W dniach 18 i 19 września 2017 roku w Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, Oddział w Radomiu odbyły się dwa szkolenia, w których udział wzięli doradcy rolniczy z całej Polski:
18 wrzesień 2017:
Temat szkolenia:
Technologia uprawy warzyw z uwzględnieniem integrowanej produkcji roślin
Na szkoleniu zostały poruszone następujące zagadnienia:
Technologia uprawy warzyw w integrowanej produkcji - prof. dr hab. Janina Gajc-Wolska, SGGW Warszawa
Zasady ograniczenia ryzyka mikrobiologicznego w odniesieniu do świeżych warzyw na etapie produkcji podstawowej i przestrzeganie zasad higieny - Ilona Gładysz-Pięta, Oddział Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kielcach
Proces certyfikacji gospodarstw w zakresie integrowanej produkcji - Karol Kurzępa, jednostka certyfikująca PNG
19 wrzesień 2017:
Temat szkolenia:
Ochrona różnorodności biologicznej na terenach rolniczych i instrumenty wsparcia
Na szkoleniu zostały poruszone następujące zagadnienia:
Definicja bioróżnorodności, metody jej oceny i znaczenie bioróżnorodności dla człowieka
Ochrona różnorodności przyrodniczej na terenach rolniczych (struktury ekologiczne, w tym miedze, zadrzewienia, budowle dla zapylaczy)
Zagrożenia dla różnorodności biologicznej (eutrofizacja, zakwaszenie, skażenie związkami chemiczymi, sukcesja, uproszczenie krajobrazu, likwidacja siedlisk marginalnych, zmiany klimatu)
- Mateusz Sękowski CDR O/Radom
Systemy rolnicze sprzyjają bioróżnorodności (rolnictwo integrowane i ekologiczne). Czy na bioróżnorodności można zarobić?
Instrumenty WPR i PROW wspierające zrównoważone rolnictwo i ochronę środowiska na obszarach wiejskich
Program rolnośrodowiskowy jako narzędzie ochrony przyrody i bioróżnorodności na obszarach wiejskich. Rolnik administratorem środowiska w swoim gospodarstwie
- Marek Krysztoforski CDR O/Radom
Został również omówiony projekt FERTINNOWA zrzeszający wiele różnych podmiotów z naciskiem na wdrożenie założeń Ramowej Dyrektywy Wodnej i Dyrektywy Azotanowej. Jest to platforma wymiany wiedzy dotycząca oceny istniejących i nowych technologii w zakresie fertygacji mająca na celu upowszechnienie innowacyjnych technologii i najlepszych praktyk. Głównym celem projektu FERTINNOWA jest stworzenie bazy danych innowacyjnych technik i praktyk, które mogą poprawić środowiskową i ekonomiczną równowagę wysoko wartościowych warzyw, owoców i roślin ozdobnych.
Więcej informacji o projekcie na stronie:
www.fertinnowa.com