Uroczyste Podsumowanie Wyników Oceny Wartości Użytkowej Bydła Mlecznego w Województwie Śląskim w roku 2015
W dniu 10 marca 2015 r.. w Sośnicowicach w restauracji ”Silvia” odbyła się uroczysta gala dla hodowców i producentów bydła mlecznego. Spotkanie dotyczyło podsumowania Wyników Oceny Wartości Użytkowej Bydła w województwie śląskim w roku 2015. Organizatorem spotkania była Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka. Powitania hodowców bydła i zaproszonych gości dokonali Stanisław Gąsiorowski Z-ca Dyrektora Regionu ds. Oceny w Regionie Poznań z Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka oraz Prezes Śląskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Zbigniew Chwastek. Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie reprezentowała Zastępca Dyrektora Jadwiga Bugaj. Uczestnikami spotkania byli czołowi hodowcy bydła i producenci mleka z województwa śląskiego w liczbie ponad stu osób. W spotkaniu uczestniczyli także zaproszeni goście: przedstawiciele Spółdzielni Mleczarskich z województwa śląskiego, Agencji Rynku Rolnego w Katowicach, Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Częstochowie, Prezes Śląskiej Izby Rolniczej.
Moderatorem spotkania w dalszej części był Dyrektor Biura Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka Oddziału Śląskiego Tomasz Żorawowicz. W trakcie uroczystego spotkania poruszono szereg istotnych dla środowiska hodowców bydła kwestii i wygłoszono stojący na bardzo wysokim poziomie merytorycznym wykład. Omawiana problematyka wykładu doktora Tomasa Mitryka pracownika firmy Schaumann Austria, który zwrócił w swoim wykładzie uwagę na klasyczny proces kiszenia, który rozpoczyna się jako dzika fermentacja uruchomiona przez różnorodne gatunki mikroorganizmów, które znajdują się w zakiszanej paszy. Efekt konserwowania i ostateczna jakość kiszonki zależą od tego, jaki gatunek mikroorganizmów, kiedy i jak długo wpływał na fermentację, w zależności od aktualnych warunków (zawartość suchej masy, zawartość i skład cukrów, zawartość związków azotowych, pH, temperatura itp.). Przy niekontrolowanej, ewentualnie niedostatecznie kontrolowanej fermentacji, z powodu wielu czynników wynik jest niepewny i przypadkowy. Sztuką jest w kiszonce wysokiej jakości, ukierunkować tak proces fermentacji, aby pożądana mikroflora od razu w pierwszych godzinach od napełnienia silosu uzyskała dominującą pozycję i przez obniżenie pH, jako wynik fermentacji cukrów zatrzymała rozkładające działanie enzymów roślinnych i niepożądanej mikroflory. Wynikiem tego procesu powinna stać się wysokiej jakości zakonserwowana pasza, o długim okresie magazynowania, z wysoką koncentracją energii i strawnych składników odżywczych, ze zrównoważoną zawartością kwasów fermentacyjnych umożliwiających nieograniczone pobieranie i wymaganą stabilność tlenową podczas skarmiania.
Na podkreślenie, w tym miejscu, zasługuje fakt że, mieliśmy przyjemność gościć i wysłuchać doktora Tomasa Mitryka na „Akademii Zakiszania” - na konferencji zorganizowanej przez Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego Oddział w Mikołowie, która odbyła się 27 lutego 2015 roku w Mikołowie, a dotyczyła aktualnych problemów w żywieniu i sporządzaniu wysokiej jakości kiszonek dla bydła mlecznego. Na forum dyskusyjnym dokonano wymiany myśli, doświadczeń ale także praktycznych rozwiązań dotyczących w szerokim rozumieniu chowu bydła, co pozwoliło na wyjaśnienie wielu wątpliwości i problemów. Część merytoryczna była ze wszech miar udana i pożyteczna dla wszystkich jej uczestników, a szczególnie dla hodowców bydła i producentów mleka. Odbyła się również w formie „posterowej” prezentacja praktycznych ofert dla uczestników, którą przedstawili zaproszeni goście z firm paszowych i dodatków paszowych oraz firm działających w otoczeniu branży hodowlanej, zootechnicznej i weterynaryjnej.
Wyniki oceny wartości użytkowej bydła w 2015 roku w formie prezentacji multimedialnej przedstawił kierownik Oddziału Opole Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka Aleksander Nozdryn- Płotnicki.
Podsumowując wyniku roku 2015 Z-ca Dyrektora Regionu Oceny Poznań z Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka Stanisław Gąsiorowski zaznaczył, że był to trudny rok. Zlikwidowano kwoty mleczne, hodowcom naliczono kary za nadprodukcję, spadły ceny mleka, a ponadto niektóre regiony kraju nawiedziła susza.
Pomimo tych trudnych warunków nastąpił wzrost liczby ocenianych krów, jak i wydajność jednostkowa od krowy ocenianej. W Regionie Oceny Poznań na 31 grudnia 2015 roku oceniano 205520 krów w 4306 stadach, ubyło 43 obory i przybyło 4025 krów. Średnia wielkość stada to 47,8 krów, wzrost o 2,9 sztuki.
Objęcie oceną za 2015 rok wyniosło 51%, a jeżeli wyłączymy stada do 10 krów, to wynosi ono 61% i wykazuje tendencję wzrostową. Najwięcej obór ocenianych jest w przedziale 20-49 krów, a krów ocenianych w przedziale 20-149 krów. Tradycyjnie już w Regionie najwięcej krów ocenianych jest w metodzie A4.Osiągnęliśmy w Regionie Oceny Poznań od 203744,4przeciętnie ocenianych krów, a 8467 kg mleka, czyli o 163 kg więcej niż w 2014 roku.
Wszystkie województwa w których prowadzimy ocenę przekroczyły wydajność jednostkową 8 tysięcy kg mleka od krowy, we wszystkich nastąpił wzrost wydajności w odniesieniu do poprzedniego roku. Najwyższą wydajność odnotowano w woj. dolnośląskim – 8684 kg mleka. Najwyższy wzrost wydajności osiągnęli hodowcy z woj. śląskiego – średnio o 296 kg mleka. Nastąpił nieznaczny spadek procentu tłuszczu o -0,02% i białka o -0,01%. Skrócił się okres międzywycieleniowy średnio o 2 dni, a wiek pierwszego wycielenia nie uległ zmianie.
Dalszej pracy wymaga przeciętny wiek użytkowania krowy, który uległ nieznacznemu obniżeniu i wynosi 3,07 laktacji. Wydaje się, że ocena wartości użytkowej, to dobre narzędzie do pracy w stadzie, szczególnie w tych trudnych czasach, gdzie każda złotówka zaoszczędzona ma znaczenie dla ekonomiki produkcji mleka.
W czasie spotkania nagrodzono najlepszych hodowców bydła mlecznego w woj. śląskim, uroczyście wręczono nagrody w formie pucharów i certyfikatów następującym laureatom:
I miejsce Jan Cimander Pyskowice
10029 kg mleka, 379 kg tłuszczu , 3,78 % tłuszczu, 333 kg białka, 3,20 % białka.
9128 kg mleka, 372 kg tłuszczu, 4,07 % tłuszczu, 314 kg białka, 3,44 % białka.
III miejsce Grzegorz Badura Kieleczka
8760 kg mleka, 344 kg tłuszczu, 3,93 % tłuszczu, 281 kg białka, 3,21 % białka.
STADA 21-50 KRÓW
I miejsce Joachim Gralla Wilkowiczki
10978 kg mleka , 406 kg tłuszczu , 3,70 % tłuszczu , 357 kg białka , 3,25 % białka.
10224 kg mleka , 426 kg tłuszczu , 4,17 % tłuszczu , 352 kg białka , 3,44 % białka.
III miejsce Rajmund Wider Krzanowice
10074 kg mleka , 369 kg tłuszczu , 3,66 % tłuszczu , 336 kg białka , 3,33 % białka.
STADA 51-150 KRÓW
I miejsce Janusz Mike Świętoszowice
10846 kg mleka , 387 kg tłuszczu , 3,57 % tłuszczu , 349kg białka , 3,22 % białka.
10816 kg mleka , 361 kg tłuszczu , 3,34 % tłuszczu , 353 kg białka , 3,26 % białka.
III miejsce Arnold Lapczyk Zbytków
10250 kg mleka , 379 kg tłuszczu , 3,70 % tłuszczu , 343 kg białka , 3,35 % białka.
STADA 151-300 KRÓW
I miejsce OHZ Osiek Sp. z o.o. Wieprz
10925 kg mleka , 455 kg tłuszczu , 3.89 % tłuszczu , 350 kg białka , 3,20 % białka.
10487 kg mleka , 454 kg tłuszczu , 4,33 % tłuszczu , 344 kg białka , 3,28 % białka.
III miejsce Paweł Musioł Gamów
10192 kg mleka , 383 kg tłuszczu , 3,76 % tłuszczu , 350 kg białka , 3,43 % białka.
STADA 301-500 KRÓW
I miejsce DANKO Hodowla Roślin Sp. z o.o
12058 kg mleka , 482 kg tłuszczu , 4,00 % tłuszczu , 380 kg białka , 3,15 % białka.
11603 kg mleka , 429 kg tłuszczu , 3,70 % tłuszczu , 362 kg białka , 3,12 % białka.
III miejsce Przedsiębiorstwo Nasienne „Księży Las” Sp. z o.o.
9619 kg mleka , 360 kg tłuszczu , 3,74 % tłuszczu , 314 kg białka , 3,26 % białka.
STADA 501-1000 KRÓW
I miejsce Przedsiębiorstwo Produkcji Rolnej „AGROMAX” Sp. z o.o.
9858 kg mleka , 361 kg tłuszczu , 3,66 % tłuszczu , 316 kg białka , 3,21 % białka.
Wszystkim wyróżnionym rolnikom - hodowcom bydła w imieniu Dyrekcji Śląskiego Ośrodka Rolniczego w Częstochowie składamy serdeczne gratulacje wraz z życzeniami dalszych sukcesów i wszelkiej pomyślności. Po zakończeniu części oficjalnej uczestnicy uroczystości zaproszeni zostali do wspólnego pamiątkowego zdjęcia oraz do degustacji. Podczas kuluarowych rozmów, przy obficie zastawionych stołach podkreślano, że choć Śląsk kojarzony jest przez większość Polaków z wielkim przemysłem, węglem i stalą, z kopalniami i hutami, to jest tu też rolnictwo, dobre rolnictwo, na najwyższym europejskim poziomie, czego najlepszym przykładem są osiągane wyniki produkcyjne przez wyróżnionych rolników, hodowców bydła.