^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Śląskie Aktualności Rolnicze 2019

Nabór na warsztaty tematyczne z „wędzenia”

 

Obraz 316a

 

Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Radomiu ogłosiło nabór na warsztaty tematyczne w zakładzie przetwórstwa mięsa prowadzącego proces technologiczny wyrobów mięsnych wędzonych.

Jest to kolejny etap projektu realizowanego na zlecenie MRiRW „Wpływ procesu wędzenia na bezpieczeństwo żywności”, w którego ramach na terenie naszego województwa odbyły się dwa szkolenia jednodniowe (w siedzibach ŚODR: w Częstochowie i w Mikołowie ). Tym razem CDR zaprasza do wzięcia udziału w dwudniowym szkoleniu z częścią warsztatową prezentującą proces technologiczny produkcji wyrobów mięsnych wędzonych w komorze wędzarniczo-parzelniczej i w wędzarni tradycyjnej.

 Uczestnikami szkoleń mogą być przedstawiciele podmiotów zajmujących się wędzeniem mięsa i produktów mięsnych  przy wykorzystaniu tradycyjnych metod wędzenia tj. przy wykorzystaniu drewna, w tym również podmioty prowadzące ww. działalność w ramach prowadzonej przez nie działalności marginalnej  lokalnej i ograniczonej ( MOL ). 

Szkolenie jest bezpłatne, a uczestnicy we własnym zakresie pokrywają tylko  koszty dojazdu na szkolenie. Ilość uczestników na szkoleniach jest limitowana.

Osoby zainteresowane udziałem w szkoleniu znajdą kartę zgłoszenia na stronie: www.cdr.gov.pl w zakładce : Szkolenia. Tam też więcej szczegółów dotyczących szkolenia oraz potrzebne adresy i szczegółowe dane kontaktowe.

Termin szkolenia można wybrać , ale o udziale w danym dniu decyduje kolejność i ilość zgłoszeń.

Warsztaty odbywać się będą w dniach:

19-20.08.2014r.,
21-22.08.2014r.,
25-26 .08.2014r.,

27-28 sierpnia 2014r..

Szczegółowych informacji dotyczących szkoleń udzielają:

Barbara Sałata, tel. 483656935, Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Janusz Lesisz ,  tel.483656938, Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

PROGRAM SZKOLENIA

Dzień

Czas realizacji

(godzina

od – do)

Liczba
godz.

Temat zajęć

Pierwszy

10.00-12.00

2

Zanieczyszczenia żywności substancjami organicznymi WWA. Metodyka, wyniki badań, ich analiza i wnioski dla praktyki. Na podstawie badania próbek pobranych od producentów stosujących wędzenie tradycyjne.

12.00 – 13.00

 

Obiad

13.00-14.30

1,5

Wędzenie w wędzarniach tradycyjnych a w komorach wędzarniczo - warzelniczych ( typu atmos). Omówienie procesów     zachodzących w trakcie wędzenia. Wpływ czynników (temperatura, wilgotność, rodzaj drewna) na poziom pozostałości WWA w produktach mięsnych.

14.30-15.00

 

Przerwa kawowa

15.00-16.30

1,5

Wędzenie w wędzarniach tradycyjnych a w komorach wędzarniczo - parzelniczych ( typu atmos). Omówienie procesów     zachodzących w trakcie wędzenia. Wpływ czynników (temperatura, wilgotność, rodzaj drewna) na poziom pozostałości WWA w produktach mięsnych - ciąg dalszy.

16.30-17.00

 

Przerwa kawowa

17.00-18.00

1

Projekt technologiczny i techniczny wędzarni tradycyjnej z uwzględnieniem zagrożeń przekroczenia limitów WWA w wędzonkach.

   

Pytania, dyskusja

Drugi

8.00 – 14.00

6

Warsztaty – prezentacja procesu technologicznego produkcji wyrobów mięsnych wędzonych

   

Obiad

 

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com