W Górnośląskim Parku Etnograficznym w Chorzowie, położonym w bezpośrednim sąsiedztwie Stadionu Śląskiego w którym historia śląskiej wsi i rolnictwa przedstawiona jest w sposób jak najbardziej prosty i przemawiający do każdego z nas. Z jednej strony ruchliwa trasa a z drugiej świat pełen zieleni, spokoju i wiejskiej architektury. Świat w którym upływało życie mieszkańców wsi gdzie nie trzeba gonić za nowoczesnością a można odpocząć i powspominać minione czasy. Można wczuć się w atmosferę życia codziennego i pracy na śląskiej wsi wiele dziesiątków lat temu. Obejrzeć drewniane zagrody, kościoły, dekoracje domów, narzędzia jakimi posługiwali się rolnicy jakby zatrzymać się w czasie i chyba jest to potrzebne sądząc po ilości osób odwiedzających.
Odbywają się tu liczne imprezy plenerowe między innymi "Dzień Kartofla”.
W organizowanym corocznie „Dniu Kartofla” tradycyjnie nie zabrakło stoiska Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. Pracownicy Działu Systemów Produkcji Rolniczej na stoisku promocyjnym Ośrodka zaprezentowali najnowsze odmiany ziemniaków jadalnych. Na wystawie pokazano 20 odmian ziemniaka różnych grup wczesności, zaliczone do różnych typów kulinarnych. Większość prezentowanych odmian znajduje się już w sprzedaży.
Uczestnicy ,,Dnia Kartofla” byli zaskoczeni dużą różnorodnością odmian zwłaszcza odmian o czerwonej skórce. Konsumenci często nie są zadowoleni z ziemniaków kupowanych na targu. Bardzo często brak informacji o odmianach, sprzedawana jest mieszanka odmian różniących się czasem gotowania, zaliczonych do odmiennych typów kulinarnych.
Możemy już spotkać w marketach linię ziemniaków z podziałem na odmiany ale nie jest to powszechna praktyka. Dobrze by było aby konsument wiedział jaką odmianę kupuje. Powszechne stosowanie oznakowania sprzedawanych odmian ziemniaków i dostępność informacji o ich cechach użytkowych pozwoliło by uniknąć przykrych niespodzianek w gospodarstwie domowym.
Pytania dotyczyły głównie walorów smakowych nowych odmian, przydatności poszczególnych odmian do celów kulinarnych, trwałości przechowalniczej i wad kłębów.
Hodowla jest procesem ciągłym, na rynku pojawiają się coraz to nowsze odmiany, które z pewnością zyskają uznanie konsumenta.
Zainteresowanie wystawą było duże, odmiany przyciągały uwagę zwiedzających.
Podczas ,,Dnia Kartofla” udzielając konsultacji i wywiadów obsługujący stoisko specjaliści popularyzowali zadania doradztwa rolniczego oraz wybrane zagadnienia z uprawy i ochrony ziemniaka.
Teresa Giel