo się cieszymy, że pierwsza edycja naszego programu spotkała się z tak dużym zainteresowaniem, zarówno wśród Kół Gospodyń Wiejskich, jak i instytucji działających na rzecz obszarów wiejskich. Program „Smakujemy lokalnie” jest kontynuacją naszej strategii, której celem jest promocja lokalnych produktów od polskich dostawców oraz dziedzictwa kulinarnego polskiej wsi. To nasza kolejna inicjatywa, po stworzonym wspólnie z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi programie „Prosto z polskiej wsi” oraz projekcie „Kupujemy lokalnie”, która wspiera polskich rolników i przetwórców” – informuje Justyna Orzeł, wiceprezeska zarządu Carrefour Polska.
Program „Smakujemy lokalnie” to długofalowa inicjatywa, której celem jest promocja wśród konsumentów polskiej tradycji kulinarnej oraz wspieranie przedsiębiorczości kobiet na wsi. W przyszłym roku planowana jest kolejna edycja programu i konkursu grantowego dla Kół Gospodyń Wiejskich.
Więcej informacji: smakujemylokalnie.pl

10 zwycięskich Kół Gospodyń Wiejskich

KGW Dzierzążenko Dziarskie Babki Woj. Wielkopolskie Czernina na słodko z makaronem
KGW w Liskach Woj. Warmińsko-mazurskie Nadziewane Gęsie Pipki
KGW "W kobiecym gronie” w Nowym Radzikowie Woj. Mazowieckie Buraczaki
KGW w Miechucinie Woj. Pomorskie Griz z kaszëbską malëną (kasza manna z kaszubską truskawką)
KGW w Goleszach Dużych Woj. Łódzkie Goleska kremowa zupa chrzanowa z boczkiem
KGW w Nasiłowie Woj. Lubelskie Kluski zawiślańskie z sosem podgrzybkowym
KGW Kreatywne Czechowinaki z Czechowizny Woj. Podlaskie Karp z kaszą jęczmienną
KGW w Rudniku Woj. Śląskie Rudnicki apfelmus z pierzinom na wierchu
KGW Snopków Woj. Lubelskie Zatapianka babci Stasi z prodiża
KGW Nowinki Woj. Podlaskie Knysze

 

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com