Serdecznie zapraszamy do udziału w 15-tej edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i lokalną.
Tegoroczny finał konkursu odbędzie się 20 czerwca 2015 roku w Częstochowie podczas Festiwalu Sztuki Kulinarnej „Aleja Dobrego Smaku".
Do konkursu zapraszamy restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, Koła Gospodyń Wiejskich, stowarzyszenia i lokalne organizacje, pensjonaty, małe zakłady rzemieślnicze, a także wszystkich tych, którzy chcą zaprezentować regionalne produkty, głęboko osadzone w polskiej tradycji i od lat wytwarzane tymi samymi metodami i według tych samych receptur.
Aby wziąć udział w konkursie należy przesłać wypełnioną Kartę Konkursową w terminie do 29 maja 2015 roku na adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub pocztą na adres:
Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie
ul. kard. Wyszyńskiego 70/126
42-200 Częstochowa
Organizatorem centralnym konkursu, odbywającego się pod Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków Województw, jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województw RP. Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finałów konkursu w regionach są Urzędy Marszałkowskie i Wojewódzkie Ośrodki Doradztwa Rolniczego.
Konkurs przebiega dwuetapowo.
Pierwszy etap to finał regionalny, w którym wyłonieni zostają laureaci w czterech kategoriach: produktów pochodzenia zwierzęcego, roślinnego, napojów i produktów mieszanych oraz najlepsze dania i potrawy regionalne i tradycyjne.
Drugi etap konkursu to wybór - spośród produktów nominowanych w regionach - najlepszych produktów oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA 2015".
Więcej informacji o konkursie na stronie www.produktyregionalne.pl
ZAPRASZAMY DO UDZIAŁU W KONKURSIE