Marnowanie żywności to ogromny problem także w Polsce. Badania pokazały, że w naszym kraju aż 60% jedzenia marnuje się w gospodarstwach domowych. Dzieje się tak, bo Polacy lubią kupować na zapas, kupują i gotują za dużo, niewłaściwie przechowują żywność.
Najczęściej do kosza trafiają produkty takie jak: pieczywo, owoce i warzywa, produkty mięsne oraz mleczne.
Na szczęście rośnie świadomość Polaków na temat potrzeby przeciwdziałania marnowaniu żywności.
Powstały różne sposoby by zminimalizować to zjawisko. W wielu polskich miastach stoją lodówki społeczne do których warto oddać nadmiar zdatnego do spożycia jedzenia.
Nowoczesna technologia jest tutaj niezwykle przydatna. Popularność zdobywają także aplikacje stworzone, by nie marnować jedzenia. Najpopularniejsze to: Too Good To Go oraz Foodsi.
Na czym to polega? W aplikacji znajduje się informacje, w jakiej restauracji, kawiarni, cukierni czy markecie odbierze się paczkę dań, produktów żywnościowych, których data ważności dobiega końca. Tym sposobem lokale gastronomiczne czy sklepy unikają zbędnego wyrzucania jedzenia, a konsumenci mogą zakupić produkty i gotowe dania taniej (najczęściej o 50%). Trudno przewidzieć, co zostanie pod koniec dnia w lokalu czy w markecie. Zawartość paczki jest najczęściej niespodzianką. Można jednak skontaktować się z restauracją i zapytać, co znajduje się w gotowych paczkach, upewniając się, że nie ma w nich składników z alergenami. Rezerwuje się odbiór w konkretnych godzinach, na miejscu płaci się i odbiera żywność. Korzystając z obu aplikacji, nie ma możliwości dowozu paczek pod wskazany adres. Warto wskazać, że aplikacja Foodsi oferuje nie tylko paczki z jedzeniem, ale również z innymi towarami np. z kosmetykami z lokalnych sklepów.
Aplikacje to nie jedyny sposób, aby ratować jedzenie przed zmarnowaniem. W social mediach istnieje dużo otwartych społeczności i grup foodsharingowych. Lokalne grupy na Facebooku o takim charakterze umożliwiają dodawanie postów przez osoby, które chcą oddać lub zamienić się za nadwyżkę swojego jedzenia. Informują też o tym, w jakich lokalach można odebrać jedzenie przed datą lub jaki jest stan lodówek społecznych, które nierzadko pękają w szwach od darmowego jedzenia. Żywność pozostawiają w nim nie tylko zwykli mieszkańcy, ale także lokale gastronomiczne, sklepy, piekarnie, restauracje itp.
Na podstawie:
www.money.pl „Aplikacje do ratowania żywności, które pozwalają zaoszczędzić na spożywce”
oraz informacji z innych źródeł