Polska branża trzody chlewnej od wielu lat ulega regresji, praktycznie od 2005 roku pogłowie świń w kraju ciągle spada, problemy pogłębiły się wraz z pojawieniem się ASF. W wyniku uprzednich rozmów i spotkań przedstawiciele siedmiu organizacji związanych z branżą trzody chlewnej: NSZZ „Solidarność” Rolników Indywidualnych, Krajowy Związek Pracodawców – Producentów Trzody Chlewnej POLPIG, Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS, Polski Związek Niezależnych Producentów Świń, Ogólnopolskie Stowarzyszenie „Wieprz Polski”, Związek Polskie Mięso, Unia producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego UPEM została powołana Krajowa Rada Wieprzowiny /KRW/. Celem nadrzędnym Rady będzie przygotowanie strategii rozwoju branży trzody chlewnej, a w szczególności odbudowa pogłowia loch i krajowej produkcji prosiąt. Na przestrzeni ostatnich 10 lat podejmowano wiele prób uzdrowienia sytuacji w sektorze trzody chlewnej, niestety nie zostały one zrealizowane. Wg deklaracji założycieli Krajowa Rada Wieprzowiny jest organem apolitycznym i będzie działała autonomicznie, tworząc własne, niezależne struktury. Do realizacji celów solidarnie będzie gromadzić niezbędne środki i zaplecze techniczne oraz wystąpi o finansowanie zewnętrzne, które ma wesprzeć realizację celów grupy. KRW jest otwarta na współpracę z innymi organizacjami zainteresowanymi rozwojem sektora trzody chlewnej. Główne cele strategii rozwoju, który opracuje KRW to:
W dniu 29 stycznia br. odbyło się pierwsze spotkanie KRM z Ministrem Rolnictwa, gdzie przedstawiono założenia strategii i podkreślono, że dla powodzenia działań konieczna jest współpraca nie tylko MRiRW, ale także z Ministerstwem Klimatu i Środowiska, ale także Ministerstwem Rozwoju i Technologii. W dalszej kolejności konieczne są rozmowy i negocjacje ze sklepami wielkopowierzchniowymi. Przedstawiciele KRW są przekonani, że zaangażowanie i wspólne działania całego łańcucha produkcyjnego, przy wsparciu świata nauki i we współpracy ministerstw, pozwolą w końcu na odrodzenie sektora hodowli i produkcji świń w Polsce. Oby! Trzymamy kciuki!