29 lipca br. w Chorzowskim Skansenie odbył się finał regionalny Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę województwa śląskiego.
Celem konkursu jest identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o potrawach regionalnych oraz ich promocja. Jest to także zachęta dla mieszkańców obszarów wiejskich do poszukiwania dodatkowych źródeł dochodu, co sprzyja rozwojowi poszczególnych regionów kraju. Dzięki konkursowi odbywającym się już po raz osiemnasty „wróciły do życia” dawne przepisy i dawne produkty zyskując na nowo popularność, tym razem wśród młodszych pokoleń, które zachwycone ich smakiem pragną kontynuować tradycję ich wytwarzania.
Tegoroczna edycja odbyła się w gorącej atmosferze za sprawą wysokiej temperatury powietrza oraz dużej liczby zakwalifikowanych specjałów (52 produkty oraz 9 zespołów w części gastronomicznej)
Powołane zostały dwie komisje konkursowe. Jedna oceniała produkty, a druga pracowała w części gastronomicznej oceniając potrawy regionalne. Jury miało trudne zadanie gdyż każdy produkt i każda potrawa wyróżniały się smakiem i bogatą tradycją wytwarzania. Szczególną uwagę zwracano na tradycyjne metody produkcji i zgodność ze zwyczajami kultywowanymi w regionie. Intensywne obrady sprawiły, że przyznano wiele nagród równorzędnych i wyróżnień.
Trzy produkty i potrawa otrzymały nominacje do nagrody „Perła 2018” wręczanej tradycyjnie podczas Wielkiego Finału Konkursu 30 września na targach Smaki Regionów w Poznaniu.
Najlepsze produkty i potrawy zostały dodatkowo uhonorowane nagrodami od Dyrektora Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie.
Wyniki konkursu
CZĘŚĆ GASTRONOMICZNA
I miejsce – Ilona Majętny-Bobowska i Rafał Bobowski za węndzonkulę – zupę na wędzonym żeberku i wajecznicę za bałuszónkom
II miejsce – Smacznie Zdrowo u Misia – za chleb ze smalcem i kwaśnicę
III miejsce – Gospodarstwo Agroturystyczne „Ranczo Halfinger” Alicja Podgórska, Michał Podgórski za zupę z bani z siwymi kluskami i fasolę z boczkiem wędzonym i owocami
Nominacje do nagrody „Perła 2018” dla: Gospodarstwa Agroturystycznego „Ranczo Halfinger” Alicja Podgórska, Michał Podgórski za fasolę z boczkiem wędzonym i owocami
PRODUKTY
Kategoria: Produkty pochodzenia zwierzęcego
Produkty i przetwory mięsne
I nagroda: Dobropol Dorota Sękowska za kiełbasę myśliwską
Produkty i przetwory z ryb
I nagroda: Specjalistyczne Gospodarstwo Rybackie „Nałęże” Zdzisław Bylok za pstrąga górskiego
Miody:
I nagroda:
- Jan Dub za miód leśny z pasieki mistrza Jana
- Krzysztof i Kacper Widuch za miód rzepakowy
Wyróżnienia w kategorii
- produkty pochodzenia zwierzęcego:
- PPUH Stanisław Panek za kiełbasę swojską siekaną
- Gospodarstwo Rolno-Pasieczne Stanisław Zawada za miód wielokwiatowy z Ziemi Cieszyńskiej
Kategoria: Produkty pochodzenia roślinnego.
Przetwory owocowe:
I nagroda: Alicja Podgórska za konfiturę z orzechów włoskich
Produkty zbożowe:
I nagroda: ZPHU „BA-Ja” s.c. za chleb żytni razowy
Wyroby cukiernicze:
I nagroda : - Zofia Bojda za kołacz z nadziewką orzechową
- „Cukiernia Meisel” F.P.H.U Lucjan Meisel za piernik do moczki
Wyróżnienia w kategorii
- produkty pochodzenia roślinnego:
- Gospodarstwo Ogrodnicze Urszula i Stanisław Faruga za mus malinowy
- Janina Urlich za zrębski chleb na przednówku
- Krystyna Halabowska za ciasto drożdżowe z posypką
Kategoria - napoje regionalne:
Bezalkoholowe:
I nagroda: Gospodarstwo Ekologiczne EKO RAJ Maria Najda za kompot z „pisówek”
Alkoholowe:
I nagroda: Anna Rutkowska za likier jaśminowy
Wyróżnienia w kategorii
- napoje regionalne:
- Joanna Tomasik za miodówkę korzenną
- KGW Popielów-Radziejów Grażyna Jarząbek, Aniela Kupka, Jolanta Naczyńska i Krystyna Janoszek za nalewkę z pigwy „pigwówkę”
- Halina Majętny za nalewkę z malin
Kategoria - inne produkty regionalne:
I nagroda:
„Ogródek Dziadunia” Czesław Ślusarczyk Sp. Jawna – za musztardę wąsoską chrzanową z miodem
Nominacje do nagrody „Perła 2018”:
- necówka - PPUH Stanisław Panek
- Żuruś Dziadunia - „Ogródek Dziadunia” Czesław Ślusarczyk Sp. Jawna
- kołacz międzyrzecki – PPUH Cukiernia „Jagódka”