,,Dzień Kartofla w Parku Etnograficznym”
Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, w niedzielę 23 września w Chorzowie w Górnośląskim Parku Etnograficznym uczestniczył w imprezie pod nazwą „ Dzień Kartofla”. Pracownicy Działu Technologii na stoisku promocyjnym Ośrodka zaprezentowali najnowsze odmiany ziemniaków jadalnych. Na wystawie pokazano 12 odmian ziemniaka z różnych grup wczesności i różnej przydatności do spożycia. Większość odmian przedstawianych na wystawie znajduje się już w sprzedaży.
Wszystkim zainteresowanym udzielano doradztwa na temat cech odmianowych ziemniaka, cech ważnych z punktu widzenia konsumenta.
Konsumenci byli zaskoczeni dużą różnorodnością odmian. Bardzo często padały stwierdzenia ,, to aż tyle jest kartofli”. Jednak, to i tak niewielki przekrój odmian, ponieważ zarejestrowanych jest wiele, wiele więcej. Konsumenci nie zawsze są zadowoleni z ziemniaków kupowanych na targu, ponieważ bardzo często są pomieszane odmianowo i różnią się czasem gotowania. Pytania dotyczyły przede wszystkim walorów smakowych nowych odmian, przydatności poszczególnych odmian do celów kulinarnych, trwałości przechowalniczej i wad kłębów. Większość zwiedzających znało tylko starsze odmiany takie jak Bryza, Denar, Satina w związku z tym zainteresowanie nowszymi odmianami było duże. Odmiana Vineta jest już odmianą rozpoznawalną jak również ziemniaki o czerwonej skórce, chociaż w tym przypadku nie możemy mówić o znajomości nazw odmian przez konsumenta. Aktualnie w Krajowym Rejestrze Odmian znajduje się ponad 100 odmian, a w katalogu CCA unijnym ponad 1600. Myślę, że nowsze odmiany, zyskają uznanie konsumenta.
Zainteresowanie wystawą było duże, prezentowane odmiany przyciągały uwagę zwiedzających.
Podczas ,,Dni Kartofla” udzielając konsultacji i wywiadów przedstawiono rolę i zadania doradztwa rolniczego oraz wybrane zagadnienia z uprawy i ochrony ziemniaka.
Udział w takich imprezach pozwala przybliżyć pracę doświadczalną i wdrożeniową Ośrodka, producentom ziemniaków, ułatwia lepsze dotarcie do konsumenta, a konsumentom umożliwia właściwy wybór typu kulinarnego odmiany.
Teresa Giel