W dniu 20 czerwca 2015 roku odbył się w Częstochowie Regionalny Finał XV edycji konkursu kulinarnego Nasze Kulinarne Dziedzictwo- Smaki Regionów.
Organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego i Związek Województw RP, Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego oraz Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie.
Konkurs oceniają dwie komisje, pracujące na szczeblu regionalnym: jedna zajmująca się lokalnym i regionalnym produktem żywnościowym, druga - daniami i potrawami regionalnymi. Ponadto osobna Kapituła Krajowa przyznaje laureatom finałów regionalnych statuetki „Perła 2015".
W tym roku w szranki o miano najlepszej potrawy w województwie śląskim stanęło 7 ekip, reprezentujących przekrojowo bogate tradycje kulinarne naszego województwa.
Wśród potraw startujących w konkursie znalazły się m.in. starodawna polewka, tradycyjny rosół czy żur z królika. Jako danie główne serwowano takie specjały jak kita z kormika, kugiel (czyli ziemniaczana babka z żeberkami), prażuchy, galaretka z nóżek i inne.
Komisja konkursowa, w której skład wchodzili przedstawiciele Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, Wydziału Gospodarki Urzędu Marszałkowskiego Województwa Śląskiego, Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny" w Chorzowie, Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie oraz popularny kucharz (miłośnik kuchni śląskiej) Remigiusz Rączka, nagrodzili następujące potrawy:
I miejsce za PASZTET Z ZAJĄCA NA LIŚCIACH POKRZYWY I DZIKA W BOROWIKACH zajęło Gospodarstwo Agroturystyczne RANCZO Kornelli i Krystiana Kiełbasów z Proboszczowic.
II miejsce za ŻUR Z KRÓLIKA I KRÓLIKA W ŚMIETANIE Z PODSMAŻONYMI ZIEMNIAKAMI I BURACZKAMI zajął Zakład Produkcji Spożywczej „Smok"
Katarzyny i Jarosława Łyczko z Raciborza.
III miejsce ex aequo zajęły
ZYLC (GALARETKĘ Z NÓŻEK) I FASOLĘ (BECOK) ZE SKWARKAMI POPIJANE ZSIADŁYM MLEKIEM z Agroturystyki „Pod Lipowskim Groniem" Izabeli Małysz- Klus z Górek Małych
POLEWKA I PRAŻUCHY Z ODSMAŻANĄ KURĄ I MŁODĄ KAPUSTĄ
od Stowarzyszenia Kół Gospodyń Wiejskich Gminy Wręczyca Wielka
Nominacje do nagrody „Perła 2015" otrzymali Katarzyna i Jarosław Łyczko za żur z królika i królika w śmietanie z podsmażanymi ziemniakami i buraczkami.
W konkursie uczestniczyły również produkty żywnościowe, rywalizujące o tytuł najlepszego produktu żywnościowego województwa śląskiego. W tej kategorii rywalizowały w sumie 33 produkty.
Kuszonco mirabelka, syrop z mleczy, Józefinki z łomastą, Mulka, Urodno rudno w marynacie, Leberwuszt, Psiojucha, Smarowidło z podgardla wieprzowego, Sernik gotowany... uczestnicy tej części konkursu zadbali o to, aby było tajemniczo, ale przede wszystkim smacznie. Komisję konkursową stanowili: przedstawiciele Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie, Agencji Rynku Rolnego Oddział Terenowy w Katowicach, Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, Muzeum Górnośląskiego w Bytomiu oraz Urzędu Marszałkowskiego Województwa Śląskiego. Oto wyniki poszczególnych kategorii:
Produkty i przetwory mięsne
I nagroda ex aequo:
Jarosław Łyczko z Gorzyc za Karczek wieprzowy wędzony- baleron
ZPH DOBROPOL Dorota i Krzysztof Sękowscy z Radostkowa za Kiełbasę Kmiecia
Rzeźnictwo Wędliniarstwo Czesław Kubica z Czyżowic za Pasztetową wędzoną leberwuszt
Zakład Przetwórstwa Mięsnego Józef Bożek z Godziszki za Kiełbasę wiejską pieczoną
Wyróżnienie
Alina Andzel za Koźlęcy pasztet z warzywami
Produkty mleczne
I nagroda ex aequo:
Urszula Ciura z Częstochowy za Twarożek z zagrody Urszuli
Jan Kędzior z Wisły za Bryndzę wiślańską
Wyróżnienia
Zakład Mięsny Pniów Tadeusz Marciniszyn za Schab w słoiku z „Pniowskiego Spichlerza"
Anna Ptasińska z Lgotki za Ser śniadaniowy ze śmietanką
Przetwory warzywne
Wyróżnienie
ZPH OGRÓD Bożena Badora z Hutek za Paprykę konserwową słodką
Produkty zbożowe
I nagroda
Piekarnia- Cukiernia Małgorzata Szyguła ze Świniowic za Chleb pieczony w „piekarnioku" na liściach kapusty
Piekarnia Wilamowice sp. z o.o. za Chleb Wilamowicki
Wyroby cukiernicze
I nagroda
KYMPA. Wypieki Tradycyjne Adam Omorczyk z Ustronia za Tradycyjne ciasteczka cieszyńskie
Piekarnia Wilamowice sp. z o.o. za Kołacz z Wilamowic
Wyróżnienie
Danuta Brożyna z Nowej Szarlejki za Wręczyckie paluchy z makiem
Zofia Dwornik KGW Kobiernice za Ciasteczka piaskowe białe
Napoje bezalkoholowe
I nagroda
Barbara Kędzior z Wisły za Mulkę (żeńczycę)
Napoje alkoholowe
I nagroda
Gospodarstwo Agroturystyczne RANCZO Kornelia i Krystian Kiełbasa za Nalewkę z żurawiny Żurawi Nówka
Wyróżnienia
Zofia Miłoch z Kostkowic za Szypszyniec różany- winko z dzikiej róży
Winnica MNICH Sylwia i Roman Gabryś za Muscat białe wino Mnich
Nominacje do nagrody „Perła 2015" otrzymali
Chleb pieczony w „piekarnioku" na liściach kapusty
Karczek wieprzowy wędzony- baleron
Tradycyjne ciasteczka cieszyńskie
Chleb Wilamowicki
Ponadto przyznano 4 nagrody specjalne Dyrektora Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie. Zastępca dyrektora ŚODR Jadwiga Bugaj wręczyła je następującym osobom:
Urszuli Ciura za Twarożek z zagrody Urszuli
Stanisławie Kawłatow KGW Kobiernice za Roladę drobiowo- serową
Rzeźnictwo- Wędliniarstwo Czesław Kubica za leberwuszt
oraz Stowarzyszeniu Krzewienia Kultury i Dawnych Tradycji za Wręczycką kaczkę sztygara
Jak co roku zostały również przyznane nagrody Agencji Rynku Rolnego, które wręczył zastępca dyrektora ARR O/Terenowy w Katowicach- Witold Panas. Otrzymali je:
Zakład Przetwórstwa Mięsnego Józef Bożek za Kiełbasę wiejską pieczoną
Piekarnia- Cukiernia Małgorzata Szyguła ze Świniowic za Chleb pieczony w „piekarnioku" na liściach kapusty
PIEKARNIA WILAMOWICE sp. z o.o. za Kołacz z Wilamowic
Wszystkim laureatom składamy serdeczne gratulacje.