W czerwcu br. rolnicy z powiatu kłobuckiego wzięli udział w dwudniowym szkoleniu połączonym z seminarium wyjazdowym nt. "Agroturystyka jako forma przedsiębiorczości na obszarach wiejskich". Zostało ono zorganizowane dzięki współpracy z Sekretariatem Regionalnym Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Śląskiego.
Szkolenie odbyło się w gospodarstwie agroturystycznym „Agroturystyka–Fluder” w miejscowości Jaszczurowa, pow. wadowicki.
W pierwszym dniu p. Stanisława Caban - Główny Specjalista ds. Przedsiębiorczości WGD i Agroturystyki Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, przybliżyła zagadnienia dotyczące warunków formalno-prawnych prowadzenia działalności agroturystycznej oraz sprzedaży bezpośredniej. Zostały również przedstawione zasady funkcjonowania zagród edukacyjnych oraz wiele przykładów zajęć edukacyjnych wykorzystujących specyfikę i możliwości gospodarstw.
W drugiej części szkolenia temat dziedzictwa kulturowego i kulinarnego jako ważnego elementu w rozwoju gospodarstw agroturystycznych przedstawiła p. Renata Bukowska - Manager projektu „Produkt Lokalny Małopolska”. Ciekawym projektem realizowanym na odwiedzanym obszarze jest „Inkubator Kuchenny”, który powstaje środków Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy. Inkubator to obiekt, wyposażony w urządzenia gastronomii, z którego będą korzystać małe firmy, mieszkańcy i turyści.
W części wyjazdowej szkolenia, uczestnicy odwiedzili kuchnię Inkubatora Kuchennego w Świnnej Porębie, zagrodę edukacyjną, wioskę tematyczną i Lanckoronę.
Zagroda „Zwierzyniec Kopytkowo” położona w miejscowości Izdebnik, w gminie Lanckorona, realizuje programy edukacyjne z życia zwierząt. Jest to ciekawy przykład gospodarstwa, w którym utworzono mini ZOO. Właściciel prowadzi także pasiekę i edukację pn. Osładzaj sobie życie miodem.
W ramach wiosek tematycznych uczestnicy odwiedzili gospodarstwo edukacyjne "Koło wiejskich tradycji", które oferuje warsztaty rękodzielnicze, warsztaty w kuchni z tradycją, przypomnienie dawnych codziennych czynności związanych z życiem naszych dziadków.
Podczas wizyty w Lanckoronie przedstawione zostały praktyczne przykłady wykorzystania dziedzictwa kulturowego w rozwoju turystyki i agroturystyki. Organizowane są tu plenery, warsztaty, funkcjonują pracownie ceramiczne, a wyroby sprzedawane są w sklepikach z lokalnymi produktami.
Uczestnicy szkolenia zdobyli wiedzę na temat zasad i aktualnych przepisów prowadzenia agroturystyki a także różnych form przedsiębiorczości, które wzbogacają ofertę i mają wpływ na osiągane przez rolników dochody. Mamy nadzieję, że wiedza i zaprezentowane przykłady będą inspiracją do podejmowania działalności i aktywizacji środowisk wiejskich.