Lista Produktów Tradycyjnych pełni rolę systemu jakościowego w zakresie wyróżniania żywności wytwarzanej w sposób tradycyjny przez lokalne społeczeństwo. Prowadzona jest przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wnioski o wpis na listę produktów tradycyjnych województwa śląskiego przyjmuje:
Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego
ul. Juliusza Ligonia 46, 40-037 Katowice
Departament Turystyki
Agnieszka Kotwa
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
tel. (32) 77 40 900, fax (32) 77 40 761
Na listę produktów tradycyjnych woj. śląskiego wpisanych zostało 145 potraw i produktów w różnych kategoriach (stan z 29 października 2024 roku). Lista jest cały czas otwarta i można do niej dopisywać kolejne pozycje. Lista ułatwia rozpowszechnianie informacji dotyczących wytwarzania produktów tradycyjnych ale nie jest instrumentem ochrony nazw produktów. Na liście, o ile będzie to oczywiście uzasadnione tradycją wytwarzania danego wyrobu, mogą pojawić się produkty o identycznych nazwach, które pochodzą z różnych regionów Polski. Korzyści z wpisu na LPT daje wytwórcom produktów tradycyjnych możliwość ubiegania się o udzielenie odstępstw od obowiązujących i prawnie uregulowanych wymogów produkcyjnych (weterynaryjnych, higienicznych lub sanitarnych). Odstępstwa te muszą wynikać ze stosowania przez producentów niezmiennych, tradycyjnych metod wytwarzania. Udzielenie tego typu odstępstw nie może wpływać negatywnie na jakość zdrowotną produktu. Lista konsumentom żywności daje możliwość pogłębienia wiedzy na temat tradycyjnej żywności i polskiego dziedzictwa kulturowego oraz zwiększenie ich zainteresowania tego typu produktami i można liczyć, że przyczyni się do wzrostu dochodów wytwórców tradycyjnego jadła.
Prawo do umieszczania na Liście Produktów Tradycyjnych mają produkty, które charakteryzują się tradycyjną, ugruntowaną w czasie przynajmniej 25-letnią metodą wytwarzania, których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji.
Produkty, wpisywane na Listę Produktów Tradycyjnych, powinny stanowić element dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane oraz być elementem tożsamości społeczności lokalnej.
Z wnioskiem o wpis produktu rolnego, środka spożywczego lub napoju spirytusowego mogą wystąpić osoby fizyczne, osoby prawne oraz jednostki organizacyjne nieposiadające osobowości prawnej, wytwarzające dany produkt.
Wszystkie szczegółowe informacje na temat wpisu na Listę Produktów Tradycyjnych znajdują się na stronie: Biuletyn Informacji Publicznej Samorządu Województwa Śląskiego https://bip.slaskie.pl/