1 sierpnia 2021 r. w Górnośląskim Parku Etnograficznym w Chorzowie odbył się jubileuszowy, dwudziesty finał regionalny konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz najlepszą potrawę regionalną.
Organizatorem centralnym Konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finału konkursu w naszym regionie jest Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie oraz Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego.
Dwudziesta już edycja konkursu świadczy o bogactwie i różnorodności kuchni regionalnych w naszym kraju, zaś pojawiające się co roku, nowe produkty i potrawy – świadczą o niewyczerpanej kreatywności gospodyń i producentów z województwa śląskiego. Do udziału zakwalifikowano 45 produktów oraz 10 zespołów w części gastronomicznej. Komisje konkursowe miały trudny wybór, gdyż jak co roku zgłoszone produkty były nie tylko wyborne w smaku, ale także charakteryzowały się niezwykłą tradycją ich sporządzania. W każdej z konkursowych kategorii rywalizowały ze sobą tak ciekawe produkty, że trudno było wybrać najlepszy, dlatego komisje konkursowe przyznały wiele nagród równorzędnych i wyróżnień. Cztery produkty i dwie potrawy otrzymały nominacje do nagrody „Perła 2021”, której uroczyste wręczenie nastąpi 3 października br. podczas Wielkiego Finału Konkursu na targach Smaki Regionów w Poznaniu.
Wyniki konkursu
CZĘŚĆ GASTRONOMICZNA
I miejsce – KGW w Bujakowie za hekele i kluski kładzione ze smażoną cebulką
II miejsce – Gospodarstwo Agroturystyczne „Ranczo” za rosół z ańlaufem (ajlaufem)
i „dzikie gołąbki”
III miejsce – KGW w Paniówkach za bieda zupę i ciaper kapustę z wędzonymi żeberkami
Nominacje do nagrody „Perła 2021” dla:
KGW w Bujakowie za hekele i kluski kładzione ze smażoną cebulką
KGW Popielów-Radziejów za garnuszek górniczy
PRODUKTY
Kategoria: Produkty pochodzenia zwierzęcego
Produkty i przetwory mięsne
I nagroda: KGW „Dolomitki” w Chruszczobrodzie za domowy smalec z cebulą
Produkty mleczne
I nagroda: Gospodarstwo Rolne Adam Będkowski za twaróg z Pińczyckiej Górki
Wyróżnienia w kategorii - produkty pochodzenia zwierzęcego:
Cecylia Puzoń KGW „Strażniczki Tradycji” Pisarzowice – za wieprzowinę w jałowcu i czosnku niedźwiedzim
Dominik Modlasiński „Owcza Kraina” za jogurt naturalny z mleka owczego
Kategoria: Produkty pochodzenia roślinnego
Przetwory owocowe:
I nagroda: Michal Podgórski za galaretkę z ciemnych winogron ogrodowych
I nagroda: Gospodarstwo Ekologiczne EKO RAJ Adrian Najda za pieczki
Przetwory warzywne:
I nagroda: Ilona Majętny-Bobowska – za moiczek kiszony
Produkty zbożowe:
I nagroda: Gospodarstwo Rolne Ryszard Halabowski za chleb gryczany kanapkowy
I nagroda: Piekarnia Dorota Kaszyńska za chleb wiejski
Wyroby cukiernicze:
I nagroda: Gospodarstwo Agroturystyczne „Ranczo” za domowe ciasteczka z Rancza
I nagroda: Krystyna Halabowska za ciasto drożdżowe z posypką
Wyróżnienia w kategorii - produkty pochodzenia roślinnego:
Agnieszka Cieleban za konfiturę z płatków magnolii
Agnieszka Strzyżewska, Helena Hyba KGW w Paniówkach za kiszono kapustę z Paniówek
Daniela Mońka za chleb razowy na zakwasie z dodatkiem nasion pokrzywy, komosy i siemienia lnianego
ZPHU „Ba-Ja” s.c. J.Babula, D.Janicka za pierniki
Kategoria - napoje regionalne
Bezalkoholowe:
I nagroda: „Werkiszon” Magdalena Wernicka za sok z buraka czerwonego – kiszonego „Werkiszon”
Alkoholowe:
I nagroda: KGW Pradlanki w Pradłach za Pradelską tarninówkę
Wyróżnienia w kategorii - napoje regionalne:
Jolanta Naczyńska, Małgorzata Solich - KGW Popielów-Radziejów – za nalewkę z wiśni
Paulina Reszuta za nalewkę rokitnikową
Nominacje do nagrody „Perła 2021”:
Pstrąg górski - Specjalistyczne Gospodarstwo Rybackie „Nałęże” Artur Bylok
Chleb żytni na zakwasie - Ryszard Halabowski Gospodarstwo Rolne
Piernik do moczki - „Cukiernia Meisel” F.P.H.U. Lucjan Meisel
Bołla - Maria Mońka - KGW Popielów – Radziejów
Laureatom serdecznie gratulujemy!!