31 lipca w Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny” w Chorzowie odbył się XXI finał regionalny Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Organizatorem centralnym Konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finału konkursu w naszym regionie jest Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie oraz Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego.
Do Konkursu na najlepszy regionalny produkt żywnościowy zakwalifikowano 43 produkty, a w części gastronomicznej na najlepsze danie i potrawę województwa śląskiego rywalizowało 6 zespołów, które zaprezentowały 12 dań.
Komisje konkursowe oceniły walory smakowe, specyficzne i tradycyjne metody produkcji, zgodność z tradycją oraz zwyczajami kultywowanymi w regionie, przyznając wiele nagród równorzędnych i wyróżnień. Trzy produkty i dwie potrawy otrzymały nominacje do nagrody „Perła 2022”, wręczanej tradycyjnie podczas Wielkiego Finału Konkursu 25 września na targach Smaki Regionów w Poznaniu.
CZĘŚĆ GASTRONOMICZNA
Nominacje do nagrody „Perła 2022” dla:
PRODUKTY
Kategoria: produkty pochodzenia zwierzęcego
Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I nagroda
Podkategoria: produkty mleczne
I nagroda
Podkategoria: miody
I nagroda
Wyróżnienia w kategorii - produkty pochodzenia zwierzęcego:
Kategoria: Produkty pochodzenia roślinnego
Podkategoria: przetwory owocowe
I nagroda
Podkategoria: przetwory warzywne
I nagroda
Podkategoria: produkty zbożowe
I nagroda
Podkategoria: wyroby cukiernicze
I nagroda
Wyróżnienia w kategorii - produkty pochodzenia roślinnego:
Wyróżnienia w kategorii - napoje regionalne:
Kategoria: inne produkty regionalne
I nagroda
Nominacje do nagrody „Perła 2022”:
Laureatom serdecznie gratulujemy !!!