3 października 2014 roku Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Gliwicach zorganizował dla ogrodników i rolników wyjazd seminaryjny do Czech na wystawę Flora Olomouc 2014
Ołomuniec jest czeskim miastem we wschodniej części kraju. Miasto rozciąga się malowniczo u ujścia dwóch rzek: Bystrzycy i Młyńskiego Potoku do Morawy. Ołomuniec pełni funkcje administracyjne jako stolica kraju ołomunieckiego i powiatu, a zarazem jest stolicą historyczną Moraw. Miasto liczy ponad sto tysięcy mieszkańców, ale leży w obrębie trzykrotnie większej aglomeracji.
Flora Olomouc odbywa się na najwspanialszej części zabytkowych parków w Ołomuńcu, którą stanowią Smetanovy sady (Park Smetany),są oazą spokoju i wypoczynku, zarówno dla mieszkańców, jak i osób zwiedzających hanácką metropolię.Główną oś parku tworzy Aleja Rudolfa, posadzona po wojnie prusko-austriackiej. Obecnie aleja jest w całości odnawiana i pierwotne kasztany zostały zastąpione nowymi nasadzeniami. Częścią olomunieckiej wystawy jest kompleks szklarniany, swoim zakresem jeden z największych w Czechach. Najstarszą i największą szklarnią jest palmiarnia postawiona w latach 1927-1930. Na powierzchni 1500m2, przeznaczonej do uprawy egzotycznej i tropikalnej roślinności, zwiedzający mogą podziwiać różne rodzaje palm, z których wiele ma ponad sto lat. Szklarnia kaktusowa zawiera kolekcję 3000 sztuk kaktusów i sukulentów w ponad 700 gatunkach, odmianach i formach. Zawiera kaktusy z Ameryki, aloesy i wilczomlecze z Afryki, kolorowe odmiany kaktusów z Japonii. Szklarnia tropikalna upaja pełnią kolorów, różnorodnością kształtów, wielkością roślin i bogactwem kwiatów.
Na terenie wystawy można było zobaczyć ekspozycję główną z najlepszymi okazami owoców, warzyw i przeglądem chryzantem, przegląd drzew owocowych czołowych hodowców krajowych i zagranicznych, przegląd najciekawszych eksponatów z konkursu florystycznego w aranżacji kwiatów. Na Jesiennych Targach Ogrodniczych czekała szeroka oferta warzyw, owoców, drzew owocowych i ozdobnych oraz akcesoriami dla ogrodników i majsterkowiczów. Na chwilę odpoczynku idealny był program towarzyszący, na który składały się wystąpienia kapel dętych i mażoretek, prezentacje amatorskich zespołów folkowych oraz festiwal gastronomiczny z Dniami Win Morawskich. Nieodpartą gwiazdą Dni Win był burčák (burczak), czyli specjalny napój winny. Jest to częściowo sfermentowany moszcz z winogron, który zawiera zrównoważoną ilość alkoholu, cukru i kwasów. Jest to półprodukt powstały podczas produkcji wina, który nadaje się do spożycia już kilka dni po rozpoczęciu fermentacji moszczu. Zawartość alkoholu w burczaku wynosi 4–10%. Burczak pije się szczególnie na Morawach i na Słowacji.
Serdecznie dziękujemy wszystkim uczestnikom za udział w wyjeździe. Pogoda i humory dopisały. Mamy nadzieję, że za rok będzie podobnie.