Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie odpowiadając na zaproszenie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w dniu 26 i 27 kwietnia uczestniczył w Targach SLOWTRAVEL. Targach Turystyki Zdrowotnej, które odbyły się w Kielcach.
Targi Slow Travel były poświęcone turystyce zdrowotnej, ekologii i świadomemu stylowi życia. Dzięki wsparciu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi stały się miejscem prezentacji działalności instytucji służących rolnictwu, także ośrodków doradztwa rolniczego oraz gospodarstw oferujących regionalne smakołyki z różnych stron Polski.
Odwiedzający targi goście mogli zapoznać się z działaniami prowadzonymi i wspierającymi zdrowie i agroturystykę przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Kasę Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Prowadzone były pokazy udzielania pierwszej pomocy i ćwiczeń dla każdego. Panie z kół gospodyń wiejskich zaproszone przez KOWR częstowały smakołykami, m.in. pierogami.
Dzięki wsparciu Ministerstwa Rolnictwa, podczas Slow Travel mogły zaprezentować się Ośrodki Doradztwa Rolniczego z różnych stron kraju, które do udziału zaprosiły gospodarstwa oferujące unikatowe regionalne smakołyki oraz gospodarstwa oferujące agroturystykę. Specjaliści z odr-ów dzielili się wiedzą w zakresie nowoczesnych technologii upraw, ekologii, sieci zagród edukacyjnych a także rozwijania oferty turystyki wiejskiej jako dodatkowego źródła dochodu dla gospodarstw. Obecni byli: Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach, Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie, Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie, Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Karniowicach, Opolski ODR oraz Kujawsko Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie. Ośrodkom doradztwa towarzyszyli również przedstawiciele gospodarstw rolnych prowadzący handel detaliczny oferujc przeróżne smakołyki - od wędlin, przez sery, po miody, świece i przetwory owocowe, a także odzież i poduszki wykonane z wełny z alpaki.
Wraz ze Śląskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w targach uczestniczyli:
fot.Katarzyna Gnioździorz
fot. Anna Zawadzak
1. Gospodarstwo Agroturystyczne "Łaciakówka"
Gospodarstwo położone w przepięknym zakątku Beskidu Śląskiego - Mesznej nad potokiem Mesznianka, w kotlinie otoczonej szczytami: Klimczok, Szyndzielnia, Skrzyczne, Magura.
Dużą atrakcję stanowi teren górzysty i lesisty oraz przepiękne widoki na dolinę wilkowicką i żywiecką. W lasach, otaczających gospodarstwo znaleźć można wiele gatunków grzybów, a w czerwcu i lipcu łąki stają się fioletowe od słodkich borówek.
2. AgroMrówka
Agroturystyka tworzona z miłością i pasją do Gór, oferująca smaczne wypieki oraz przetwory z owoców i warzyw uprawiane w zgodzie z naturą, położona w Buczkowicach w powiecie bielskim.
3. Pasieka edukacyjna położona w sercu jury w Biskupicach.
Wspaniałe miejsce, w którym można przez chwilę poczuć się pszczelarzem. Spróbować prawdziwego, ekologicznego miodu i zrobić świecę z wosku pszczelego oraz doświadczyć gościnności i pasji niezwykłych gospodarzy tego miejsca.
W niedzielę Minister Czesław Siekierski w w towarzystwie prezesa Targów Kielce Andrzeja Mochonia odwiedził wielu wystawców. Gościł na stoisku Ministerstwa Rolnictwa oraz Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, Krajowego Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Ośrodków Doradztwa Rolniczego. Poznał oferty właścicieli winnic, gospodarstw oferujących lokalne produkty oraz producentów artykułów dla pasiek.
Podczas Targów odbyły się również:
1.Nature Clinic: Dedykowane entuzjastom zdrowego stylu życia, ekologii oraz naturalnych metod dbania o zdrowie i urodę.
2.Dom, Ogród i Ty: Targi przyciągające co roku około 10 000 zwiedzających, skupiające się na tematyce domowej i ogrodowej.
3.Expo2Bee – Ogólnopolskie Targi Pszczelarskie: Pierwsza edycja wydarzenia dedykowanego pszczelarstwu i produktom pszczelim.
W trakcie SlowTravel odbył się także Świętokrzyski Festiwal Wina i Produktów Regionalnych. Była to wyjątkowa okazja, by zasmakować w najlepszych produktach lokalnych, w tym winach z regionu świętokrzyskiego, które stają się coraz bardziej popularne na krajowej mapie winiarskiej Goście Festiwalu uczestniczyli w degustacjach, warsztatach kulinarnych oraz spotkaniach z producentami, którzy opowiadali o swojej pasji do tworzenia wyjątkowych produktów. Podczas targów odbyły się również inspirujące prelekcje i warsztaty prowadzone przez wybitnych ekspertów, zielarzy i twórców, którzy zechcieli się podzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem.