To chyba najbardziej oryginalna roślina z rodziny dyniowatych. Ta oryginalność dotyczy szczególnie kształtu, który jest naprawdę wyróżniającą cechą wśród dyń. W zależności od odmiany, owoce przypominają dzwon, gruszkę, wałek z wcięciem lub melona.
Od niedawna uprawiana również w Polsce. Została doceniona dzięki swoim cennym zaletom:
- niezwykły smak owoców i wiele zastosowań w kuchni
Coraz częściej wybierana przez polskie gospodynie pomimo, że jej cena jest nieco wyższa niż dyni Hokkaido i czasem brakuje jej na półkach w sklepie.
- atrakcyjny wygląd, za równo płożących, pełnych liści rośliny, jak i dojrzałych o nietypowym kształcie owoców - to dekoracyjny komponent ogrodu.
W Polsce są już gospodarstwa profesjonalne, w których uprawia się ten gatunek dyni. Sprzedają w hurcie i detalu. Wielu amatorów ogrodników i działkowców wprowadza dynię piżmową na swoje poletka.
Odmianą amatorską, obecnie już popularną jest BUTTERNUT, której owoce mają gruszkowaty/dzwonowaty kształt, bladożółtą skórkę i jasnopomarańczowy miąższ. Miąższ jest słodki z wyczuwalną orzechową nutą. Nadaje się do gotowania i marynowania. Dynia ta jest wyśmienita pieczona (przekrojona na pół) oraz po obraniu skórki - na zupę. Można również zrobić z nie dżem lub ciasta. Bardzo dobrze nadaje się do przechowywania.
Zdj. Pixabay - piękny jasnopomarańczowy miąższ, bez włókien, niewielkie gniazda nasienne
Dynia piżmowa jest bogatym źródłem potasu, fosforu, wapnia, magnezu, witamin z grupy B6 i PP oraz karotenoidów (im bardziej pomarańczowa tym ma ich więcej) – przeciwutleniaczy. dynia nie kumuluje metali ciężkich pobieranych ze środowiska.
Warto wykorzystać ją w diecie w okresie jesiennym, ponieważ ma właściwości wzmacniające odporność organizmu. Jest dietetyczna - ma bardzo mało tłuszczu.
UPRAWA
Butternut to odmiana średnio późna. Z uwagi na długi okres wegetacji (3 do 5 miesięcy), dynię piżmową najlepiej uprawiać z rozsady wysiewanej do doniczek (pod osłonami lub w widnym pomieszczeniu) na początku kwietnia. Sieje się je najczęściej po dwa nasiona do doniczki. Niewykorzystane nasiona należy przechowywać w suchym miejscu. Zachowują wtedy zdolność kiełkowania przez kolejnych kilka lat.
W towarzystwie dyni można uprawiać kukurydzę i sałatę. To warzywa, które „lubią się”. Sałata uprawiana na wczesny zbiór daje dyni w późniejszym terminie potrzebne miejsce. Złym sąsiedztwem dla dyni są ziemniak i ogórek.
Można przyspieszyć wzrost roślin przez przykrycie ich agrowłókniną, którą zdejmuje się ją po pojawieniu się pierwszych kwiatów.
Dynie mają duże zapotrzebowanie na wodę i wymagają podlewania. Do nawożenia dyni warto wybierać nawozy organiczne, takie jak gnojówka roślinna na bazie pokrzywy. Zawiera duże ilości azotu.
Ważne:
- rośliny mniej podlewane tworzą owoce mniejsze ale słodsze. Takie można je dłużej przechowywać.
- zostawione na roślinie tylko trzy lub cztery pierwsze owoce (pozostałe zostaną zerwane) będą większe. Zaleca się także przycinanie pędu po kilku liściach za ostatnim owocem.
Zbiór i przechowywanie
Zbiera się w pełni dojrzałe owoce razem z szypułkami, kiedy ich skórka jest stwardniała. Układa się je na drewnianej podkładce unikając kontaktu z ziemią i pozostawia się je na kilka dni na słońcu.
zdj. Pixabaj - zebrane i pozostawione w drewnianej skrzynce
zdj. Karina Krasoń - uszkodzenie mechaniczne na skórce - nie nadaje się do dłuższego przechowywania, uprawa tegoroczna amatorsko - ogrodowa
Optymalny termin zbioru to początek października. Zbiór zbyt wczesny – owoce będą niedojrzałe, zbyt późny – mogą zostać przemrożone. Zebrane w odpowiednim terminie można przechowywać w chłodnej piwnicy nawet dwa lata. Dynie piżmowe im dłużej leżą, tym są smaczniejsze.
Według informacji ARiMR (na podstawie wniosków o płatności bezpośrednie), po kilku latach wzrostu, nastąpił spadek powierzchni, na której uprawiana była dynia: w 2023 r. – nieco ponad 7 tys. ha. W ubiegłym roku – 9 tys. ha. Może warto uprawić więcej dyni piżmowej, nie importując jej z zagranicy?
Źródło:
Tygodnik Poradnik Rolniczy nr 44 (10/2023 r.)