1 października b.r. w Żarkach odbyła się konferencja nt. Rozwoju przedsiębiorczości i aktywizacji lokalnej społeczności Stowarzyszenia „Partnerstwo Północnej Jury” (PPJ). Celem realizowanej konferencji była aktywizacja i wzmocnienie wiedzy w zakresach tematycznych ujętych w ramowym programie konferencji. Konferencja została dofinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Konferencję otworzył i prowadził Dyrektor biura- p. Jerzy Motłoch, który na wstępie powitał wszystkich zaproszonych gości. Konferencję swoją obecnością uświetnił Dyrektor Departamentu Terenów Wiejskich- p. Andrzej Perliński a także Zastępca Dyrektora Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie- p. Tomasz Wiekiera. Nie mogło zabraknąć na konferencji włodarzy partnerskich gmin Stowarzyszenia PPJ a także najważniejszych uczestników spotkania tj. zwycięzców i laureatów konkursu kulinarnego pt. „Dziedzictwo kulinarne Partnerstwa Północnej Jury inspiracją do rozwoju przedsiębiorczości i aktywizacji lokalnej społeczności”. W trakcie konferencji można było wysłuchać niezwykle inspirujących prelekcji wygłoszonych przez p. Beatę Fąferę, która w wyczerpujący sposób omówiła tematy dotyczące: Wspierania tworzenia sieci współpracy partnerskiej dotyczącej rolnictwa i obszarów wiejskich Stowarzyszenia „Partnerstwo Północnej Jury” przez podnoszenie poziomu wiedzy w tym zakresie a także ideę Slow life na obszarze Stowarzyszenia PPJ- jako przykład promocji wsi jako miejsca do życia i rozwoju zawodowego. Z kolei p. Dyrektor Stowarzyszenia PPJ Jerzy Motłoch odniósł się do tematów dotyczących upowszechnienia wiedzy dotyczącej zarządzania projektami z zakresu rozwoju obszarów wiejskich na terenie Stowarzyszenia PPJ a także wspierania rozwoju przedsiębiorczości na obszarze wiejskim Stowarzyszenia „Partnerstwo Północnej Jury” przez podnoszenie wiedzy i umiejętności w obszarze małego przetwórstwa lokalnego lub w obszarze rozwoju zielonej gospodarki, w tym tworzenia nowym miejsc pracy m.in. w aspekcie realizowanego konkursu kulinarnego. W trakcie konferencji, Dyrektor PPJ, p. Jerzy Motłoch wraz z Dyrektorem Departamentu Terenów Wiejskich- p. Andrzejem Perlińskim, Zastępcą Dyrektora ŚODR i włodarzami partnerskich gmin uroczyście wręczyli nagrody wraz z gratulacjami zwycięzcom i laureatom konkursu kulinarnego, który był realizowany w okresie czerwiec- październik 2020r. przez Stowarzyszenie PPJ w partnerstwie z Śląskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Częstochowie, Gminą Janów, Gminą i Miastem Koziegłowy, Gminą Lelów, Gminą Mstów, Gminą Niegowa, Gminą Olsztyn, Gminą Poraj, Gminą Przyrów, Miastem i Gminą Żarki.
Wszystkim uczestnikom konferencji dziękujemy za udział w spotkaniu, dyskusję i uwagi.