Konferencja Roślin Jagodowych, która miała miejsce 24 lutego w Mikołowie zgromadziła producentów poszukujących wiedzy oraz nowych rozwiązań w zakresie nawożenia i ochrony roślin jagodowych. Organizatorem konferencji był Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego,
a partnerami firmy z branży ogrodniczej. Uczestnicy szkolenia mieli możliwość zapoznać się
z najnowszymi rozwiązaniami w nawożeniu i ochronie truskawek, malin i borówki wysokiej oraz z profesjonalną ofertą firm w tym zakresie. O zainteresowaniu tematyką świadczy frekwencja, która przerosła najśmielsze oczekiwania organizatora. W szkoleniu wzięło udział ponad 75 osób.
Spotkanie otworzył zastępca dyrektora ŚODR Pan Jakub Cofała. W swoim wystąpieniu przedstawił główne priorytety działań doradczych Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, wynikające z potrzeb rolników i mieszkańców obszarów wiejskich.
W czasie Konferencji, swoją wiedzą ze słuchaczami podzielił się dr hab. Zbigniew Jarosz
z Katedry Uprawy i Nawożenia Roślin Ogrodniczych Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie omawiając zagadnienia wpływu nawożenia na plonowanie i jakość owoców roślin jagodowych. Wykładowca podkreślał, że optymalizacja nawożenia i precyzyjne żywienie roślin nie tylko kształtuje plon i jego jakość, ale to także bardzo ważne czynniki mające wpływ na budowanie naturalnej odporności roślin na choroby i szkodniki. Prelegent powiedział, że dla poprawy odporności roślin na infekcje chorobotwórcze szczególnie ważna jest optymalizacja żywienia roślin wapniem, krzemem i siarką. Wapń stabilizuje struktury ściany komórkowej. Rośliny prawidłowo odżywione wapniem szybciej drewnieją i tym samym są mniej podatne na infekcje grzybobójcze. Wykładowca stwierdził, że zapewnienie roślinom optymalnego odczynu podłoża nie jest równoznaczne z optymalną zawartością przyswajalnego wapnia dla roślin i dlatego konieczne jest uwzględnienie wapnia w diagnostyce roślin sadowniczych, czyli wykonanie analizy gleby metodą uniwersalną (ogrodniczą). Rośliny wzmocnione krzemem posiadają wzmocniona odporność mechaniczną naskórka na infekcje chorobotwórcze i uszkodzenia przez szkodniki oraz rozwijają obronny mechanizm fizjologiczny utrudniający żerowanie przędziorków oraz rozwój infekcji chorobotwórczej. Poprawa odżywienia roślin siarką również zwiększa odporność roślin na infekcje. Niedobór siarki ogranicza przemiany azotu w roślinach, co sprzyja rozwojowi grzybów patogenicznych. Wykładowca zwrócił także uwagę na rolę mikroelementów (miedzi, manganu i cynku) w utrzymaniu optymalnej odporności roślin na choroby. Wskazał, że właściwości biobójcze i biostabilizujące tych pierwiastków są wykorzystywane w uprawach ekologicznych. Pokazanie na zdjęciach, objawów nieprawidłowego odżywienia roślin, niedoborów i nadmiaru składników pokarmowych na liściach i owocach stanowiło merytoryczne dopełnienie wykładu.
Kompleksowe programy nawożenia roślin jagodowych sprawdzone w praktyce przedstawił Jarosław Barszczewki z firmy Yara Poland. Prelegent podkreślił, że specjalistyczne nawozy Yara są produkowane przy użyciu nowoczesnej technologii z najwyższej jakości surowców. Nawozy cechuje wysoka przyswajalność składników pokarmowych. Omawiane nawozy można stosować różnych fazach rozwojowych roślin, w sposób tradycyjny (posypowo i dolistnie) oraz przez systemy nawadniające. Szczegółowe zalecenia nawozowe dla upraw uwzględniają sposób ich aplikacji.
W drugiej części spotkania poruszono zagadnienia chemicznej ochrony roślin przed chorobami i szkodnikami. Skuteczne rozwiązania zwalczania chorób i szkodników roślin jagodowych omówili przedstawiciele firmy Bayer i Sumi Agro. Zbigniew Dąbrowski z firmy Sumi Agro Poland uwagę słuchaczy skupił głównie na nowościach dostępnych w tym sezonie. Ciekawostką w tym roku będą rozpuszczalne w wodzie woreczki z preparatem Mospilan M 500 SC. Jest to środek, który ma w tej chwili najszerszą rejestrację na rynku polskim. Jest dopuszczony do ochrony praktycznie wszystkich upraw jagodowych i ma rejestracje na zwalczanie około 300 szkodników.
Tomasz Gasparski z firmy Bayer przybliżył wybrane produkty z oferty firmy oraz omówił jak budować strategię antyodpornościową w ochronie roślin. Prelegent przypomniał, że grzyb będący sprawcą szarej pleśni truskawek należy do patogenów klasyfikowanych w grupie wysokiego ryzyka narastania odporności. W ochronie przed szarą pleśnią zalecał aby środki o działaniu układowym stosować przemiennie ze środkami o działaniu kontaktowym, które są mniej podatne na prowokowanie odporności. W 2017 roku firma Bayer proponuje producentom skorzystanie z modelu chorobowego szarej pleśni, informującego o prawdopodobieństwie wystąpienia infekcji. Korzystanie z takiego modelu pozwala na wybranie najlepszego preparatu do aktualnego poziomu ryzyka infekcji.
Informację o aktualnym zagrożeniu szarą pleśnią w różnych regionach Polski można znaleźć na stronie www. vademecum.cropscience.bayer.com.pl
Funkcjonowanie systemu doradczego w zakresie ochrony, nawożenia
i agrotechniki w uprawie truskawek przedstawił Albert Zwierzyński, koordynator Grupy Truskawkowej Osadkowski.
Zagadnienia związane z kontrolą gospodarstw w zakresie spełniania wymogów bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, w tym wymagań higienicznych w produkcji pierwotnej omówiła Janina Klimek. W czasie wystąpienia przedstawiła i omówiła zalecenia pokontrolne inspekcji sanitarnej w jednym z gospodarstw z produkcją ogrodniczą.
Podczas konsultacji indywidualnych wykładowcy udzielali producentom cennych wskazówek przed zbliżającym się sezonem uprawowym.
Przedstawienie na Konferencji praktycznych rozwiązań w nawożeniu i ochronie roślin jagodowych spotkało się z uznaniem i podziękowaniem ze strony uczestników spotkania.