W dwóch poprzednich sezonach na polu ogrodniczym przy ŚODR w Mikołowie uprawialiśmy różne odmiany warzyw. Materiał nasienny pochodził z zaprzyjaźnionych z naszym ośrodkiem firm Polan z Krakowa i PNOS Ożarów Mazowiecki.
Wszystkie warzywa zostały wysiane bezpośrednio do gruntu po dokładnej uprawie mechanicznej gleby. Zastosowaliśmy obornik.
Poniżej odmiany, które zostały wysiane na naszych poletkach. Niektóre z nich są już dobrze znane przez ogrodników i są godne polecenia.
marchew średnio-wczesna: Rumba, Kamila, Galicja, Nantejska i późna: Ascona i Koral
cebula: Polan, Polanowska, Inga, Polana
pietruszka: Vistula, Kinga, Cukrowa
burak ćwikłowy: Astar, Patryk, Polglob oraz Rywal, Opolski (cylindryczne)
ogórki: Grot (korniszonowy), Sander, Edmar, Bolko, Kmicic, Markus (konserwowe), Andrus (kwaszeniak)
fasola karłowa: Malwina, Laurina, Delfina, Krakuska i Finezja, Esterka, Galopka, Basta
cukinia: Astra (zielona), Polka, Lajkonik (ze smugami)
dynia olbrzymia: Bambino
koper: Kronos, Ambrozja
bób: Bartek
groch: Iłówiecki
Fasola szparagowa Finezja – odmiana późna, pokrój roślin skupiony, bez tendencji do wylegania. Strąki cienkie i długie 12-14 cm, ciemnozielone, bez włókna, nie przerastają. Strąki dojrzewają równomiernie, łatwe do obrywania.Spośród wysianych 8 odmian fasoli szparagowej karłowej ta odmiana smakowała najlepiej
Burak ćwikłowy Rywal – odmiana wczesna i bardzo plenna. Korzeń cylindryczny o delikatnej, gładkiej skórce. Miąższ jednolicie wybarwiony o bardzo dobrym smaku. Polecany do bezpośredniego spożycia oraz przetwórstwa na soki i ćwikłę. Nadaje się do przechowywania.
Ogórek Grot F1 – odmiana wczesna, plenna. Owoce krótkie, jasnozielone ze smugami. Zbierane co drugi dzień mieszczą się w parametrach ogórka konserwowego.
Cukinia Lajkonik - wczesna odmiana o pokroju krzaczastym z małą blaszką liściową. Owoce kształtne, cylindryczne, żebrowane o barwie niejednolitej jasnozielonej ze smugami. Miąższ biały u młodych owoców, pomarańczowy – u dojrzałych.
Koper ogrodowy Kronos – odmiana tworzy średnio wysokie i wysokie rośliny, łodygi silne pokryte woskowym nalotem, bardzo plenna i aromatyczna. Nasiona można wysiewać co 10 dni. Ciemnozielone liście nadają się jako dodatek do potraw a baldach do kiszenia warzyw. Na wiosnę wysiewamy w połowie kwietnia, a w uprawie poplonowej na przełomie lipca-sierpnia.
Dynia olbrzymia Bambino - odmiana średniowczesna, plenna. Owoce kuliste o ciężarze 15-50 kg, pomarańczowej, delikatnej skórce. Miąższ ciemnopomarańczowy o bardzo wysokiej zawartości witaminy A. Odmiana przydatna na przetwory dla dzieci.
Zasadziliśmy cebulkę z dymki, odmiana White Globe. Wszystkie cebulki ładnie się ukorzeniły i wydały duże, okrągłe, białe cebule o bardzo ostrym smaku. Odmiana ta dzielnie znosiła upały i brak deszczu.
Ciekawa odmiana cebuli, która została wysiana - już dość popularna - to Karmen. Ma błyszczące karminowe łuski i słodko-ostry smak. Nadaje się do bezpośredniego spożycia, do kolorowych sałatek i pizzy.
Rośliny same sobie pomagają !
Poletka zostały tak ułożone, aby ograniczyć występowanie chorób i szkodników, ponieważ nie stosowaliśmy żadnych środków ochrony roślin. Marchew wysiana została obok cebuli, bo ta odstraszała połyśnicę marchwiankę a marchew zniechęcała śmietkę cebulankę. Przy marchewce, pietruszce i burakach posiano pas aksamitek, które wpływają na ograniczenie liczebności nicieni. Poza tym warzywa na poletkach tak zostały uszeregowane, aby wzajemnie pobudzały wzrost i rozwój a nawet poprawę smaku. Pietruszka sąsiadowała z burakiem, fasola obok ogórka i dyni. Aromat kopru odstraszał szkodniki marchwi, cebuli i ogórka.
Rozpoczyna się nowy sezon. Tego roku na pewno warto zająć się uprawą warzyw w ogrodzie.
w marcu i kwietniu wysiewamy marchew, pietruszkę.
w kwietniu – cebulę, buraki ćwikłowe i koper
na początku maja – fasolkę szparagową.
dokładnie po „Zimnej Zośce” (14 maj) wysiewamy ogórki, cukinie, dynie i sadzimy pomidory.