^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Śląskie Aktualności Rolnicze 2019

„Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie – wiem co zjem” – warsztaty dla Kół Gospodyń Wiejskich

warsztaty wi 1022f729fd

Zapraszamy członków Kół Gospodyń Wiejskich do udziału w warsztatach w „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie – wiem co zjem”, organizowanych przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej oraz Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Zaproszenie skierowane jest do KGW działających na terenie 9 województw tj. województwa zachodniopomorskiego, pomorskiego, kujawsko-pomorskiego, podlaskiego, dolnośląskiego, lubelskiego, podkarpackiego, śląskiego, łódzkiego.

Dla uczestników przewidziane są dwudniowe, bezpłatne warsztaty w Centrum Współpracy Międzynarodowej w Grodnie k. Międzyzdrojów (woj. zachodniopomorskie).                             Warsztaty kulinarne poprowadzą znani szefowie kuchni!

Warsztaty pozwolą poszerzyć wiedzę i kompetencje z zakresu unijnych i krajowych systemów jakości żywności. Można będzie zdobyć również cenne informacje nt. dziedzictwa kulinarnego swojego regionu, dowiedzieć się, jak wyszukiwać, identyfikować i promować lokalne i regionalne produkty, jak funkcjonują krótkie łańcuchy żywności oraz wymienić się swoimi doświadczeniami w zakresie przygotowywania lokalnych produktów. Uczestnicy warsztatów poznają również możliwości legalnej sprzedaży lokalnej żywności w ramach sprzedaży i dostaw bezpośrednich, Rolniczego Handlu Detalicznego (RHD) i działalności Marginalnej Lokalnej i Ograniczonej (MOL). Poruszona zostanie także tematyka żywienia funkcjonalnego i wykorzystania w nim lokalnych zasobów kulinarnych.

Ramowy program warsztatów:

Dzień I

9:00 – 10:00 Przywitanie oraz przedstawienie przez członków KGW informacji o swoich produktach/potrawach

10:00 – 12:00 ,,Dziedzictwo kulinarne naszego regionu’’

12:00 – 13:00 Przerwa na obiad

13:00 – 15:00 ,,Jak wyszukiwać i promować lokalne, regionalne i tradycyjne produkty?’’

15:00 – 16:00 ,,Krajowe i unijne systemy jakości żywności’’

16:00 – 18:00 ,,Wprowadzenie do obrotu żywności regionalnej i lokalnej’’

18:00 – 18:30 Dyskusja

Dzień II

9:00 – 10:00 ,,Dziedzictwo kulinarne naszego regionu’’– podsumowanie i wymiana doświadczeń

10:00 – 11:00 ,,Czym jest żywność funkcjonalna i jakie może być jej zastosowanie w tradycyjnej kuchni?’’

11:00 – 13:00 Warsztaty kulinarne

13:00 – 14:00 Obiad

14:00 – 16:00 ,,Upowszechnianie wiedzy o swoich produktach w regionach’’ – kontynuacja rozważań, sprawy organizacyjne

16:00 – 16:30 Podsumowanie i zakończenie

Uczestnicy będą mieli zapewnione bezpłatnie:

zakwaterowanie (dwie doby);
wyżywienie;
materiały szkoleniowe;
zwrot kosztów dojazdu na warsztaty.

Formularz zgłoszeniowy, regulamin naboru oraz szczegółowe informacje znajdą Państwo na stronie: www.efrwp.pl/spolecznosci-lokalne/lokalnie-regionalnie-i-tradycyjnie-wiem-co-zjem

Informacje pozyskano ze strony www.ksow.pl

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com