„Poferment nawozem dla rolnictwa”, to tematyka seminarium informacyjnego które, jak pisaliśmy wcześniej, odbędzie się
w dniu 03 marca 2015 r. ( tj. wtorek ), o godz. 09:00 w siedzibie ŚODR Oddział w Mikołowie, Mikołów, ul. Gliwicka 85 – sala konferencyjna Hotelu AGRO ,
Wykładowca: dr inż. Alina Kowalczyk-Juśko (Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie)
Wszystkich chętnych zapraszamy do wzięcia udziału w szkoleniu.
W związku z ograniczoną ilością miejsc, prosimy o wcześniejszy kontakt telefoniczny lub mailowy z pracownikami ŚODR:
Ryszard Adamiec – Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. , tel.33/814 45 41 lub Jakub Cofała – Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. , tel.32/325 02 40.
Seminarium to także doskonały czas na spotkanie wszystkich zainteresowanych szeroko pojętą tematyką OZE . Po wielu latach doczekaliśmy się regulacji prawnych, wykorzystajmy więc to spotkanie na dyskusję, wymianę doświadczeń i nawiązywanie kontaktów.
8.30-9.00 |
Rejestracja uczestników |
|
9.00-9.15 |
Oficjalne otwarcie seminarium informacyjnego |
|
9.15-10.45 |
Charakterystyka właściwości fizyko-chemicznych pofermentu w zależności od użytych do fermentacji metanowej substratów oraz technologii produkcji biogazu i metod postępowania z pofermentem (świeża masa pofermentacyjna, frakcja ciekła, frakcja stała, granulat, kompost) |
90 min |
Wartość nawozowa masy pofermentacyjnej – efekt plonotwórczy |
||
10.45-12.15 |
Zasady ustalania dawek różnych form pofermentu – świeża masa pofermentacyjna, frakcja ciekła masy pofermentacyjnej, frakcja stała masy pofermentacyjnej, kompost z masy pofermentacyjnej |
90 min |
Aplikacja pofermentu na pola – charakterystyka maszyn rolniczych |
||
12.15-12.30 |
Przerwa kawowa |
15 min |
12.30-13.00 |
Magazynowanie pofermentu w gospodarstwie |
90 min |
13.00-13.30 |
Zagospodarowanie pofermentu w świetle obowiązujących przepisów prawnych |
|
13.30-14.00 |
Certyfikowanie nawozów organicznych produkowanych z pofermentu |
|
14.00-14.30 |
Poczęstunek |
W czasie seminarium zapewniony jest ciągły serwis kawowy