^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Projekty KSOW

Próbowacka Jodła Beskidzkiego-Przegląd potraw regionalnych w Żywcu

Przegląd  Potraw Regionalnych w Żywcu w ramach Dni Powiatupróbowackapróbowacka 2

                               „Próbowacka Jodła Beskidzkiego”

W konkursie zorganizowanym przez Starostwo Powiatowe w Żywcu w dniu 17 sierpnia 2019 r wzięło udział 14 Kół Gospodyń Wiejskich reprezentujących gminy z terenu powiatu żywieckiego.

Jury oceniało potrawy pod względem zgodności z tradycją kulinarną regionu, walorów smakowych oraz możliwości zastosowania ich we współczesnym jadłospisie. Potrawy oceniane były w następujących kategoriach:

  • zupy
  • potrawy mięsne
  • napoje i nalewki
  • ciasta
  • potrawy na bazie miodu
  • pozostałe potrawy (np. pieczywa, potrawy mączne, ziemniaczane, warzywne itp.)

Po degustacji potraw podanych przez członkinie KGW z poszczególnych gmin powiatu żywieckiego  przyznano nagrody pieniężne za udział w Przeglądzie Potraw Regionalnych.

Jury postanowiło przyznać i  wyróżnić dyplomami następujące Koła Gospodyń Wiejskich:

W kategorii zupy:

 

I miejsce:

  • KGW Cięcina za zupę szczawiową
  • KGW Jeleśnia za rosół z kury z makaronem domowym
  • KGW Koszarawa za zupę kminkową

 

II miejsce:

  • KGW Międzybrodzie Bialskie – Żarnówka  za zupę cebulową
  • KGW Łękawica za żurek tradycyjny za zakwasie

 

W kategorii potrawy mięsne:

I miejsce:

  • KGW Cięcina za wątróbki drobiowe z fasolką szparagową

 

II miejsce:

  • KGW Lipowa za pasztet ze śliwką

 

III miejsce:

  • KGW Trzebinia za klopsy w sosie grzybowym
  • KGW Ujsoły za „Kłodkowinę” z kapustą i grzybami
  • KGW Rychwałd za golonko w kiszonej kapuście

W kategorii napoje i nalewki:

I miejsce:

  • KGW  Cięcina za nalewkę miętowa
  • KGW Jeleśnia za nalewkę z pigwy
  • KGW Lipowa za aroniówkę

 

II miejsce:

  • KGW  Koszarawa za nalewkę pestkową pradziadka
  • KGW Bystra za napój miętowy

W kategorii ciasta:

I miejsce:

  • KGW  Lipowa za ciasto drożdżowe
  • KGW Łękawica za ciasto na bazie miodu
  • KGW Międzybrodzie Bialskie – Żarnówka za piernik na miodzie

 

II miejsce:

  • KGW Rycerka Dolna za ciasto drożdżowe z jeżynami

 

III miejsce:

  • KGW Bierna za sernik Jasi

W kategorii potrawy na bazie miodu:

I miejsce:

  • KGW Jeleśnia za pierniki drobne

 

II miejsce:

  • KGW Ślemień za golonko w zalewie miodowej pieczone w kapuście

W kategorii pozostałe potrawy:

 

I miejsce:

  • KGW Cięcina za kluski na parze z jagodami
  • KGW Bystra za wędliny wędzone swojskie
  • KGW Trzebinia za pęcak z fasolą

 

II miejsce:

  • KGW Jeleśnia za pierogi z mięsem i skwarkami
  • KGW nr 2 Milówka za prażuchy ze skwarkami

Komisja oceniająca potrawy stwierdziła wysoki poziom przygotowanych potraw w szczególności pod względem żywienia turysty i przydatności we współczesnej kuchni. Ponadto komisja oceniająca stwierdziła, iż w tym roku gminy przygotowały dużo potraw zgodnych z tradycją. Konkurs spełnił zamysł organizatorów. Należy go nadal kontynuować, aby proste w przygotowaniu tradycyjne potrawy mogły wrócić na współczesne stoły i na zawsze zagościć w naszych jadłospisach.

                                                                                             Członek Komisji Ewa Foik PZDR Żywiec

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com