W niedzielę 1 października w Chorzowie w Górnośląskim Parku Etnograficznym w organizowanym corocznie „Dniu Kartofla” tradycyjnie nie zabraknie stoiska Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie o/Mikołów. Pracownicy Działu Systemów Produkcji Rolnej na stoisku promocyjnym Ośrodka zaprezentują najnowsze odmiany ziemniaków jadalnych. Program przedstawia się następująco:
SCENA
13.00 – 13.15 Otwarcie imprezy – prowadzenie Marek Szołtysek
13.15 – 13.30 Różne odsłony kartofli – Teresa Giel Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie o/Mikołów
13.30 – 14.00 Zaproszenie na wykopki, przerwa na scenie
14.00 – 14.20 Kilka słów o kiszeniu kapusty – Damian Adamczak
14.20 – 15.00 obrzęd kartoflowy wykonany przez KGW Jaśkowiczanki
15.00 – 15.10 Topinambur „źródło zdrowia” – Jacek Wołowski
15.10 – 15.20 O chlebie kartoflanym – Piekarnia Matka Natura
15.20 – 16.05 Przedstawienie EKOSZOPA pt. ”Idea zrównoważonego rozwoju wzorem życia w zgodzie z naturą”
16.05 – 17.00 Występ Kapeli Rube Świnÿe
TEREN:
Kręgi ogniskowe– pieczenie jabłek i kartofli, pieczonki
Piec chlebowy z Landka ( przy chałupie z Goleszowa ) – wypiek chleba
Wykopki ( pole koło chałupy zielarki )
Chałupa ze Strzemieszyc – KGW Twardowice
Chałupa z Panewnik – KGW Jaśkowiczanki
Mała łąka – KGW Niwczanki z Poręby
Zagroda Sołtysa – szatkowanie i deptanie kapusty
Podczas "Dnia Kartofla" udzielając konsultacji i wywiadów obsługujący stoisko specjaliści popularyzują zadania doradztwa rolniczego oraz wybrane zagadnienia z uprawy i ochrony ziemniaka.