^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Wsparcie finansowe do systemów jakości produktów żywnościowych

   Od 2 listopada do 31 grudnia 2016 roku w Terenowych Oddziałach Agencji Rynku Rolnego będzie trwał nabór wniosków na uzyskanie wsparcia finansowego w ramach poddziałania „Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości” z PROW 2014-2020.

Jest to wsparcie kierowane do rolników, którzy przede wszystkim:

  • - będą zarejestrowani w centralnym rejestrze przedsiębiorców w Agencji Rynku Rolnego
  • - posiadają numer identyfikacyjny nadany w trybie przepisów o krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności w ARiMR
  • - wytwarzają produkty przeznaczone do spożycia (bezpośrednio lub po przetworzeniu) objętych unijnym i krajowym systemem jakości   (§ 3. pkt.3 i 4 Rozporządzenia Dz U z 2015 poz. 1195 )
  • - nie korzystali lub nie korzystają ze wsparcia w ramach działania „Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności” z PROW 2007-2013
  • - nie ubiegają się o przyznanie kwoty przeznaczonej na refundację kosztów transakcyjnych poniesionych z tytułu kontroli gospodarstwa w działaniu „Rolnictwo ekologiczne „ z PROW 2014-2020, oraz którym taka kwota nie została przyznana
  • - są posiadaczami co najmniej 1 ha użytków rolnych
  • - uzyskali wsparcie z tytułu jednolitej płatności obszarowej za rok poprzedzający rok złożenia wniosku o pomoc albo za rok w którym składają wniosek o przyznanie pomocy oraz złożą oświadczenie, że będą ubiegać o płatność obszarową w latach objętych „wsparciem na przystępowanie do systemów jakości”.

W zależności od systemów jakości, wniosek o przyznanie pomocy składa się odrębnie dla każdego produktu lub łącznie dla kilku.

W przypadku takich systemów jakości jak:

- gwarantowanych tradycyjnych specjalności

- chronionych nazw pochodzenia

- chronionych oznaczeń geograficznych

- ochrony nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych wyrobów winiarskich

- „Jakość Tradycja”, wniosek składa się odrębnie dla każdego produktu.

Natomiast, gdy w gospodarstwie wytwarza się kilka produktów w systemach jakości takich, jak:

- rolnictwo ekologiczne

- integrowana produkcja roślinna

- Quality Meat Program

- Pork Quality System

- Quality Assurance for Food Products, wniosek składa się łącznie.

Pomoc finansowa obejmuje refundację poniesionych kosztów bez podatku od towarów i usług czyli bez VAT. Udzielana jest w formie rocznych płatności obejmujących nieprzerwany okres trzech kolejnych dwunastu miesięcy, zwanych „okresem pomocy” . Naliczanie „okresów pomocy” szczegółowo określa § 10.pkt 2. Rozporządzenia ( DZ U. z 2015 poz.1195).

Refundacja w ramach opisywanego działania obejmować może następujące koszty:

  • - kontroli po której wydawany jest - certyfikat zgodności lub świadectwo jakości handlowej przy określonych systemach jakości produktów przeznaczonych do spożycia przez ludzi
  • - składek na rzecz grupy producentów ( np. grupy producentów rolnych, kółka rolnicze i rolnicze zrzeszenia branżowe), utworzone zgodnie z przepisami prawa
  • - zakup specjalistycznej publikacji, związanej z prowadzeniem produkcji w zakresie systemu jakości, którego dotyczy wniosek o pomoc finansową
  • - zakup pułapek feromonowych, barwnych, lepowych.

                                                                                                                   

Maksymalne stawki wsparcia przez 3 kolejne okresy pomocowe są zróżnicowane dla poszczególnych systemów jakości i wynoszą odpowiednio:

  • 3 200 zł- w przypadku wytwarzania produktów wpisanych do rejestru gwarantowanych tradycyjnych specjalności, rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych, systemu ochrony nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych wyrobów winiarskich
  • 3 000zł – w przypadku systemu rolnictwa ekologicznego
  • 2 750 - w przypadku integrowanej produkcji roślin
  • 1 470 zł - w przypadku systemu jakości „Jakość Tradycja”
  • 2 386 zł- w przypadku systemu jakości „Quality Meat Program”
  • 1 700 zł – w przypadku sytemu jakości „Pork Qualit System”
  • 2 000 zł – w przypadku systemu jakości „Qualit Assurance for Food Products”

W każdym przypadku wyżej wymienionych systemów jakości, w okresie pomocy ( 12 miesięcznym) refundacja składki na rzecz grupy producentów nie może przekraczać 1500 zł, a refundacja zakupu specjalistycznej publikacji i zakupu pułapek (feromonowych, barwnych , lepowych) w systemie integrowanej produkcji – 250 zł.

Natomiast łączna wysokość wsparcia finansowego udzielana rolnikowi ze względu na prowadzenie produkcji w więcej niż jednym systemie jakości, nie może przekraczać w każdym okresie pomocy (12 miesięcznym) równowartości 2 000 euro.

Wszystkie szczegółowe informacje dotyczące warunków przyznania pomocy finansowej w ramach „Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości,  objętego PROW 2014-2020 umieszczone są na www.arr.gov.pl

ARR

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com