Rozstrzygnięcie konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”
28 lipca w Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny” w Chorzowie odbył się XXIII finał regionalny Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, którego organizatorem centralnym jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finału konkursu w naszym regionie są: Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego oraz Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie.
W tym roku zarówno do części gastronomicznej, jak i produktowej zgłoszono sporo specjałów.
Aż 9 ekip gastronomicznych prezentowało smaczne, tradycyjne potrawy, charakterystyczne dla danego regionu. Do części na najlepszy regionalny produkt żywnościowy zakwalifikowano 52 lokalne produkty. Oceniane one były w 4 kategoriach: produkty pochodzenia zwierzęcego, produkty pochodzenia roślinnego, napoje regionalne oraz inne produkty regionalne. Komisje konkursowe wybrały najlepsze potrawy i produkty biorąc pod uwagę nie tylko walory smakowe, ale także specyficzne metody produkcji, zgodność z tradycją oraz zwyczajami kultywowanymi w regionie.
Wszystkie produkty i potrawy zgłoszone w tegorocznej edycji były niezwykle smaczne, o bogatej tradycji wytwarzania , dlatego ciężko było wybrać najlepsze. W związku z niezwykle wysokim poziomem tegorocznej edycji, zaprezentowanych wielu wspaniałych produktach i potrawach, Komisje Konkursowe przyznawały w przypadku niektórych produktów równorzędne główne nagrody i dodatkowe wyróżnienia.
Wyniki konkursu:
Najlepsza potrawa regionalna:
I miejsce - kartoffelsalat oraz tradycyjna rolada śląska z czornymi kluskami i modrą kapustą - Gospodarstwo Rolne „Kudłaty Zakątek”
II miejsce - germuszka oraz schab sztygarski, kluski śląskie i modra kapusta – KGW Popielów - Radziejów
III miejsce - zupa z młodzików i młodziki pieczone na maśle - Gospodarstwo Ogrodniczo-Hodowlane „Zagroda na pograniczu” Joachim Marcziński
Wyróżnienie
polewka i kućmok – Koło Gospodyń Wiejskich „Pradlanki”
kompot z pieczek i groch z pieczkami - Macierz Ziemi Cieszyńskiej koło Drogomyśl
Najlepszy regionalny produkt żywnościowy:
I. Kategoria: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I nagroda: Tadeusz Wantulak za kiełbasę baranią
I nagroda: Sławomir Czekaj Rolniczy Handel Detaliczny za wołowinę wędzoną
Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
nie przyznano nagrody
Podkategoria: produkty mleczne
I nagroda: Jakub Wątor „Dalidówka Sery Kozie i Krowie” za kwaśne mleko
Podkategoria: miody
I nagroda: „Pasieka w Sercu Jury” Mariusz Zagała za miód nawłociowy
Wyróżnienia:
PPHU Stanisław Panek za pasztetową w jelicie naturalnym
Aneta Nogowczyk „Zagroda Edukacyjna u Źródeł” za bundz wędzony
II. Kategoria: produkty regionalne pochodzenia roślinnego
Podkategoria: przetwory owocowe
I nagroda: KGW Golce za powidła agrestowe
Podkategoria: przetwory warzywne
nie przyznano
Podkategoria: przetwory zbożowe
I nagroda: Wytwórnia Makaronów Stefan Friedek za nudle śląskie
I nagroda: Consonni Sp. z o.o. sp. k. za chleb z sabatnika
Podkategoria: wyroby cukiernicze
I nagroda: Ewangelickie Stowarzyszenie Maria-Marta za szulki
I nagroda: PPH „Aleksandra” s.c. Aleksandra Rycharska, Michał Parkitny za rogaliki częstochowskie
Wyróżnienia:
Agromrówka Tomasz Mrowiec za buchtę drożdżową z owocami i posypką
Ryszard Tkacz Wyroby Cukiernicze za będziński wianuszek dożynkowy
III. Kategoria: napoje regionalne
Podkategoria: napoje bezalkoholowe
nie przyznano
Podkategoria: napoje alkoholowe
I nagroda: Winnica Laguna Lech Sikora za wino Motyle
Wyróżnienia:
Napoje bezalkoholowe:
Ewa Zawadzka „Nawłociowa Pasieka” za herbatę z ogrodu „Skarby Biskupic”
Napoje alkoholowe:
Przemysław Rapacz za nalewkę z czarnego bzu
KGW Pradlanki za nalewkę z rokitnika
IV. Inne produkty regionalne:
I nagroda: Gospodarstwo Rolne Sylwia i Leszek Szczotka za pszczyńskie grzybki
Wyróżnienia:
Krystyna Halabowska za olej z ostropestu
Małgorzata Solich KGW Popielów-Radziejów za kłobuszki
Nominacje do nagrody „Perła 2024” otrzymały następujące produkty:
Szynka dojrzewająca z jagnięciny – Andrzej Pilch, Gospodarstwo Rolne
Miód leśny – Pasieka Pszczela Hanna i Karol Pniok
Ogórki omy Hildy – Gospodarstwo Ogrodniczo-Hodowlane „Zagroda na pograniczu” Joachim Marcziński
Pisarzowicki kołocz weselny – dożynkowy – FEST-PARK Cukiernictwo Ilona Pudełko
Wiślańska herbata z zielin – Aneta Nogowczyk „Zagroda Edukacyjna u Źródeł”
Miód pitny Starowiejski dwojniak jakościowy z mieszanki miodów - Aneta i Grzegorz Śliwka Pasieka Skowronek
oraz potrawy:
zupa z młodzików, młodziki pieczone na maśle - Gospodarstwo Ogrodniczo-Hodowlane „Zagroda na pograniczu” Joachim Marcziński.
Na początku września Krajowa Kapituła Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – najlepszych produktów oraz potraw i dań, wybierze te, które otrzymają prestiżowe nagrody „Perła”. Wielki Finał Konkursu odbędzie się 28 września 2024 roku podczas Targów „Smaki Regionów” w Poznaniu.