^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Śląskie Aktualności Rolnicze 2019

XXIII Edycja Konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów"

logo NKDŚląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie zaprasza producentów wyrobów regionalnych i tradycyjnych oraz koła gospodyń wiejskich, restauracje, gospodarstwa agroturystyczne do udziału w XXIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”.

Finał regionalny NKD odbędzie się 28 lipca (niedziela) na terenie Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny” w Chorzowie podczas Jarmarku Produktów Tradycyjnych. Tegoroczna edycja konkursu odbędzie się w całości (cześć produktowa i część gastronomiczna) w salach budynku Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny”, ul. Parkowa 25.
Konkurs ma charakter otwarty. Przystąpić może do niego każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych z województwa śląskiego, spełniający kryteria konkursowe. Jeden producent może zgłosić jeden produkt w każdej kategorii.
Głównym celem konkursu jest identyfikacja regionalnych produktów i dań oraz ich promocja, istotne jest przygotowanie ich producentów do uczestniczenia w systemach jakości żywności, zarówno na szczeblu unijnym, jak i krajowym. Ideą konkursu jest też zachęcanie mieszkańców obszarów wiejskich, zwłaszcza tych o niekorzystnych warunkach gospodarowania, do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu.
Konkurs odbędzie się w 4 kategoriach:
Produkty pochodzenia zwierzęcego
Produkty pochodzenia roślinnego
Napoje regionalne
Inne produkty regionalne
W części gastronomicznej każda z ekip musi zabezpieczyć we własnym zakresie sprzęt kuchenny niezbędny do przygotowania dań konkursowych: kuchenkę elektryczną oraz naczynia do przygotowania i prezentacji dań. Wszelkie produkty użyte w konkursie mogą być poddane wcześniejszej obróbce technologicznej (potrawy mogą być wcześniej przygotowane).

DSC03636

W załącznikach aktualne formularze (produkt i gastronomia) oraz regulaminy, a także zgoda na przetwarzanie danych osobowych.

Zgłoszenia do konkursu przyjmują pracownicy Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego Częstochowie w nieprzekraczalnym terminie do 14 czerwca 2024 r.
Szczegółowych informacji dotyczących Konkursu udzielają pracownicy Działu Rozwoju Obszarów Wiejskich ŚODR w Częstochowie
- O/ Bielsko Biała – A. Zoń, A. Zawadzak – tel. 33/ 82 73 450
- O/ Mikołów – B. Stroczyk – tel. 32/ 32 50 143
- ŚODR Częstochowa – R. Rosiek, P. Makles –Bochnia, E. Pietruszka – tel.34/ 377 01 19
Dokumenty do pobrania:

regulamin potrawa

regulamin produkt

regulamin konkursu NKD

regulamin działania komisji konkursowej

karta zgłoszenia potrawa

karta zgłoszenia produkt

zgoda na przetwarzanie danych imprezy promocyjne

 

 

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com