^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Projekty KSOW

XX edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów

1 sierpnia 2021 r. w Górnośląskim Parku Etnograficznym w Chorzowie odbył się jubileuszowy, dwudziesty finał regionalny konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz najlepszą potrawę regionalną.

Organizatorem centralnym Konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finału konkursu w naszym regionie jest Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie oraz Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego.

Dwudziesta już edycja konkursu świadczy o bogactwie i różnorodności kuchni regionalnych w naszym kraju, zaś pojawiające się co roku, nowe produkty i potrawy – świadczą o niewyczerpanej kreatywności gospodyń i producentów z województwa śląskiego. Do udziału zakwalifikowano 45 produktów oraz 10 zespołów w części gastronomicznej. Komisje konkursowe miały trudny wybór, gdyż jak co roku zgłoszone produkty były nie tylko wyborne w smaku, ale także charakteryzowały się niezwykłą tradycją ich sporządzania. W każdej z konkursowych kategorii rywalizowały ze sobą tak ciekawe produkty, że trudno było wybrać najlepszy, dlatego komisje konkursowe przyznały wiele nagród równorzędnych i wyróżnień. Cztery produkty i dwie potrawy otrzymały nominacje do nagrody „Perła 2021”, której uroczyste wręczenie nastąpi 3 października br. podczas Wielkiego Finału Konkursu na targach Smaki Regionów w Poznaniu.

Wyniki konkursu

CZĘŚĆ GASTRONOMICZNA

   I miejsce – KGW w Bujakowie za hekele i kluski kładzione ze smażoną cebulką

   II miejsce – Gospodarstwo Agroturystyczne „Ranczo” za rosół z ańlaufem (ajlaufem)
                    i „dzikie    gołąbki”

   III miejsce – KGW w Paniówkach za bieda zupę i ciaper kapustę z wędzonymi żeberkami

Nominacje do nagrody „Perła 2021” dla:

   KGW w Bujakowie za hekele i kluski kładzione ze smażoną cebulką

   KGW Popielów-Radziejów za garnuszek górniczy

PRODUKTY

Kategoria: Produkty pochodzenia zwierzęcego

Produkty i przetwory mięsne

   I nagroda: KGW „Dolomitki” w Chruszczobrodzie za domowy smalec z cebulą

Produkty mleczne

   I nagroda: Gospodarstwo Rolne Adam Będkowski za twaróg z Pińczyckiej Górki

Wyróżnienia w kategorii - produkty pochodzenia zwierzęcego:

   Cecylia Puzoń KGW „Strażniczki Tradycji” Pisarzowice – za wieprzowinę w jałowcu i czosnku niedźwiedzim

   Dominik Modlasiński „Owcza Kraina” za jogurt naturalny z mleka owczego

Kategoria: Produkty pochodzenia roślinnego

Przetwory owocowe:

   I nagroda: Michal Podgórski za galaretkę z ciemnych winogron ogrodowych

   I nagroda: Gospodarstwo Ekologiczne EKO RAJ Adrian Najda za pieczki

Przetwory warzywne:

   I nagroda: Ilona Majętny-Bobowska – za moiczek kiszony

Produkty zbożowe:

   I nagroda: Gospodarstwo Rolne Ryszard Halabowski za chleb gryczany kanapkowy

   I nagroda: Piekarnia Dorota Kaszyńska za chleb wiejski

Wyroby cukiernicze:

   I nagroda: Gospodarstwo Agroturystyczne „Ranczo” za domowe ciasteczka z Rancza

   I nagroda: Krystyna Halabowska za ciasto drożdżowe z posypką

Wyróżnienia w kategorii - produkty pochodzenia roślinnego:

   Agnieszka Cieleban za konfiturę z płatków magnolii

   Agnieszka Strzyżewska, Helena Hyba KGW w Paniówkach za kiszono kapustę z Paniówek

   Daniela Mońka za chleb razowy na zakwasie z dodatkiem nasion pokrzywy, komosy i siemienia lnianego

   ZPHU „Ba-Ja” s.c. J.Babula, D.Janicka za pierniki

Kategoria - napoje regionalne

Bezalkoholowe:

   I nagroda: „Werkiszon” Magdalena Wernicka za sok z buraka czerwonego – kiszonego „Werkiszon”

Alkoholowe:

   I nagroda: KGW Pradlanki w Pradłach za Pradelską tarninówkę

Wyróżnienia w kategorii - napoje regionalne:

   Jolanta Naczyńska, Małgorzata Solich - KGW Popielów-Radziejów – za nalewkę z wiśni

   Paulina Reszuta za nalewkę rokitnikową

Nominacje do nagrody „Perła 2021”:

   Pstrąg górski - Specjalistyczne Gospodarstwo Rybackie „Nałęże” Artur Bylok

   Chleb żytni na zakwasie - Ryszard Halabowski Gospodarstwo Rolne

   Piernik do moczki - „Cukiernia Meisel” F.P.H.U. Lucjan Meisel

   Bołla - Maria Mońka - KGW Popielów – Radziejów

Laureatom serdecznie gratulujemy!!

rozdanie

panie kgw

gastro

IMG 20210801 111514IMG 20210801 111615IMG 20210801 111625IMG 20210801 112416 1IMG 20210801 112437IMG 20210801 112048IMG 20210801 112516

IMG 20210801 114913

IMG 20210801 111615IMG 20210801 113031IMG 20210801 111919IMG 20210801 111842

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com