^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Projekty KSOW

Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów- XXIV edycja konkursu

              logo NKDŚląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie zaprasza producentów wyrobów regionalnych i tradycyjnych oraz koła gospodyń wiejskich, restauracje, gospodarstwa agroturystyczne do udziału w XXIV edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”.

Finał regionalny NKD odbędzie się 27 lipca (niedziela) 2025 roku na terenie Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny” w Chorzowie podczas Jarmarku Produktów Tradycyjnych. Tegoroczna edycja konkursu odbędzie się w całości (cześć produktowa i część gastronomiczna) w plenerze, w namiotach na „Dużej Łące”.

Konkurs ma charakter otwarty. Przystąpić może do niego każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych z województwa śląskiego, spełniający kryteria konkursowe. Jeden producent może zgłosić jeden produkt w każdej kategorii.
Głównym celem konkursu jest identyfikacja regionalnych produktów i dań oraz ich promocja. Ideą konkursu jest też zachęcanie mieszkańców obszarów wiejskich, zwłaszcza tych o niekorzystnych warunkach gospodarowania, do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu.

Konkurs odbędzie się w 4 kategoriach:
Produkty pochodzenia zwierzęcego
Produkty pochodzenia roślinnego
Napoje regionalne
Inne produkty regionalne

W części gastronomicznej każda z ekip musi zabezpieczyć we własnym zakresie sprzęt kuchenny niezbędny do przygotowania dań konkursowych: kuchenkę elektryczną oraz naczynia do przygotowania i prezentacji dań. Wszelkie produkty użyte w konkursie mogą być poddane wcześniejszej obróbce technologicznej (potrawy mogą być wcześniej przygotowane).
W załącznikach aktualne formularze (produkt i gastronomia) oraz regulaminy, a także zgoda na przetwarzanie danych osobowych.

Zgłoszenia do konkursu przyjmują pracownicy Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego Częstochowie.
Szczegółowych informacji dotyczących Konkursu udzielają pracownicy Działu Rozwoju Obszarów Wiejskich ŚODR w Częstochowie
- O/ Bielsko Biała – A. Zoń, A. Zawadzak – tel. 33/ 82 73 450
- O/ Mikołów – B. Stroczyk – tel. 32/ 32 50 143
- ŚODR Częstochowa – R. Rosiek, P. Makles –Bochnia, E. Pietruszka, O. Migoń – tel.34/ 377 01 19

Dokumenty do pobrania:

karta zgłoszenia potrawa

regulamin potrawa

Regulamin konkursu

karta zgłoszenia produkt

regulamin produkt

regulamin działania komisji konkursowej

zgoda na przetwarzanie danych imprezy promocyjnej

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com