^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Projekty KSOW

Rozstrzygnięcie konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

Rozstrzygnięcie konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

28 lipca w Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny” w Chorzowie odbył się XXIII finał regionalny Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, którego organizatorem centralnym jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finału konkursu w naszym regionie są: Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego oraz Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie.

W tym roku zarówno do części gastronomicznej, jak i produktowej zgłoszono sporo specjałów.  

Aż 9 ekip gastronomicznych prezentowało smaczne, tradycyjne  potrawy, charakterystyczne dla danego regionu. Do części na najlepszy regionalny produkt żywnościowy zakwalifikowano  52 lokalne produkty.         Oceniane one były w 4 kategoriach: produkty pochodzenia zwierzęcego, produkty pochodzenia roślinnego, napoje regionalne oraz inne produkty regionalne. Komisje konkursowe wybrały najlepsze potrawy i produkty biorąc pod uwagę  nie tylko walory smakowe, ale także specyficzne  metody produkcji, zgodność z tradycją oraz zwyczajami kultywowanymi w regionie.

Wszystkie produkty i potrawy zgłoszone w tegorocznej edycji  były niezwykle smaczne, o bogatej tradycji wytwarzania , dlatego ciężko było wybrać najlepsze. W związku z niezwykle wysokim poziomem tegorocznej edycji, zaprezentowanych wielu wspaniałych produktach i potrawach, Komisje Konkursowe przyznawały w przypadku niektórych produktów równorzędne główne nagrody i dodatkowe wyróżnienia.

Wyniki konkursu:

Najlepsza potrawa regionalna:

I miejsce - kartoffelsalat oraz tradycyjna rolada śląska z czornymi kluskami i modrą kapustą - Gospodarstwo Rolne „Kudłaty Zakątek”

II miejsce - germuszka oraz schab sztygarski, kluski śląskie i modra kapusta – KGW Popielów - Radziejów

III miejsce - zupa z młodzików i młodziki pieczone na maśle - Gospodarstwo Ogrodniczo-Hodowlane „Zagroda na pograniczu” Joachim Marcziński

Wyróżnienie

polewka i kućmok – Koło Gospodyń Wiejskich „Pradlanki”

kompot z pieczek i groch z pieczkami - Macierz Ziemi Cieszyńskiej koło Drogomyśl

 

Najlepszy regionalny produkt żywnościowy:

I. Kategoria: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne

I nagroda: Tadeusz Wantulak za kiełbasę baranią

I nagroda: Sławomir Czekaj Rolniczy Handel Detaliczny za wołowinę wędzoną

Podkategoria: produkty i przetwory z ryb

nie przyznano nagrody

Podkategoria: produkty mleczne

I nagroda: Jakub Wątor „Dalidówka Sery Kozie i Krowie” za kwaśne mleko

Podkategoria: miody

I nagroda: „Pasieka w Sercu Jury” Mariusz Zagała za miód nawłociowy

Wyróżnienia:

PPHU Stanisław Panek za pasztetową w jelicie naturalnym

Aneta Nogowczyk „Zagroda Edukacyjna u Źródeł” za bundz wędzony

II. Kategoria: produkty regionalne pochodzenia roślinnego

Podkategoria: przetwory owocowe

I nagroda: KGW Golce za powidła agrestowe

Podkategoria: przetwory warzywne

nie przyznano

Podkategoria: przetwory zbożowe

I nagroda: Wytwórnia Makaronów Stefan Friedek za nudle śląskie

I nagroda: Consonni Sp. z o.o. sp. k. za chleb z sabatnika

Podkategoria: wyroby cukiernicze

I nagroda: Ewangelickie Stowarzyszenie Maria-Marta za szulki

I nagroda: PPH „Aleksandra” s.c. Aleksandra Rycharska, Michał Parkitny za rogaliki częstochowskie

Wyróżnienia:

Agromrówka Tomasz Mrowiec za buchtę drożdżową z owocami i posypką

Ryszard Tkacz Wyroby Cukiernicze za będziński wianuszek dożynkowy

III. Kategoria: napoje regionalne

Podkategoria: napoje bezalkoholowe

nie przyznano

Podkategoria: napoje alkoholowe

I nagroda: Winnica Laguna Lech Sikora za wino Motyle

Wyróżnienia:

Napoje bezalkoholowe:

Ewa Zawadzka „Nawłociowa Pasieka” za herbatę z ogrodu „Skarby Biskupic”

Napoje alkoholowe:

Przemysław Rapacz za nalewkę z czarnego bzu

KGW Pradlanki za nalewkę z rokitnika

IV. Inne produkty regionalne:

I nagroda: Gospodarstwo Rolne Sylwia i Leszek Szczotka za pszczyńskie grzybki

Wyróżnienia:

Krystyna Halabowska za olej z ostropestu

Małgorzata Solich KGW Popielów-Radziejów za kłobuszki

Nominacje do nagrody „Perła 2024” otrzymały następujące produkty:

Szynka dojrzewająca z jagnięciny – Andrzej Pilch, Gospodarstwo Rolne

Miód leśny – Pasieka Pszczela Hanna i Karol Pniok

Ogórki omy Hildy – Gospodarstwo Ogrodniczo-Hodowlane „Zagroda na pograniczu” Joachim Marcziński

Pisarzowicki kołocz weselny – dożynkowy – FEST-PARK Cukiernictwo Ilona Pudełko

Wiślańska herbata z zielin – Aneta Nogowczyk „Zagroda Edukacyjna u Źródeł”

Miód pitny Starowiejski dwojniak jakościowy z mieszanki miodów - Aneta i Grzegorz Śliwka Pasieka Skowronek

oraz potrawy:

zupa z młodzików, młodziki pieczone na maśle - Gospodarstwo Ogrodniczo-Hodowlane „Zagroda na pograniczu” Joachim Marcziński.

Na początku września Krajowa Kapituła Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – najlepszych produktów oraz potraw i dań, wybierze te, które otrzymają prestiżowe nagrody „Perła”. Wielki Finał Konkursu odbędzie się 28 września 2024 roku podczas Targów „Smaki Regionów” w Poznaniu.

20240728 105724

20240728 110815

20240728 110900

20240728 110758

20240728 110803m20240728 110958

20240728 11123620240728 111430

20240728 111449

20240728 11124520240728 111754

20240728 115215m

20240728 111759

20240728 111647

20240728 163008

20240728 165031

20240728 165729

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com