Najlepszy termin sadzenia to jesień - koniec września lub początek października. Wczesne, jesienne sadzenie, sprzyja ukorzenieniu się roślin jeszcze przed zimą i wytworzeniu silnej masy wegetatywnej już w pierwszym roku uprawy, co w efekcie daje wysokie plony już w pierwszym roku zbiorów. Sadzenie wiosenne jest praktykowane w rejonach o ostrych zimach.Rozstawa roślin zależna jest od: odmiany, żyzności gleby i wykorzystania maszyn.
Odmiany wczesne, słabiej rozrastające się sadzi się w rozstawie 1m x 1 m, silniej rosnące - 1,25 x 1,25 m (możliwa uprawa mechaniczna).
Odmiany silnie rosnące na glebach słabszych wymagają rozstawy – 1,5 x 1,25 m, a na
glebach bardzo żyznych nawet 2 x 2 m.
Sadzonki należy sadzić tak głęboko, aby pąki liściowe znajdowały się tuż pod powierzchnią gleby, na głębokości ok. 2–3 cm. Ziemię wokół sadzonki należy dokładnie docisnąć, bowiem karpy sadzone jesienią po każdej odwilży zostają wypychane do góry. W miarę możliwości można je z powrotem wcisnąć do ziemi. Na dużych powierzchniach często stosuje się zaadaptowane sadzarki do kapusty lub truskawek. Przy rozstawie 2 x 1m potrzeba około 6tys. sadzonek na 1 ha.
Rabarbar dobrze plonuje przez 8 – 9 lat. Po tym czasie przestaje plon jest wiele słabszy.
Rozmnażanie wegetatywne – przez podział karp
Do podziału najlepsze są karpy 4–6 letnie, o średnicy co najmniej 40–60 cm. Uzyskuje się rośliny szybko plonujące o cechach matecznika. Można także używać karp z likwidowanej plantacji natomiast nie nadają się karpy użyte do pędzenia.
Ważne, aby karpy były zdrowe, wolne od wirusów i chorób bakteryjnych. Wyjęte z ziemi jesienią (gdy zaschną liście), przecina się je ostrą łopatą, nożem lub nożycami ogrodniczymi, w taki sposób aby miejsca cięcia były gładkie, co ułatwia ich gojenie się. Każda sadzonka, o masie nie mniejszej niż 0,25–0,30 kg, powinna mieć przynajmniej 1–2 pąki oraz kilkucentymetrowe, 1–3 korzenie. Sadzonki powinny być jędrne, o jasnym miąższu, bez pustych przestrzeni. Korzenie nie mogą być zaschnięte, a ich końce zmurszałe.
Jeżeli do podziału używa się starych karp, to na sadzonki bierze się tylko zewnętrzne
najbardziej żywotne części karpy. Sadzonki uzyskane z podziału karp powinny mieć przed
sadzeniem całkowicie zaschniętą powierzchnię cięcia, dlatego najlepiej przygotować je 1–
2 dni wcześniej przed założeniem plantacji.
Rozmnażanie generatywne
Wysiane z nasion lub zakupione 2-3 letnie rośliny przesadza się na miejsce stałe, jesienią lub wiosną.
Przygotowanie gleby do sadzenia
Przed sadzeniem rabarbaru należy wykonać głęboką orkę z pogłębiaczem oraz zastosować
obornik lub kompost w ilości około 40 ton/ha, który należy przyorać na głębokość
nie mniejszą niż 25-30 cm. Wskazana jest też uprawa nawozów zielonych na przyoranie.
W ogrodzie, miejsce przeznaczone pod rabarbar powinno być głęboko przekopane. Karpy sadzi się w dołki zaprawione kompostem.
Aligator i Lider - b. wczesne odmiany , Leon – wczesna odmiana, Liliput - średnio wczesna odmiana
Inne odmiany:
Rabarbar wiśniowy – odmiana wczesna, szybko wzrastająca;
Holsteiner Blut – odmiana wczesna i wyjątkowo słodka;
Wczesny Hosera - plenna i b. wczesna odmiana
Rabarbar malinowy – odmiana późna o wyczuwalnej nucie malin, idealny do przetworów;
Olbrzym amerykański – odmiana całosezonowa;
The Sutton – odmiana późna;
Queen Viktoria – odmiana wczesna;
Karpow Lipskiego – plenna i wczesna odmiana;
Przodownik Europy – odmiana wczesna i bardzo smaczna;
Purpurat – odmiana wczesna o charakterystycznych ciemnych ogonkach;
Koral – średnio wczesna odmiana, smaczna
Źródło:
- METODYKA INTEGROWANEJ OCHRONY RABARBARU OGRODOWEGO - Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice 2015 r.
- DZIAŁKA MOJE HOBBY – PWRiL 1977 r.
Zdj. Karina Krasoń