^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Projekty KSOW

POWIATOWY KONKURS POTRAW - RYBY I POTRAWY Z RYB CZ.1

Święta, to czas w którym w naszym jadłospisie królują ryby. W czasie Powiatowego Konkursu Potraw (20.11.2019 r. w Pielgrzymowicach) Koła Gospodyń Wiejskich przedstawiły swoje propozycje potraw z ryb, które z powodzeniem mogą zagościć na naszych stołach.

Przepisy potraw, które zaproponowało Stowarzyszenie KGW Pielgrzymowice, które zostało zwyciezcą (ex aequo z KGW Frydek) oraz dostało nagrodę publiczności.

ŻUREK RYBNY:

Składniki:
2 głowy karpia bez skrzeli i oczu
Marchewka
Pietruszka
Por
Ziele angielskie
Liść laurowy
Cebula lub czosnek
1 Szklanka kwaśnej śmietany
2 łyżki mąki
Wykonanie:
Do 2 litrów wody wkładamy głowy ryb oraz całe lub starte warzywa. Całość gotujemy 15 minut na średnim ogniu. Wyjmujemy głowy, jeśli warzywa były w całości, gotujemy jeszcze chwilę, do rosołu wlewamy śmietanę zmieszaną z mąką. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z grzankami – smakuje najlepiej.

IMG 5278 002

fot.:Powiat Pszczyński

 

KARP W PIERZYNCE KAPUŚCIANEJ:

Składniki:
Filety z jednego dużego karpia
Ok 1 kg kapusty kiszonej
2-3 cebule
Ok. ½ kg grzybów leśnych (borowiki, koźlarze, podgrzybki, jeśli brak świeżych mogą być mrożone)
Olej do smażenia
Mąka do panierowania
Do smaku: sól, pieprz, majeranek
Wykonanie:
Filety z karpia posolić i odstawić na 1 godzinę do lodówki, obtoczyć w mące i usmażyć na oleju.
Pierzynka: w osobnym garnku usmażyć na oleju pokrojoną w paski cebulę, dodać pokrojone w paseczki grzyby i nadal dusić pod przykryciem. Następnie dołożyć kapustę kiszoną i przyprawić solą, pieprzem i majerankiem, dalej dusić pod przykryciem (ok. 40 minut). Kapustę w zależności od stopnia kwaśności należy wypłukać.
Rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć „pierzynką”. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę, piec w temp. 180 stopni.

IMG 5281 ryba pod pierzynką 002

Ffot.: Powiat Pszczyński.

 

 

 

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com