W dniach 18-20 października 2017 r. odbyło się szkolenie pt. „Z pola do garnka - współpraca rolników ekologicznych w skracaniu łańcucha dostaw” organizowane przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich. Szkolenie było skierowane do rolników ekologicznych, doradców rolniczych oraz przedstawicieli lokalnych grup działania.
Celem powołania i budowy Centrum Produktu Lokalnego była ochrona środowiska, promocja zdrowia i zdrowego odżywiania, jak również promocja produktów lokalnych, a przez to zachowanie starych ras zwierząt, odmian roślin i wpływ na poprawę jakości życia na obszarach wiejskich przez zaspokojenie potrzeb społecznych i kulturalnych mieszkańców wsi oraz promowanie obszarów wiejskich - zwłaszcza obszaru Lokalnej Grupy Działania Dunajec-Biała.
Centrum Produktu Lokalnego zlokalizowane jest w samym środku zespołu dworsko-parkowego we wsi Rzuchowa (Gmina Pleśna). Rzuchowa to wieś położona na malowniczej trasie Tarnów-Nowy Sącz w południowo-wschodniej części województwa małopolskiego, 10 km za Tarnowem.
Celem szkolenia było przygotowanie merytoryczne i praktyczne, krok po kroku, rolników zajmujących się produkcją ekologiczną do nawiązania współpracy między sobą w celu podjęcia wspólnych działań marketingowych, promocyjnych, tworzenia wspólnej oferty handlowej, wymiany wiedzy i doświadczeń, umożliwienia podjęcia rozmów z większymi odbiorcami surowca ekologicznego np. w postaci Ogólnopolskiego Klastra Rolnictwa Ekologicznego.
Podczas szkolenia pierwszego i trzeciego dnia miały miejsce seminaria w Centrum Produktu Lokalnego w Rzuchowej, podczas których uczestnicy zapoznani zostali z procedurą tworzenia grup współpracy w innych regionach Polski.
Tematyka szkolenia:
18 październik:
- Regulacje prawne w sprzedaży bezpośredniej i rolniczym handlu detalicznym
- Sprzedaż bezpośrednia produktów ekologicznych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
- Sprzedaż produktów ekologicznych w ramach rolniczego handlu detalicznego (RHD)
20 październik:
- Dobre praktyki na przykładzie „paczki od rolnika”
- Marketing, promocja wspólnej marki i podejście biznesowe
Drugiego dnia odbyły się warsztaty w czterech gospodarstwach ekologicznych rolników współpracujących w ramach stowarzyszenia Grupa OdRolnika:
- gospodarstwo rolne Jan Czaja (jeden z założycieli stowarzyszenia) - w gospodarstwie chowane są krowy mleczne rasy polskiej czerwono – białej na potrzeby obornika do nawożenia gleby zaś na powierzchni około 1 hektara uprawiane są różne warzywa. Gospodarstwo realizuje zamówienia indywidualne, dostarcza produkty bezpośrednio do klienta, jak również prowadzi sprzedaż na miejscu w sklepie firmowym pod egidą stowarzyszenia Grupa OdRolnika.
- gospodarstwo rolne Barbara Kłósek – ekologiczna uprawa warzyw i owoców m.in. malin,
- gospodarstwo rolne Zofia Gromba – ekologiczne pomidory; Pani Zofia jest autorką poradnika o uprawie bez chemii, posiada również hodowlę owcy kameruńskiej,
- gospodarstwo rolne Stanisław Ziółkowski – ekologiczna uprawa warzyw, hodowla pstrąga, gospodarstwo agroturystyczne.
Po warsztatach uczestnicy szkolenia mieli możliwość zwiedzenia z przewodnikiem rezerwatu przyrody „Skamieniałe miasto” oraz Muzeum Przyrodniczego im. Krystyny i Włodzimierza Tomków w Ciężkowicach.
http://www.paczkaodrolnika.pl/
http://www.cpl.odrolnika.pl/