W dniach 20-21 lipca na ustrońskim rynku odbyła się 8 Międzynarodowa Wystawa Produktów Regionalnych. Wydarzenie to rozpoczęło się uroczystym otwarciem podczas którego wystąpili z krótkimi przemówieniami przedstawiciele instytucji zaangażowanych w organizację m. in. Miasta Ustroń, Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie oraz reprezentanci Czech. Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego reprezentowała Pani Dyrektor O/Bielsko-Biała Magdalena Jakubiec.
Każdego roku organizatorzy wystawy zwracają uwagę, by na wystawie znalazły się tylko przedmioty rękodzielnicze wytwarzane przez samych twórców. Nie ma tutaj wyrobów masowej produkcji, dlatego ustrońska wystawa jest szczególna. Tylko tam można zaopatrzyć się w niezwykłe rękodzieło wytwarzane przez lokalnych artystów, porozmawiać z nimi o nieraz niezwykłych technikach wykonania.
W tym roku w Wystawie wzięła udział rekordowa liczba producentów – na rynku postawionych zostało ponad 60 stoisk z dziełami rękodzielniczymi oraz produktami tradycyjnymi. Wyrobów rękodzielniczych było tak wiele, wykonanych przy użyciu różnorodnych technik, że nie sposób wymienić wszystkich. Uwagę przykuwały kunsztownie wykonane wyroby koronczarskie, ceramika, ozdoby, serwety, makatki, przedmioty użytkowe, zabawki i wiele innych. Można było zaopatrzyć się w kunsztownie wykonane, oryginalne przedmioty z różnych materiałów np. ze skóry czy drutu. Takich wyrobów nie spotka się na większości wystaw. Oprócz tego ustrońska wystawa obfitowała w smakowite kulinarne produkty regionalne: między innymi chleby, ciasta, słodkie specjały, sery góralskie, które można było kupić oraz degustować. Jak co roku można było zakupić sycące dania obiadowe m. in. placki ziemniaczane Gazdy czy kwaśnicę, bigos lub góralskie kiełbasy. W ten upalny dzień można było schłodzić się jedząc przepyszne kozie lody. Wielbiciele miodu i wyrobów pszczelich wybierali w całej gamie produktów oferowanych przez lokalne pasieki.
Po oficjalnym otwarciu 8 Międzynarodowej Wystawy Produktów Regionalnych można było przejść się po stoiskach; podziwiać, degustować oraz zakupić zgromadzone produkty. Było ich sporo, gdyż do Ustronia przyjechało duże grono wystawców z pogranicza Polski, Czech, Słowacji i nie tylko.
Stoisko promocyjne Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie O/Bielsko-Biała wpasowane było w regionalny charakter wystawy
Również w tym roku, by wyróżnić wystawców zorganizowany został konkurs na najciekawszy produkt regionalny oraz najlepszy regionalny produkt spożywczy. Najlepszymi produktami wystawy zostały:
Kategoria „Najlepszy produkt spożywczy”
1. Polędwica jagnięca, Andrzej Pilch – Agroturystyka ‘Pilchówka”
2. Miód z wiśnią i hibiskusem, pasieka św. Ambrożego
3. Śliwowica, ustroński browar i gorzelnia „Wrzos”
Kategoria „Rękodzieło”
1. wyroby z drutu – patera, Robert Hozak oraz materace ze słomy – strużok, Krystyna Muchova
2. -
3. Wyroby ze skóry - pas ze skóry, Karol Kufa
Wystawie do późnych godzin popołudniowych towarzyszyły występy zespołów regionalnych, dzięki czemu można było ciekawie spędzić czas.