^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Newsletter

Smakowita niedziela w chorzowskim skansenie

 

W upalny dzień 30 lipca br. w gorącej atmosferze odbył się finał regionalny Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę województwa śląskiego. Namiot konkursowy wypełniony był po brzegi tradycyjnymi smakołykami.

Tegoroczna edycja konkursu była rekordowa pod względem liczby zakwalifikowanych do konkursu produktów i potraw. Komisje konkursowe miały trudny orzech do zgryzienia, dlatego przyznano wiele nagród równorzędnych i wyróżnień. Trzy produkty i dwie ekipy z potrawami otrzymały nominacje do nagrody „Perła 2017” wręczanej podczas Wielkiego Finału Konkursu 24 września na Targach Smaki Regionów w Poznaniu.

Wyniki konkursu

CZĘŚĆ GASTRONOMICZNA

I miejsce – Ilona Majętny-Bobowska za zupę pokrzywową i warówki ze skwarkami i maślanką

II miejsce – Gospodarstwo Agroturystyczne „Ranczo Halfinger” Alicja Podgórska, Michał Podgórski za zupę z bani z zacierkami i kaczkę z jabłkami, siwe kluski i duszoną kapustę

III miejsce – KGW Ornontowice  za kartoflankę – kartofelzupę i ajerkuchy z kompotem z augustek

Nominacje do nagrody „Perła 2017”  dla:

- Gospodarstwa Agroturystycznego „Ranczo Halfinger” Alicja Podgórska, Michał Podgórski za zupę                z bani z zacierkami i kaczkę z jabłkami, siwe kluski i duszoną kapustę

- Ilony Majętny-Bobowskiej  za zupę pokrzywową i warówki ze skwarkami i maślanką.

PRODUKTY

Kategoria: Produkty pochodzenia zwierzęcego

Produkty i przetwory mięsne

I nagroda:

- PPUH Stanisław Panek Masarnia Ślemień za necówkę

- Zakład Mięsny Pniów Tadeusz Marciniszyn za szynkę z pniowskiej chaty

- Dobropol Dorota Sękowska za kiełbasę z gęsiny

 

Produkty mleczne:

I nagroda;

- Maria Bujak za masło podbeskidzkie

- Bernadetta Kubacka za tradycyjny ser biały

Miody:

I nagroda:

Specjalistyczne Gospodarstwo Rolne Pasieka pod Pilskiem Jacek Ziemak za miód nektarowy akacjowy

 

Wyróżnienia w kategorii -  produkty pochodzenia zwierzęcego:

- Kazimierz Kopeć za twaróg z Podbeskidzia

- KGW Popielów-Radziejów Maria Mańka, Grażyna Jarząbek, Gabriela Michalska za hauskyjzę (ser domowy z kminkiem)

Kategoria: Produkty pochodzenia roślinnego

Przetwory warzywne:

I nagroda

Helena Chochorowska KGW Kobiernice za fasolę „Józek”

Produkty zbożowe:

I nagroda:

- Janina Urlich  za zrębski chleb żytni z ziemniakami

- „Ogródek Dziadunia” Czesław Ślusarczyk  Sp. J. za „Żuruś Dziadunia”

Wyroby cukiernicze:

I nagroda :

PPUH Cukiernia „Jagódka” za kołocz / kołacz międzyrzecki

Wyróżnienia w kategorii - produkty  pochodzenia roślinnego:

- EKO Raj Gospodarstwo sadownicze Maria Najda za papierówki w syropie miętowym

- Janina Stolarczyk za ciastka orzechowe

- Maria Wierzbanowska za sałatę kiszoną łodygową

- Alicja Podgórska za ciastka Albertki

Kategoria - napoje regionalne :

Bezalkoholowe:

I nagroda:

- „Ogródek Dziadunia” Czesław Ślusarczyk Sp. J. za syrop z malin „Malinowa Poezja”

- Gospodarstwo Ogrodnicze Urszula i Stanisław Faruga za sok jabłkowo-porzeczkowy

Alkoholowe:

I nagroda:

- Alicja Podgórska za „łorzech” – nalewkę na orzechach

- Gospodarstwo Agroturystyczne „Ranczo” Kornelia i Krystian Kiełbasa za nalywkę truskawkową (nalewkę truskawkową)

Wyróżnienia w kategorii - napoje regionalne:

- NATURA SYSTEM Grażyna i Grzegorz Maciantowicz Sp. J. za nalewkę z derenia – dereniówkę

Wyróżnienie w kategorii - inne produkty regionalne:

- Magdalena Owczarek, Urszula Szuchaja KGW Ornontowice za malc

Nominacje do nagrody „Perła 2017”:

- olej słonecznikowy tłoczony na zimno – Gospodarstwo Rolne Pliczko

- makrony – Piekarnia Cukiernia Łubowski

- nalewka z czornyj porzeczki z ołminego ogródka  - Kornelia i Krystian Kiełbasa Gospodarstwo Agroturystyczne „Ranczo”

 

Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratulujemy!

dyr6

masło mniejsze

zmniejszone podglad3

małe

nalewki małe

Józek

 

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com