^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Projekty KSOW

Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

NKD 1

31 lipca w Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny” w Chorzowie odbył się XXI finał regionalny Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Organizatorem centralnym Konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finału konkursu w naszym regionie jest Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie oraz Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego.

Do Konkursu na najlepszy regionalny produkt żywnościowy zakwalifikowano 43 produkty, a w części gastronomicznej na najlepsze danie i potrawę województwa śląskiego rywalizowało 6 zespołów, które zaprezentowały 12 dań.

2

Komisje konkursowe oceniły walory smakowe, specyficzne i tradycyjne metody produkcji, zgodność z tradycją oraz zwyczajami kultywowanymi w regionie, przyznając wiele nagród równorzędnych i wyróżnień. Trzy produkty i dwie potrawy otrzymały nominacje do nagrody „Perła 2022”, wręczanej tradycyjnie podczas Wielkiego Finału Konkursu 25 września na targach Smaki Regionów w Poznaniu.

 

3

4

5

6

CZĘŚĆ GASTRONOMICZNA

  • I miejsce – Gospodarstwo Agroturystyczne „Ranczo” za kartofelzupę i kardinadle (karminadle górnośląskie) z zielonym szałotym i boczkiem wędzonym
  • II miejsce – KGW Popielów-Radziejów za zupę z maślonki z suszonymi śliwkami i jaskółcze gniazda z kluskami śląskimi
  • III miejsce – KGW Szczerbice za żurek na maślance i karminadle ze śledziem (klopsy ze śledziem)

Nominacje do nagrody „Perła 2022” dla:

  • Gospodarstwo Agroturystyczne „Ranczo” za kartofelzupę i kardinadle (karminadle górnośląskie) z zielonym szałotym i boczkiem wędzonym
  • Gospodarstwo Agroturystyczne „Ranczo Haflinger” za królika w śmietanie

PRODUKTY

78910111213141516

Kategoria: produkty pochodzenia zwierzęcego

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne

I nagroda

  • KGW Golce Agnieszka Hejno za smalec golcowski
  • KGW Szczerbice za żymlok - bułczankę

Podkategoria: produkty mleczne

I nagroda

  • Dalidówka Sery Kozie Jakub Wątor za niegowonickie kozie kulki serowe

Podkategoria: miody

I nagroda

  • Aneta i Grzegorz Śliwka – Pasieka Skowronek za miód nektarowo-lipowy

Wyróżnienia w kategorii - produkty pochodzenia zwierzęcego:

  • Beata Kostrzewa Katering Beata za pisarzowicki smalec z podgardla
  • SER_TOM Tomasz Krzyżowski za kozieradkowy świeżak
  • „Owcza Kraina” Dominik Modlasiński za owczy ser podpuszczkowy
  • Krzysztof i Kacper Widuch za miód wielokwiatowo-mniszkowy

Kategoria: Produkty pochodzenia roślinnego

Podkategoria: przetwory owocowe

I nagroda

  • Anna Rutkowska za papierówki w syropie

Podkategoria: przetwory warzywne

I nagroda

  • „Zagroda na pograniczu” Joachim Marcziński za ogórki omy Hildy

Podkategoria: produkty zbożowe

I nagroda

  • Krystyna Halabowska za olej lniany

Podkategoria: wyroby cukiernicze

I nagroda

  • FEST-PARK Cukiernictwo Ilona Pudełko za pisarzowicki kołocz weselny – dożynkowy
  • KGW Popielów-Radziejów Maria Mańka za zistę

Wyróżnienia w kategorii - produkty pochodzenia roślinnego:

  • Piekarnia i Cukiernia „MAK” Andrzej Kijas za chleb mojego taty – chleb mieszany

Wyróżnienia w kategorii - napoje regionalne:

  • Alicja Podgórska za winko z modroku
  • ZPHU „Ba-Ja” s.c. J. Babula, D. Janicka za kwas chlebowy
  • Aneta i Grzegorz Śliwka – Pasieka Skowronek za miód pitny – trójniak

Kategoria: inne produkty regionalne

I nagroda

  • Słodka Manufaktura Leona za moczkę
  • Joanna Tomasik za ocet miodowy

Nominacje do nagrody „Perła 2022”:

  • Cieszyńska kita wędzona – PPUH Stanisław Panek
  •  Pieczki – Gospodarstwo Ekologiczne EKO RAJ Adrian Najda
  • Aromatyczny syrop z róży – Michał Podgórski

Laureatom serdecznie gratulujemy !!!

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com