Informujemy, że przebieg pogody sprzyja rozwojowi chorób bakteryjnych i grzybowych w polowej uprawie pomidorów i ogórków. Główne zagrożenia dla upraw stanowi obecnie zaraza ziemniaka, alternarioza i mączniak rzekomy dyniowatych. W sprzyjających warunkach patogeny rozwijają się bardzo szybko i stanowią duże zagrożenie chorobotwórcze dla upraw. Systematyczna kontrola zdrowotności roślin pozwoli wykonać opryskiwanie z chwilą zauważenia pierwszych objawów. W celu zwiększenia skuteczności zabiegów w kompleksowej ochronie przed bakteriozami i chorobami pochodzenia grzybowego poleca się stosowanie mieszanin preparatów miedziowych z pozostałymi fungicydami mającymi zastosowanie w ochronie pomidorów i ogórków. Dodatek do cieczy roboczej Florowitu zwiększa skuteczność zabiegu.
W niektórych uprawach pomidorów, na powierzchni wyrośniętych owoców można zaobserwować suche wklęsłe plamy. Nekrotyczne plamy występują głównie w części wierzchołkowej owoców. Sucha zgnilizna wierzchołkowa owoców pomidora jest zaburzeniem fizjologicznym. Główną przyczyną jej występowania jest pobieranie zbyt małej ilości wody, niewystarczające odżywienie owoców wapniem, zasolenie podłoża oraz gwałtowne wahania wilgotności i zalanie podłoża. Nadmierne stężenie w podłożu potasu, magnezu i azotu amonowego jak i brak wapnia w podłożu to czynniki decydujące o dostępności wapnia dla roślin. W celu ograniczenia występowania zaburzeń powodujących suchą zgniliznę wierzchołkową zaleca się zrównoważone nawadnianie i nawożenie dostosowane do okresu uprawy i fazy wzrostu pomidorów, w tym wymagań odmiany (odmiany mięsiste mają zwiększone zapotrzebowanie na wapń) oraz profilaktyczne opryskiwanie od dołu gron owocowych roztworem saletry wapniowej lub nawozem wapniowym.
Sucha zgnilizna wierzchołkowa owoców pomidorów, foto I.Wróbel-Olszak
Od końca lipca obserwuje się zwiększenie nasilenia lotów połyśnicy marchwianki. Poleca się systematyczne sprawdzanie tablic lepowych, (liczenie odłowionych muchówek) i wykonanie oprysku zalecanym środkiem owadobójczym po odłowieniu 1 muchówki średnio na 1 tablicy przez kolejne 3 dni. Zabieg powtórzyć po 7 dniach.
W uprawach malin owocujący na pędach tegorocznych jak i malin odmian tradycyjnych (owocujących na pędach dwuletnich) niezbędnym jest zwrócenie uwagi na przędziorki. Po przekroczeniu progu zagrożenia należy niezwłocznie wykonać zabiegi zarejestrowanymi preparatami.
Z uwagi na przebieg pogody należy kontynuować ochronę malin przed zamieraniempędów oraz szarą pleśnią.
Należy zwrócić również uwagę na rdzę malin i szkodniki zasiedlające pędy (pryszczarka namaliniaka łodygowego i przeziernika malinowca).
Przed podjęciem decyzji o ochronie chemicznej upraw zapoznaj się z Programem Ochrony Roślin Warzywniczych lub Sadowniczych na rok 2016. Każdorazowo przeczytaj etykietę preparatu i dostosuj się do zaleceń tam zawartych.
Najnowsze komunikaty ochrony warzyw i roślin jagodowych zamieszczone są m.in. na http://vademecum.cropscience.bayer.com.pl/