30 lipca w Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny” w Chorzowie odbył się XXII finał regionalny Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Organizatorem centralnym Konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finału konkursu w naszym regionie jest Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie oraz Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego.
Do tegorocznych zmagań konkursowych przystąpiło 7 ekip gastronomicznych, a w kategorii najlepszy regionalny produkt żywnościowy zakwalifikowanych zostało 49 produktów.
Komisje konkursowe oceniły nie tylko walory smakowe, ale także specyficzne i tradycyjne metody produkcji, zgodność z tradycją oraz zwyczajami kultywowanymi w regionie.
Był to trudny wybór ze względu na bardzo wysoki i wyrównany poziom, dlatego w części gastronomicznej oprócz trzech głównych nagród komisja przyznała wyróżnienie, a wśród produktów były równorzędne pierwsze nagrody i wyróżnienia.
Wyniki konkursu:
Najlepsza potrawa regionalna:
I miejsce - ślonsko wilijo: siminiotka, karp i kapusta z grochem - Gospodarstwo Agroturystyczne „Ranczo” Kornelia i Krystian Kiełbasa
II miejsce - zupa szczawiowa, żeberka duszone w kiszonej kapuście - KGW Szczerbice
III miejsce - polywka na maślonce, karczek na kiszonej kapuście – KGW Popielów - Radziejów
Wyróżnienie - krem z buraka, pstrąg pieczony w panierce, surówka z marchewki i surówka z białej kapusty – KGW w Siamoszycach
Najlepszy regionalny produkt żywnościowy:
I. Kategoria: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I nagroda: Andrzej Pilch Gospodarstwo Rolne za szynkę dojrzewającą z jagnięciny
Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
I nagroda: Dorota Jurczak KGW w Siamoszycach za pstrąga w zalewie octowej
Podkategoria: produkty mleczne
I nagroda: Piotr i Mateusz Padora RHD Ranczo Padora za twaróg tradycyjny z pełnego mleka
Podkategoria: miody
I nagroda: Hanna i Karol Pniok Pasieka Pszczela za miód leśny
I nagroda: Ewa Zawadzka Nawłociowa Pasieka za miód wielokwiatowy
Wyróżnienia:
PPHU Stanisław Panek za salceson w maćku
Stanisław Czekaj za kaszankę
Jakub Wątor Dalidówka Sery kozie i krowie za tradycyjne masło larsykowe
Elżbieta Maria Grüner za pszczyńską kulę serową
Krzysztof Widuch za miód lipowo-wielokwiatowy
II. Kategoria: produkty regionalne pochodzenia roślinnego
Podkategoria: przetwory zbożowe
I nagroda: Ryszard Halabowski Gospodarstwo Rolne za chleb gryczany z Jaroszowa
Podkategoria: wyroby cukiernicze
I nagroda: KGW Szczerbice za kołacz weselny
Wyróżnienia:
ZPHU „Ba-Ja” s.c. W. Babula, D. Janicka za precel
KGW Golce za golcowski pączek z agrestową konfiturą
III. Kategoria: napoje regionalne
Podkategoria: napoje bezalkoholowe
I nagroda: Zagroda edukacyjna U źródeł za wiślańską herbatę z zielin
Podkategoria: napoje alkoholowe
I nagroda: Aneta i Grzegorz Śliwka Pasieka Skowronek za miód pitny starowiejski dwójniak jakościowy
I nagroda: Krystian Kiełbasa za nalewkę z wiśni
Wyróżnienie: Kamila Ciszewska KGW Pradlanki za pradelską czeremchówkę
IV. Inne produkty regionalne:
I nagroda: Consonni Sp. z o.o. za lody bakaliowe
Nominacje do nagrody „Perła 2023”:
Smalec golcowski - KGW Golce, Agnieszka Hejno
Żymloki - bułczanka - KGW Szczerbice
Niegowonickie kozie kulki twarogowe - Jakub Wątor Dalidówka Sery kozie
Ciasto drożdżowe maślane - Consonni Sp. z o.o.
Ciastka maślano-orzechowe - ZPHU „Ba-Ja” s.c. W. Babula, D. Janicka
Miód pitny trójniak jakościowy - Aneta i Grzegorz Śliwka Pasieka Skowronek
oraz potrawy: ślonsko wilijo: siminiotka, karp i kapusta z grochem - Gospodarstwo Agroturystyczne „Ranczo” Kornelia i Krystian Kiełbasa
Laureatom serdecznie gratulujemy