Temat wykorzystania w żywieniu zwierząt pasz rzepakowych jest traktowany od dawna jako dość kontrowersyjna kwestia. Jest on coraz częściej poruszany na różnego rodzaju konferencjach czy sympozjach. W okresie kryzysu warto zastanowić się nad oszczędnościami, które możemy uzyskać dzięki zmianie stosowanych dotychczas pasz. Cena śruty poekstrakcyjnej sojowej, która jest chętnie stosowana w żywieniu trzody chlewnej przewyższa cenę pasz rzepakowych dlatego warto się nad nimi zastanowić.
Minusy pasz rzepakowych:
- substancje antyżywieniowe mające gorzki smak przez co spada pobranie paszy, obniżają również wchłanianie jodu (zaburzenia tarczycy-metabolizmu).
- specyficzny skład chemiczny- trudniejsze zastosowanie.
- negatywne opinie (obwinianie o problemy zdrowotne) według naukowców nie jest to jednak bezpośrednia przyczyna tych problemów.
- Plusy pasz rzepakowych:
- niższy koszt
- duża dostępność na krajowym rynku
Pasze te mają dużo włókna ale obecnie zboża mają mniej włókna więc można sięgnąć po pasze rzepakowe aby je uzupełnić w dawce.
Są pewne rozwiązania które pozwolą ograniczyć negatywy w stosowaniu pasz rzepakowych, jest między innymi hodowla odmian o obniżonej zawartości substancji antyodżywczych lub odpowiednia obróbka termiczna dająca ten sam efekt.
ŚRUTA RZEPAKOWA MAKUCH RZEPAKOWY
35-38% białka 30-33% białka
2-3% tłuszczu 10-15% tłuszczu
11-14% włókna 9-12% włókna
Czy to się opłaca?
Chcąc odpowiedzieć sobie na pytanie czy dzięki wykorzystaniu paszy rzepakowej zaoszczędzimy na żywieniu zwierząt trzeba wziąć pod uwagę wiele czynników. Nie można porównać ceny zakupu śruty sojowej w stosunku do pasz rzepakowych (śruta i makuch). Konieczne jest głębsze zastanowienie się nad tym tematem. Trzeba wziąć pod uwagę cenę białka w paszy, natłuszczenie paszy, przyswajalność tłuszczu zwiąnego z surowcem a tego dodanego do mieszanki itd. Biorąc te kilka czynników pod uwagę wynika, że białko sojowe będzie kosztowało 312 zł, śruta rzepakowa 276 zł, makuch rzepakowy 251 zł. Stosowanie pasz rzepakowych zarówno jako jedyny komponent wysokobiałkowy w paszy jak i razem z białkiem sojowym nie jest łatwe ale na pewno ma potencjał, warto więc się nad nim zastanowić i pogłębić wiedzę w tym temacie.
Żródło:
FARMER nr 4/2020