W związku z podjętą przez MRiRW Uchwałą nr 1/2019 w dnia 12 marca 2019 r. oraz zapisami Rekomendacji Międzyresortowego Zespołu ds. łagodzenia skutków związanych z wystąpieniem przypadków afrykańskiego pomoru świń zawartymi w pkt 26 „Zintensyfikowanie akcji informacyjno- edukacyjnej wśród rolników…”
Najczęstszym sposobem zakażenia świń wirusem afrykańskiego pomoru świń (ASF) jest bezpośredni, a także pośredni kontakt z zakażonymi świniami i zakażonymi dzikami. Należy jednak pamiętać, że wirus ASF może łatwo rozprzestrzeniać się za pośrednictwem osób odwiedzających się gospodarstwo, a także poprzez używanie sprzętu i narzędzi skażonych wirusem ASF, jak również za pośrednictwem zwierząt innych niż gospodarskie, mających dostęp do świń (np. gryzonie, psy, koty). Do zakażenia świń wirusem ASF może również dochodzić w wyniku skarmiania świń odpadami kuchennymi. Należy również pamiętać, że stosowanie skażonych pasz prowadzi do jeg rozprzestrzeniania.
ROLNIKU!
- nigdy nie kupuj świń niewiadomego pochodzenia
- zabezpieczaj gospodarstwo przed dostępem dzików
- nigdy nie skarmiaj świń odpadami kuchennymi
- nie wprowadzaj na teren gospodarstwa osób postronnych
PAMIĘTAJ!
Jesteś Sąsiadem, bądż odpowiedzialny!
Zawsze stosuj zasady higieny w swoim gospodarstwie!
Prosimy zapoznać się z poniższymi informacjami.
https://www.gov.pl/web/rolnictwo/asf-informacje-ogolne
Żródło: Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa